Иван Колев: Локо Сф няма само да се озъбва, но и ще хапе

„Не гледаме в канчето на другите, а се стремим да подредим собствения си двор“

Иван Колев: Локо Сф няма само да се озъбва, но и ще хапе

Треньорът на Локомотив (София) Иван Колев не присъства на последните занимания на тима и първата контрола с Надежда (Доброславци), тъй като бе болен, но от вчера се завърна. Наставникът се съгласи да сподели пред "Тема Спорт" какви са впечатленията му от първата част на подготовката, да коментира селекцията, както и очакванията си за пролетния дял.

Г-н Колев, как сте? Възстановихте ли се?
-    Да, сега вече съм добре. В последните 4-5 дни бях с кашлица, температура... Всички признаци на пневмония, но вече се чувствам здрав. Тестът ми за Ковид бе отрицателен (смее се) и съм доволен, че имам възможност да се завърна при отбора. През цялото време поддържах контакт с моите асистенти и съм убеден, че отсъствието ми не е повлияло на работата.

Какво е мнението ви за първата част от подготовката? В какво състояние се завърнаха играчите след паузата?
-    Футболистите имаха индивидуални програми, по които да се готвят, докато бяха в почивка. Направи ми впечатление, че са ги следвали и дойдоха в добро функционално състояние, което позволи да започнем от първия ден на подготовката да следваме нашия план. Все още не искам да давам категорични оценки и очаквам да видя истинското лице и това, към което се стремим в предстоящите мачове.

След дълга негативна серия, завършихте есенния полусезон с победа. Това сякаш върна усмивките в Локо. Усетихте ли този позитивизъм и на старта на подготовката?
-    Определено имаше позитивизъм и оптимизъм още в първия ден. Нека обаче не пропускаме факта, че през есента през дългата серия, за която говорите, ние играехме без типичен нападател. В определени моменти нямахме и централни защитници. Редувахме загуби и равенства, но това бе плод на обстоятелствата и липсата на основни състезатели.

В тази връзка как върви възстановяването на Илия Димитров?
-    Той започна тренировки наравно с останалите в понеделник. Надявам се бързо да върне игровата си форма.

С неговото завръщане и привличането на Димитър Митков от Лудогорец решени ли са проблемите в атака, или както обичате да казвате вие треньорите, "селекцията е отворен процес"?
-    При нас селекцията е отворен процес, но не и за поста на централния нападател. Мисля, че с възстановяването на Илия и привличането на Митков решихме проблемите си в тази зона.

Какво очаквате от Локомотив през пролетта? По-стабилен ли ще е тимът с привличането на Симеон Славчев и Митков?
-    Моята цел е Локомотив не само да се противопоставя и озъбва на другите, а и да хапе. Надявам се новите момчета бързо да свикнат и да разгърнат потенциала си. На този етап не искам да правя заключения.

Разделихте се с някои футболисти. Каква бе причината?
-    Тези, които си тръгнаха от Локомотив, бяха млади момчета, които притежаваха качества, но през есента не успяха да се наложат в състава. На тях обаче им е нужна игрова практика, а нямаше да я получат при нас и затова преценихме заедно с тях, че за всеобщо добро е да се разделим. За чужденците пък преценихме, че не са нивото, което очаквахме.

Преди няколко дни се появиха информации, че Валъо Николов може да бъде преотстъпен в Царско село. Отговаря ли тя на истината?
-    Не съм разговарял с него в тази насока. Виждам го, че е отдаден на Локомотив, влага се в тренировъчния процес и това е важно за мен. Другото е въпрос на разговори между собствениците.

През есента в хода на първенството променихте имената на изпълнителите на дузпи. Има ли вариант да има нова рокада с оглед новите попълнения?
-    През есента бях избрал трима изпълнители - Крачунов, Октавио и Сашо Александров, като никой не е бил първи, втори или трети. Идеята бе, ако има дузпа, да я изпълни този, който се чувства най-сигурен и подготвен. Така ще бъде и през пролетта, като се надявам да не пропускаме своите шансове.

В последните седмици клубовете започнаха преговори с държавата относно базите. Една от големите болки на феновете, а вярвам и на всички в Локомотив, е, че не можете да домакинствате в "Надежда". Вярвате ли, че скоро ще се намери разрешение на този казус?
-    Аз не участвам в тези процеси. Моята работа е на терена. Вярвам, че нашите собственици ще си свършат по най-добрия начин работата, и се надявам скоро да играем на нашия стадион.

Локомотив представи нов спонсор, това вдъхва ли кураж?
-    Това са странични фактори, в които аз не вярвам. Моята философия е, че куражът, увереността и самочувствието се градят в тренировките и на терена, когато повярваш в собствените сили и възможности. Когато си достатъчно подготвен и знаеш, че имаш потенциал да надиграеш противника. Именно поради тази причина ще дадем максимума и ще се стремим да подобрим всеки компонент от играта и детайлите.

Дават ли ви лека доза оптимизъм трусовете в Царско село, Берое, а и в Арда до известна степен?
-    Това са подводни мини, които могат да ни изиграят лоша шега, ако се уповаваме на надеждата, че съперниците ще бъдат разтърсени. Подобни процеси не са хубави и не ги пожелавам на никой. Ние обаче не гледаме в канчето на другите, а се стремим да подредим собствения си двор.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки