Обвиниха министъра на спорта, че не зачита съдебни решения

От АФБ виждат тенденциозно отношение

Обвиниха министъра на спорта, че не зачита съдебни решения

Представители на Автомобилна федерация България (АФБ) свикаха специална пресконференция във връзка с последните събития с този спорт у нас. Президентът на организацията Камен Михайлов коментира публикуваното на страницата на ММС становище.

"Според мен това е вендета срещу автомобилния спорт, вменява ни се някаква вина без да сме виновни. От това становище се потвърждават съмненията ми за тенденциознно отношение на министър Радостин Василев към АФБ. От нападките му прозират по-сериозни неща от това коя федерация ще има лиценз. Най-лошото е, че има незачитане от страна на представител на изпълнителната власт на влезли в сила съдебни решения. На 13-ти ноември 2020г. петчленен състав на ВАС окончателно се произнесе на отнетия лиценз на БФАС. Също така ВАС отхвърли без разглеждане жалбата на БФАС. По този начин беше сложен край на няколкогодишните съдебни дела след Общото събрание от 2018 година, когато над 70% от клубовете избраха за президент на БФАС Калоян Станчев. За мен не е нормално един министър да не зачита решения на съда. Да, съгласен съм с едно нещо с министър Василев - че има задкулисие в спорта, но то действа в ущърб на много състезатели. Това ли е промяната, за която толкова много ни говорят? Няма да слизам на нивото на личните нападки, но искам да попитам г-н Станислав Трифонов застава ли зад думите и действията на своя министър, насочени срщу автомобилния спорт в България? Ние не сме на заплата, обичаме спорта и ако аз съм проблемът в автомобилния спорт, то подавам оставка като президент на АФБ.". Това заяви Камен Михайлов в пряка връзка от дома си, тъй като бе възпрепятстван да присисътва на пресконференцията.

Генералният сектретар на АФБ Калоян Станчев заяви, че хем е изненадан, хем не от тази оставка. "Не съм изненадан, защото Камен декларираше тази готовност отдавна, той милее за спорта и в последните години спасяваше сезона за автомобилизма - беше на първа линия. Всички съдебни битки с БФАС са спечелени, моите битки също са спечелени лично от мен. Какво значи, че министър Василев нямал доверие на Камен Михайлов? Как да го спечели само с една 30-минутна среща? Искам да кажа пред всички, че казусът във ФИА е изчистен. Ние от АФБ сме направили инвестиции за над 126 хиляди в индустриална база миналата година. Поискахме обединение с БФАС няколко пъти, но те не приеха подадената ръка. Носят се слухове, че съветникът на министъра - Димитър Илиев оказва натиск да няма да сезон. Дано не е така. Може би той отмъщава за баща си, който е бивш шеф на БФАС. Проблемът е много сериозен, но всеки ще защитава своята позиция.", заяви Станчев.

Той допълни, че на 12-ти март ще има Общо събрание на АФБ и тогава ще се обсъжда подадената от Камен Михайлов оставка. Калоян Станчев отговори и на една от тезите на министър Василев: "За какви "черни кранчета" говори министърът? На нас ни се дават целево 100 000 лева за рали България, ние харчим 205 000 и всичко сме отчели в ММС. За тази година държавата отказва да финансира най-престижното ни състезание и то остава под голяма въпросителна.", допълни Станчев.

Легендата на автмобилния спорт Илия Царски също се противопостави на министър Василев. "Няма никакви основания, никакви нарушения за да се взима лиценза на АФБ. Надявам се, че сезон ще има. Това в момента е подигравка с всички състезатели, които се готвим и развяваме българския флаг на състезезаниятав чужбина. Не заслужаваме това отношение." Първият ни участник на Рали Дакар - Тодор Христов показа скрийншот от написано мнение във Фейсбук профила на Радостин Василев: "Малко по-късно мнението ми беше изтрито, а аз бях блокиран от министъра. Явно той така я разбира демокрацията." заяви Христов. Всички участници на пресконференцията бяха категорични, че ситуацията, при която АФБ не може да провежда състезания пречи на автомобилния спорт в България. Общините и спонсорите са предвидили съотвените бюджети, състезанители са подготвили автомобилите си, но засега не е ясно кога ще стартира сезона. Присъствалите на събитието няколко наши елитни състезатели призоваха министър Радостин Василев да не намесва политиката в автмобилния спорт.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки