Финландец спечели рали Естония

Кале Рованпера може да стане най-младият световен шампион в 50-годишната история на шампионата

Финландец спечели рали Естония

Кале Рованпера с Тойота Ярис продължи доминацията си през сезон 2022 в Световния рали шампионат. 21-годишният финландец спечели рали Естония и така постигна пета победа в едва седем кръга.

Рованпера, който триумфира на трасето край Тарту и през миналата година, влезе в неделния ден с аванс от близо половин минута пред британеца Елфин Евънс и с брилянтно шофиране във финалните шест отсечки успя да го увеличи до 1:00.9  минути. Финландецът завърши 24-те състезателни етапа с общо време от 2 часа, 54 минути и 29 секунди, а Евънс, който също управлява Тойота Ярис, остана с второ време от 2 часа, 55 минути и 29.9 секунди.

Подиумът бе допълнен от любимеца на естонската публика От Тенак с Хюндай i20 N, който завърши на трета позиция с изоставане от победителя от 1:55.7 минути.

Рованпера добави и пет точки към актива си с най-добро време в пауър етапа, четири взе Евън, а три прибра норвежецът Андреас Микелсен с Шкода Фабия.

В генералното класиране след седем кръга убедителен лидер е Рованпера, който е на път да стане най-младият световен шампион в 50-годишната историята на Световния рали шампионат. Финландецът има актив от 175 точки. Втори с 92 точки е белгиецът Тиери Ньовил с Хюндай i20 N, който остана четвърти в Естония на близо четири минути зад победителя. Челната тройка се допълва от Евънс, който има 79 точки и изпревари с две Тенак. 

До края на сезона в Световния рали шампионат остават още шест кръга, като следващият от тях е рали Финландия, което ще се проведе в първия уикенд на месец август.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки