Аврамчев: Истината е, че бюджетът на плуването е увеличен с 261 лева

Президентът на родната федерация изложи някои факти за финансирането, вижте ги

Президентът на Българската федерация по плувни спортове изложи някои факти за финансирането и подготовката на националния отбор по плуване.

По-късно министърът на спорта Радостин Василев отговори на някои от тях, а г-н Аврамчев поиска да изясни някои от тях.

“Първо искам да отбележа, с изненада, че ние трябва да си говорим с г-н Василев през медиите, което за мен не е нормална практика. Министърът на спорта и президент, на която и да е спортна федерация, да си контактуват през медиите. Но вината не е при мен… От 20 дни чакам среща с него, надявам се, че някой път ще я осъществим. Относно отговора на г-н Василев, при мен има необходимите договори: Ето договор от 18. 12. 2020 година на стойност 124 00 лева. Имам два анекса към основния договор от 2020 година, които също са подписани декември месец. Общата сума на двата договора е 1 162 400 лв. Документите са на разположение във федерацията и могат да бъдат предоставени. Голямото увеличение, рекордният бюджет, който г-н Василев обяви, са от 261 лева Българска федерация по плувни спортове (БФПС) е получила повече финансиране за 2022 година. Документите са пред мен, който иска мога да ги предоставя, те са налични във федерацията”, заяви Георги Аврамчев в специално интервю за Sportal.bg.

„Ако това е отношението към плувните спортове след грандиозния ни успех - 261 лева увеличение! Аз нямам думи повече, нямам! Всички знаете, че инфлацията в момента надхвърля 20%. Нашият проект, с който кандидатствахме, бе намален на 50%. Защо? Как? Никой не каза… И понеже г-н Василев иска истината: Ето я истината - 261 лева! Относно Програмата и моите критики към Програмата съм подготвил документи. Нашият селекционер, който е главен виновник за успехите ни (б.р. Кристиян Минковски) за поощрение и като награда ще получава по-малко пари в новата програма… Факти! Показвам: 24 000 до сега, 23 000 в новата програма!"

"Относно твърденията, че са забавени по вина на федерацията? Да. Г-н Василев има право, тъй като ни намали бюджета на 50%, след като бе създадена тази, за мене, подигравка, на един от най-бързо развиващите се спортове. Да му намалите заплатата…, ние сме направили едно мотивационно писмо, което също е пред мен, и пожелахме да променим вътре разпределението на месечните възнаграждения на определени наши треньори. Тъй като ние във федерацията, това е решение на нашия Управителен съвет, тъй като ние най-добре знаем какво, колко и кои имат заслуги за покриването на тези резултати. Беше ни отказано! Беше ни отказано, без да нарушаваме финансовата рамка, което самото Министерство ни спусна. След което бяхме принудени да подпишем договора…”, добави президентът на БФПС.

“Относно твърденията, че г-н Василев сам потвърждава моите тези от вчера, че той публикува платежно нареждане, че чак на 15 април е било първото плащане. Да, аз също казах, че до април месец никога до сега не имало да сме без 1 стотинка. И потвърждавам, че до вчера към сметката на БФПС не бе влязла нито една стотинка. Благодаря, на г-н Василев, че изпрати това платежно. Вече сме спокойни, тъй като ще може да подсигурим подготовката и участието на нашите елитни спортисти на световното първенство. По-добре късно, отколкото - никога”, добави Георги Аврамчев.

“Относно забавянето на подписването на договора: Г-н Василев много добре знае, че когато няма приет бюджет се ползва 1/12 от утвърдения и приет бюджет от предходната година. Аз съм убеден, че за месеците януари, февруари, март и април всички от Министерството на спорта и от екипа на г-н Василев са получили своите заплати, но… българските треньори и българските състезатели по плуване не са получили и 1 стотинка. Доказателство е публикуваното от самия г-н Василев, разплащателно нареждане, че на 15 април са преведени парите. Надявам се, че ще дойдат и ще бъдат изплатени, но това потвърждава моите опасения, че спортът ни върви с 10 години назад. Защото Програмата не е направена както трябва и има драстични аномалии и аз го доказвам с документи”, продължи шефът на плуването.

“Много болно ми стана за “Червено знаме”… Не знам какво негативно отношение имаме, когато заявих, бих препоръчал на г-н Василев да изгледа внимателно видеото. Моите коментари във вчерашното интервю бяха, че аз заставам със сърцето си, с двете си ръце и заставаме зад идеята да се възстанови “Червено знаме” и сме готови да окажем необходимата помощ. Готови сме да дадем контактите на г-н Василев към хората, които изграждат най-добрите басейни в света и направиха този в Бургас. Нека неговите хора да се срещнат и да вземат най-правилното решение. Ние плувната общност заставаме твърдо зад идеята за възстановяването на “Червено знаме”, категоричен бе Георги Аврамчев.

“Изопачаване на истината има. Това е истината! Да си провери документите г-н Василев! Нямаме никакви, извън спорта цели за дискредитация. Дискредитацията са тези програми. И това отношение към спорта! Съжалявам г-н Василев, но истината, истината и само истината! А, когато фактите говорят, всички трябва да замълчим!

Всички документи са на разположение, ако желаете, и който желае, може да ги предоставим. И да се види, че няма нито едно лъжливо твърдение, в това което съм дал вчера, и което заявявам днес!”, завърши президентът на родното плуване.

Още от HOME

Вижте програмата на нашите волейболистки на първенството тук:

Нападателят участва в шоу мач, кръстен "Легендите на Севера"

Вижте подробностите тук:

Сърбинът се завърна на корта след близо двумесечно отсъствие

В страната очакват с нетърпение и жребия за европейските квалификации

Далиан Про се намира на 12-о място в класирането с актив от 19 точки

Сърбия обърна Швеция до 4:1, вижте всички резултати и голмайстори от Лига на нациите

Тарту Вялк 494 спечели с 12:3 в София

След 3:0 над Казахстан на Световното по волейбол за жени

Актуално

21:45 25/09 Уелс - Полша
21:45 25/09 Нидерлалндия - Белгия
21:45 25/09 Дания - Франция
21:45 25/09 Австрия - Хърватия
21:45 25/09 Фарьорски острови - Турция
21:45 25/09 Люксембург - Литва
19:00 25/09 Словакия - Беларус
19:00 25/09 Азербайджан - Казахстан
16:00 25/09 Молдова - Лихтенщайн
16:00 25/09 Андора - Латвия
16:00 24/09 Армения - Украйна 0:5
19:00 24/09 Словения - Норвегия 2:1
19:00 24/09 Сев. Ирландия - Косово 2:1
21:45 24/09 Чехия - Португалия 0:4
21:45 24/09 Испания - Швейцария 1:2
21:45 24/09 Израел - Албания 2:1
21:45 24/09 Шотландия - Ирландия 2:1
21:45 24/09 Сърбия - Швеция 4:1

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки