Кокала пред NOVSPORT с точна прогноза за финала

На Гриша Ганчев нито един съдия не му е удобен, но Никола Попов е подходящ да свири този мач

Кокала пред NOVSPORT с точна прогноза за финала

Емил Велев е треньорът, извел Левски по последната шампионска титла - през 2009 г. Като наставник Кокала е водил и три различни отбора във финали за националната купа - Славия, Локомотив (Пд) и Монтана. Той е работил заедно със Станимир Стоилов в Левски, а в момента е начело на Вихрен (Сандански). Ето какво каза той специално за NOVSPORT.


Сезонът
Все още има няколко мача до края на това футболно първенство. Това, което до момента ми направи най-голямо впечатление, е финалният спринт на Левски. Малцина футболни хора у нас очакваха такъв напредък в тима. Аз обаче не съм изненадан. Просто зная на какво е способен Станимир Стоилов и зная как той може да мотивира играчите. Работили сме заедно в Левски и съм наясно с неговите възможности. С това израстване и цялото първенство Левски се движи в правилна посока. По отношение на играта виждам по-динамично темпо. 3-4 отбори изпълняват задачите, поставени от треньорите и се представят силно. Като цяло отношението ми е положително за този шампионат.
Лудогорец се представи на познатото добро ниво. Целта беше шампионска титла и тя беше постигната. Ако имаше още пет кръга обаче, можеше и Левски да е шампион. Не мога да си обясня защо се намалиха мачовете и сега се играят само пет кръга от плейофите, а не десет. Спокойно можеше да се изиграят тези срещи и можеше да се стигне до огромна изненада. Това обаче е свършен факт.

Разочарованието
Едно от тях е липсата на стадиони. Това е направо отчайващо да нямаме добри, нови стадиони в България.
Разочарование има и у представянето на ЦСКА. Този отбор разочарова много, особено през втория полусезон. Не знам защо и каква е причината, но червените изгубиха мотивация и облик. В техните мачове виждаме огромен тактико-технически брак. Не знам на какво се дължи това.
Другото голямо разочарование за мен е представянето на Локомотив Пловдив. Виждаме състоянието на тима след напускането на собственика Христо Крушарски. Не знам дали ще се възстановят скоро.
Отборът на Черно море не успя да постигне заветната цел - трето място. Ще е доста трудно за тима до края на сезона. При отборите от долната осмица няма големи изненади. Не е кой знае колко важно кой ще спечели това седмо място, което е парадоксално - седмият да играе бараж за Европа. Това трябва да се премахне възможно най-скоро.

Финалът за купата
Това е важен мач и за двата клуба. Искаше ми се в този финал да има много повече българи. В подобни финали се виждат играчи, които трябва да са в националния отбор. Едно време 90% от играчите в тези дербита бяха част от представителния отбор, което се отразяваше и на качеството на националния тим. Независимо от всичко, мачът е с огромен заряд. Ако капацитетът на „Васил Левски“ беше малко по-голям, щеше да бъде преизпълнен. Това е показателно колко важен е мачът за Левски и ЦСКА.

Левски
Този финал за купата е много важен именно за Левски. От 2009-а година нямаме титла или купа. Станимир Стоилов обяви това за приоритет веднага след идването си. Това значи, че и напрежението за играчите на сините ще е по-голямо. Вярвам, че Левски ще се подготви добре, Мъри Стоилов е играл много такива финали и разбира как стоят нещата.
В Левски винаги има напрежение. Въпросът е до колко играчите ще са подготвени, за да покажат своя максимум. Различно е финал от обикновен шампионатен мач. Тук право на грешка нямаш. Трябва да се спечели на всяка цена купата и това е единствената цел.

ЦСКА
Изключено е да мислим, че в „червения“ лагер няма да искат да спечелят. Гриша Ганчев е обявил огромни премии, феновете са се активизирали, така че и там ще има голяма мобилизация. Такъв мач не е имало от 17 години. Значимостта на срещата е огромна.
В последните два мача и двата състава пропуснаха шансове за голове. Напрежението доведе до две нулеви равенства. В последния мач ЦСКА пропусна 2-3 страхотни положения, които бяха добре спасени от Николай Михайлов. Формата и настроението на двата тима е на различни полюси, но на финал сме ставали свидетели на максимална мобилизация на тима в по-слаба форма.
Не зная как Алън Пардю ще се чувства на стадиона. Той може да не е от вчера тук, но е англичанин и на българска земя може да му е малко по-странно усещането.

Съдията
На Гриша Ганчев никой съдия не му е удобен. Единствено, ако е говорил с него, може да му е удобен. Затова и реакцията на Станимир Стоилов след декларацията на ЦСКА бе правилна. Не зная дали червените не се стремят да стрестнат съдията или да се презастраховат от евентуална загуба. Следя мачовете на Никола Попов, свири добре и е подходящ за подобен мач.

Прогнозата
Такива мачове е трудно да се прогнозират. Все пак очаквам Левски да спечели след двете поредни нулеви равенства с ЦСКА за първенство. За мен този финал ще завърши 2:1 за Левски и то още в редовното време. Не мисля, че ще се стигне до продължения и евентуално изпълнения на дузпи.

Новото първенство
Вярвам, че през лятната подготовка отборите ще искат да се подсилят и да играят по-важна роля в идващия шампионат. Очаквам още по-сериозно израстване от Левски, който ще се надгради с качествени играчи. Това е неминуемо, тъй като феновете искат силен Левски в Европа и в първенството. Въпреки финансовите проблеми ще се намери решение и Левски ще е на ниво в Европа през следващия сезон.
Силната конкуренция винаги води до по-силни изяви в Европа. Левски сега се е вдигнал, но ЦСКА няма да иска да изостава и това може да тласне клуба към по-сериозно преследване на Лудогорец в шампионата. Именно това липсваше напоследък.

Кой и защо не иска Добруджа в Efbet лига

На тима от Добрич предстоят жестоки финални битки в първенството

Костов вече стреля по всички

Треньорът на Левски безпощаден в критиките си

Бий, за да те уважават

В Левски плачат, защото друго не могат да направят

Бият Левски като тупан, а въпросите му виновни

Какво каза и какво не каза Костов след поредното разочарование

Г-н Сираков, това ли ви е звездната селекция?

Собственикът на Левски засипа с комплименти новите преди...10 дни

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки