Радо Станев пред NOVSPORT: С Петков на вратата нямаше да загубим от ЦСКА

"Дано от новото първенство има дерби във Варна Спартак - Черно море"

Радо Станев пред  NOVSPORT: С Петков на вратата нямаше да загубим от ЦСКА

 Радостин Станев е български футболист, вратар. Роден е на 11 юли 1975 г. във Варна. Висок е 189 см и тежи 85 кг. Играл е за отборите на Спартак (Варна), ЦСКА, Локомотив (София), Легия (Варшава), Варшава, Шинник (Русия), Национал (Букурещ). Бронзов медалист през 1998 г. с ЦСКА. Има 3 мача за националния отбор. Треньор на вратарите в Славия.

-          Г-н Станев, какво е състоянието на Георги Петков. Той пострада неприятно в неделя срещу ЦСКА София?

-          Чуваме се постоянно с него. Вече е значително по-добре. В сряда трябва да бъде изписан и от военна болница, където постъпи на лечение след инцидента, който преживя на мача с ЦСКА в неделя вечер. Радващото за всички е, че той е добре и ще се прибере при семейството си.

-          Какво точно се случи с него. Ударът предизвика комоцио, след като се сблъска със Жорди Кайседо?

-          Точно така, Георги пострада при този удар и получи тежко комоцио. На три пъти си гълта езика, беше посинял и само своевременната намеса на лекаря на Славия не се стигна до още по-неприятни последици. В болницата му бяха направени изследвания, бе прегледан на скенер. Сега ще се възстановява 20 дни.

-          Този инцидент можеше ли да бъде избегнат?

-          При самата ситуация Жорди Кайседо бе в засада. Според новите правила на съдиите се изчаква до последния миг, за да се види дали ще има засада или не. Футболистът на ЦСКА бе с гръб към Петков и не мисля, че е искал да контузи нашия вратар нарочно.

-          Лекарят на Славия е реагирал бързо и адекватно за първата помощ към Георги Петков?

-          Точно така. Докторът е имал и предишни такива неприятни моменти в своята кариера и това му помогна да се овладее ситуацията с Георги Петков по-бързо. На помощ извикахме и докторът на ЦСКА, който също се включи.

-          Ако Георги Петков бе продължил да играе, щеше ли Славия да загуби от ЦСКА София?

-          Не. Убеден съм, че с Георги Петков на вратата нямаше това да се случи. ЦСКА ни победиха, след като вкараха три гола от статични положения. Нямаме претенции към младото момче, което замени Георги Петков на вратата. Денислав Жеков е млад и бъдещето е пред него. Това бе и дебютен мач за него, но с опитен вратар нямаше да се стигне до загуба от ЦСКА.

-          При принудителната смяна на Георги Петков вие дълго разговаряхте с Денислав. Какво му казахте, президентът на Славия Венцеслав Стефанов също го подкрепи?

-          Говорих с него и преди мача, на полувремето също, след края на срещата отново. Казах му, че няма от какво да се притеснява и бъдещето е пред него. Никой не го е обвинявал за нищо. Той се справи добре и не ни е подвел.

-          Лесно ли се работи с Георги Петков, с него сте почти набори?

-          За мен е лесно, за него също. Ние сме семейни приятели. Работим заедно повече от 7 години в Славия.

-          На какво се дължи неговото дълголетие?

-          Той се отнася сериозно към работата си. Спазва режим, а и знаете, че вратарите имат по-дълга кариера от останалите футболисти.

-          Буфон навърши наскоро 44 години, а продължава да играе на ниво, дори и във второто ниво на италианския футбол?

-          Опитът във футбола е от голямо значение. Буфон е голямо име в световния футбол. Няма отбор в света, който да не иска да има опитен вратар. Същото се отнася за Буфон и за Георги Петков. Той може да не играе много, но това не означава, че не е готов да застане на вратата, когато се наложи. Това се случи и през 2018 година. Славия победи Левски във финала за купата благодарение на отличните изяви на Георги Петков. Той спаси всичко, което трябваше да бъде спасено в този мач.

-          Спешно привлякохте още един вратар – Николай Кръстев. Той е юноша на Левски, има известен опит?

-          Имахме нужда от още един състезател на този пост. Петков сега ще се възстановява, а Денислав може да играе и за юношите на Славия. През подготовката имахме още едно момче, но нещата с него не се получиха. Сега вярвам, че Кръстев ще ни помогне. Той е на 25 години, не е играл много до момента, но има качества, които ще развиваме.

-          Ще се адаптира ли бързо в тима на Славия?

-          Ще направим всичко възможно това да стане бързо.

-          Един от вашите възпитаници – Светослав Вуцов, бе избран за вратар №1 в България. Това ласкае ли ви?

-          Мога да се радвам, че помогнах за развитието му като вратар. Горд и поласкан съм от факта, е толкова млад вратар печели този приз за №1 у нас и то на 19 години. Не помня друг толкова млад да е печелил тази класация. На Светослав му трябва да продължи да се развива и играе още по-успешно. Да може да играе успешно в България и чужбина един ден.

-          Той не крие пристрастията си към ЦСКА София. Там ли ще играе един ден?

-          ЦСКА си е ЦСКА. Не крия пристрастията си към този отбор, но мисля, че няма да е далеч времето, в което Светослав ще заиграе в чужбина. Вратарският пост е труден и неблагодарен, но Светослав показва постоянство и желание да се развива и успява.

-          В Славия не се притеснявате да налагате млади играчи, най-често от вашата школа?

-          Това е политиката на клуба, която следваме. С г-н Стефанов още преди години бе изяснено това. В Славия искаме да развиваме български, млади играчи. Преди години същото стана с Антонио Стергиакис. Взехме го на 15 години и работихме с него, докато не се получи този трансфер в Англия.

-          Кое е най-важното качество за един вратар?

-          Психиката. Трябва да е много здрава. През годините съм играл, виждал вратари, които са ме превъзхождали като качества, но не са имали здрава психика. Всеки вратар може да сгреши. А това рано или късно се случва. Важно е поведението след допуснатата грешка и как ще го преодолееш, да продължиш напред. И най-добрите вратари в света бъркат, допускат грешки.

-          Кой е най-добрият вратар в света според вас?

-          Мануел Нойер от Байерн. Той показва голямо постоянство. От години е на високо ниво. Умело играе под рамката, в наказателното поле и с крака. Нивото му е страхотно и служи за пример.

-          А в България кого харесвате?

-          Обичам да работя и развивам млади вратари. Такива у нас са Светослав Вуцов, Наумов, Димитър Митов в Англия също показва страхотно израстване.

-          Следите ли какво се случва със Спартак (Варна)?

-          Няма как да не следя и да помагам, когато мога. Аз съм от Варна, юноша съм на Спартак и винаги ще милея за този клуб. Горд спартаклия съм, дано този клуб се върне в елита на родния ни футбол, където му е мястото. Хората в клуба сега са амбициозни, работят добре и им желая успех и дано още идващото първенство има варненско дерби Спартак – Черно море.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки