Ферари засилва двигателя си с 30 конски сили през 2023г?

"Черните кончета" искат да засилят мощността си през новия сезон

Ферари засилва двигателя си с 30 конски сили през 2023г?

Развитието на задвижващите системи във Формула 1 е замразено, но въпреки това доставчиците им се опитват и намират начини за увеличаване на мощността, с която да разполагат пилотите на пистата. 

В хода на зимната пауза всички отбори са работили по „сместването” на новите задвижващи системи в новите коли, търсенето на по-нисък център на тежестта, по-добро охлаждане и т.н.

Според вестник La Gazzetta dello Sport, най-сериозен прогрес в увеличаването на мощността през зимата са постигнали инженерите на Ферари – с 30 конски сили повече в сравнение с 2022 година. При Мерцедес увеличението е между 16 и 20 конски сили, а при Хонда – 10. На пръв поглед това не е много, но точно тази допълнителна мощност може да има важно значение при търсенето на максимална скорост на правите – там, където беше основното предимство на Ред Бул през миналия сезон.

През миналата година във Ферари имаха сериозни проблеми с надеждността на задвижващата система 066/7, най-вече с турбото и мотор-генератора MGU-H. Заради това се наложи моторите на Шарл Леклер и Карлос Сайнц да работят на по-ниски обороти и оттам – с по-ниска мощност, като към края на сезона този проблем мече беше почти решен. А сега италианците са успели да добавят и още мощност.

Според източниците на италианския вестник, в Алпин няма повишаване на мощността на задвижващата система, но пък там са успели да постигнат доста по-добри резултати по отношение на надеждността.

През зимата инженерите на Мерцедес са работили основно върху намаляването на триенето в двигателя, като са получили и нови смазочни материали от Петронас.

В Хонда основните усилия пък са били насочени към повишаване надеждността на двете мотор-генераторни групи MGU-H и MGU-K плюс подмяна на редица отделни елементи в двигателя, за да се постигне намаляване на загубите на енергия.

ОФИЦИАЛНО: Хулкенберг ще кара за Ауди във Формула 1

Немският пилот напуска Хаас след края на сезона

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки