МОК: Руски спортисти, които не подкрепят войната, може да се върнат в състезания

Шанс за руски атлети отново да се върнат на спорната сцена

МОК: Руски спортисти, които не подкрепят войната, може да се върнат в състезания

Международният олимпийски комитет (МОК) обмисля връщане на руски спортисти в международни състезания. Това обяви президентът на МОК Томас Бах в петък.

Състезатели от Русия и Беларус бяха извадени от международни надпревари по препоръка на МОК след началото на войната в Украйна.

"Не става въпрос за непременно връщане на Русия, а за спортисти с руски паспорти, които не подкрепят инвазията в Украйна", коментира Бах пред италианския вестник "Кориере дела Сера".

"Тук идва нашата дилема - тази война не е започната от руските спортисти. Но видяхме, че някои правителства не искат повече да зачитат автономията на международните спортове. Ето защо трябваше да вземем тези защитни мерки и да не загубим цялата си автономия".Според него е редно МОК да проучи цялата ситуация и да позволи на тези, които са против войната, да се състезават отново.

Германецът подчерта, че настоящите насоки за руските спортисти все още са в сила, но добави, че МОК също трябва да мисли за бъдещето. Някои квалификационни състезания за олимпийските игри в Париж 2024 вече се проведоха. Също така Европейската футболна федерация (УЕФА) потвърди, че Русия е извън жребия за Евро 2024.

"Няма промяна в препоръките. Много сме благодарни на международните федерации, че ги следват. Олимпийското движение има за мисия да допринася за мира, така че трябва да видим как можем да допринесем за мира", добави Бах.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки