Алберт Попов: Резултатът е страхотен, но искахме малко повече (ВИДЕО)

„Рекордите се поставят, за да бъдат подобрявани“

Алберт Попов: Резултатът е страхотен, но искахме малко повече (ВИДЕО)

Алберт Попов завърши на престижната девета позиция в алпийския слалом на Олимпиадата в Пекин.

24-годишният софиянец направи много добри два манша на пистата "Ледена река" в Янцин и остана само на 0.36 секунди от място на подиума.

С постижението той записа най-доброто класиране на български спортист на Игрите в китайската столица.

„Със смесени чувства съм. Разбира се, резултатът е страхотен, но искахме малко повече. Можеше да се свалят по 3-4 десети и в двата манша. Спортната злоба в мен се обажда сега и в следващите два часа ще ме държи и ще ме е малко яд. Опитах се да дам всичко от себе си както в първия, така и във втория манш, въпреки че пистата е равна, доста по-лесна. Една идея съм по-слаб там, но съумяхме да се настроим. Дори аз самият успях да си сменя малко техниката, защото на тези равни терени трябва да седиш много високо, за да не губиш време. Радвам се от постижението, въпреки всичко, защото на този равен терен се оказа, че мога да бъда наравно бърз с останалите“, коментира Попов за БТА.

„Запазих си позицията от първия манш. Исках да скоча малко по-напред. Хвърлих се, случват се грешки. Сега ще изкоментираме спускането с Ивайло Борисов. Все пак съм доволен, в топ 10 на Олимпиада съм, така че ще се почерпим“, добави той.

Българинът призна, че не е направил най-доброто начало на втория манш, където е загубил 4-5 десети от секундата.

„Стартът е доста специфичен. Имаш точно четири врати, в които трябва да събереш максимално скорост за следващите 30 секунди равно. И в двата манша карах 22-и поред, условията и теренът са добри, но стават едни следи, в които в тези четири врати, ако не успееш да влезеш в тях перфектно и да вземеш максимума, просто постепенно губиш по малко. Доколкото си спомням и усетих на една от тези врати, че външният ми крак отплесна, което по принцип значи, че не си събрал енергия от завоя и излизаш с доста по-ниска скорост за равното“, обясни алпиецът

Той все пак записа второ най-добро постижение за българин в алпийските ски на Зимни олимпийски игри след двете шести места на Петър Попангелов в слаломите в Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984.

„Не знаех това, от вас научавам. Рекордите се правят, за да бъдат подобрявани, за да могат да се правят нови. Пожелавам си да съм здрав, да продължавам в този дух и смятам, че рано или късно и тези резултати ще дойдат“, каза Попов.

Софиянецът е доволен от цялостното си представяне на Олимпиадата, след като в гигантския слалом записа историческо 17-о място, което е на-добро за българин в дисциплината на Олимпиада.

„За гигантския слалом се представих смело. За възможностите ми смятам, че надскочих себе си. За слалома - мисля, че бях супер спокоен. Това ми даде увереност в карането. На места не бях толкова прецизен и загубих малко повече, но цялостно смея да кажа, че съм доволен и с нетърпение чакам третите ми Игри“, каза алпиецът.

„Много сме амбициозни още от малки. Винаги е имало огромни очаквания върху нас, смятам, че това ни е бутало да вървим напред. Имали сме много трудни моменти, както аз, така и Камен, но стискали смело зъби и не сме се отказвали. Може би това ни е докарало дотук. Може да нямаме световните курорти, както в Австрия или Италия през цялата година, но въпреки всичко пътуваме, далеч сме от къщи. Това са наши жертви, които правим, за да сме тук, така че смело мога да твърда, че с всеобщи усилия на целия ни екип сме стигнали дотук“, добави той.

Попов ще направи кратка почивка в България, след което стартира подготовка за края на сезона.

„Сега първо ми предстои почивка. Няма да е много дълга. Ще се приберем за три дни в България. След това имаме два старта в Гармиш, ще заминем малко по-рано, за да се подготвим. Имаме вече идея за една писта в Австрия, защото тя ни вдъхва доверие и съумявам после на стартовете след тези тренировка да давам максимума от себе си. След това ще се приберем или ще карам в Кранска гора, все още не ме го решили. А после следва Флахау на 9 март вечерен слалом и след това погледите ни са към финалите на Световната купа“, обясни той.

Попов не пропусна да изкаже благодарност на близките си, на Българската федерация по ски и на феновете.

„Виждам, че хората ни следят и ни се радват. Не исках преди тази Олимпиада да давам много интервюта. Опитах се да се откъсна малко от социалните мрежи. Исках да се фокусиран върху представянията си. Не съм чел много, но ще се радвам да обърна достатъчно внимание на всички, когато се върна в България, защото вече напрежението мина и ще се радвам да разкажа от първо лице.

„Искам да благодаря на родителите ми, на приятелката ми, на отбора ми, защото това е моето семейство, на хората от Българска федерация по ски, които са зад нас от немалко време и без тяхната помощ това нямаше да бъде възможно. Искам да благодаря на всички българи, че вярват в нас, стават, гледат ни, стискат палци. Това ни кара да даваме най-доброто от себе си заради тази подкрепа, която получаваме. Уникално!“, каза още той.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки