Какъв е произходът на двигателните масла?

Вижте подробности

Що се отнася до произхода, двигателните масла могат да бъдат класифицирани в четири категории:

Минерални двигателни масла - вещества, получени от петрол и според тяхната молекулна структура, се класифицират като парафинови масла или нафтенови масла.

Растителни масла - извличат се от семена: соя, слънчоглед, царевица, памук, ориз, рицина, бабасу и др.

Животински масла - извличат се от животни като кит, кашалот, треска, капибара и др.

Синтетични масла - произвеждат се в химическата промишленост, която използва органични и неорганични вещества за производството им. Тези вещества могат да бъдат силикони, естери, смоли, глицерини и др. Синтетичните масла са на основата на киселини и други химикали, следователно, те не са съвместими с минерални базови масла или петролни базови масла и дори сред синтетичните масла трябва да се внимава при смесването, тъй като има такива, които не са напълно съвместими поради добавените към тях добавки.

Животинските и растителните масла рядко се използват самостоятелно като смазочни материали поради ниската им устойчивост на окисляване. Синтетичните двигателни масла имат много рядко приложение поради високата си цена и се използват в случаите, когато други видове вещества не са ефективни. Минералните масла са най-използваните в промишлените механизми, като се получават предимно от петрол.

Към основните функции на двигателните масла се причисляват намаляване на триенето и по този начин се предотвратява износването на движещи се части. Допринасят за охлаждането на частите, които не са достъпни за вода и въздух, предпазвайки от прегряване двигателя. Друга функция е запазването на вътрешните уплътнения, защита срещу корозия, окисляване (ръжда). Двигателното масло улеснява елиминирането на нежеланите частици, избягва се образуването на пяна. На всички основни функции отговарят моторните масла на Shell.

Характеристики на двигателните масла

Смазочните масла се подлагат на стандартизирани физически тестове, които освен, че контролират качеството на продукта, служат като параметри за потребителите. Основните стандартизирани физически тестове за двигателни масла са:

Вискозитет - е съпротивлението на потока, предлагано от маслото. Тестът се провежда в устройства, наречени вискозиметри.

Индекс на вискозитета - показва как вискозитетът на маслото варира в зависимост от промените в температурата.

Относителна плътност – съотношение между плътността на маслото при 20 градуса C и плътността на водата при 4 градуса C.

Точка на възпламеняване – минимална температура, при която маслените пари могат да се запалят за поне 5 секунди. Точката на възпламеняване е важна информация при работа с моторни масла, които работят при високи температури.

Точка на горене – минимална температура, при която се поддържа изгарянето на масло.

Най-малка точка на вливане - Минималната температура, при която маслото тече чрез гравитация. Минималната точка на изтичане е важна информация при работа с масла, които работят при ниски температури.

Въглищни отпадъци - Твърди отпадъци, които остават след разрушителната дестилация на нефт.

Използването на нискокачествени двигателни масла може да доведе до скъпи ремонти и увеличен разход на гориво! Маслата, които не отговарят на необходимите спецификации, могат да причинят скъпи ремонти на двигателя и в крайна сметка да анулират гаранцията за двигателя на вашия автомобил! С нашите двигателни масла Shell Lubricants този крах няма как да ви се случи.

Двигателните масла, отговарящи на най-новите спецификации, могат да помогнат за подобряване на разхода на гориво на вашия автомобил или камион. Нискокачествените масла, които не отговарят на най-новите спецификации, могат да имат обратен ефект и да увеличат разходите ви за гориво. Ако възникнат сериозни щети от използването на двигателно масло, което не отговаря на спецификациите на производителя и гаранцията ви е анулирана, възстановяването или подмяната на вашия двигател може да ви струва хиляди.

 

Още от Формула 1

"Макс контролира по-добре автомобила", смята Шинджи Накано

Според него Джордж Ръсел успява да запише по-добри представяния спрямо Хамилтън

Световният шампион изпревари пилотите на „Ферари“, макар да стартира зад тях

Вижте подробности

Имаше шанс той да бъде спрян, заради бижутата, които носи на себе си

Верстапен получи повреда в двигателя

"Мога да се боря за титлата", убеден е мексиканецът

Днес си спомняме за бързият Сена - този, който остана в завоя "Тамбурело"

Скудерията подкрепя идеята да се покачи броят на спринтови уикенди

Актуално

18:00 19/05 ЦСКА – БОТЕВ ПД 0:0
20:00 19/05 ФРАНЦИЯ U17 – БЪЛГАРИЯ U17
20:15 19/05 СЛАВИЯ – ЛЕВСКИ
22:00 19/05 Астън Вила – Бърнли
22:00 19/05 Челси – Лестър

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки