Маклохлин удържа шампиона Палоу за първа победа в Индикар

Трикратният шампион в австралийските Суперкарс с дебютен успех

Маклохлин удържа шампиона Палоу за първа победа в Индикар

Трикратният шампион в австралийските Суперкарс серии Скот Маклохлин записа своята първа победа в американските серии Индикар, след като триумфира в откриващата сезон 2022 Гран При на Сейнт Питърсбърг във Флорида. 

Новозеландецът стартира надпреварата от своя първи полпозишън и контролира първите 25 обиколки на състезанието. Тогава обаче на пистата излезе колата за сигурност, след инцидента на новобранеца Дейвид Малукса на четвъртия завой. 

Тъй като според правилата на Индикар при кола за сигурност боксът се затваря, докато всички коли не се съберат в група лидерът загуби позиции от вече спрелите пилоти. Това го прати в средата на колоната след неговия първи от два стопа, но ключовото бе, че той можеше да кара с по-удобните твърди гуми до края на дистанцията, след като бе с меките в първия стинт. 

При рестарта той се опази от инциденти в хаотичните първи завои и задържа позицията си до вторите влизания за гуми и гориво. Тогава новозеландецът остана с две обиколки повече на трасето спрямо временния лидер Ринус ВиКей (ECR) и успя да го прескочи в спора за първото място.

Същото направи и действащият шампион Алекс Палоу (Chip Ganassi Racing), който в последните 35 тура по улиците на Сейнт Питърсбърг така и не успя да изпревари Маклохлин, въпреки че бе с малко по-свежи гуми, тъй като спря една обиколки след пилота на Penske. Така испанецът трябваше да се задоволи с второто място на старта на кампанията, в която ще защитава първата си титла в Индикар.

Подиумът във Флорида допълни вторият пилот на Penske Уил Пауър, който също бе ощетен от единствения период с кола за сигурност. Австралиецът бе един от малкото пилоти, които стартираха с твърдите смеси, което го принуди да направи по-дълга от желаната серия с меките в средата на дистанцията. 

Въпреки това той се пребори за подиума със страхотен финален стинт, в който с лекото изпревари ВиКей, който на финала се смъкна до шестото място, заради нуждата да пести гориво. В подножието на подиума финишира миналогодишният победител в Гран При на Сейнт Питърсбърг Колтън Херта (Andretti Autosport), а петицата затвори Ромен Грожан (Andretti Autosport).

Сезон 2022 в Индикар продължава на 20 март с надпреварата по високите виражи на овала във Форт Уорт, Тексас.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки