Ферари засилва двигателя си с 30 конски сили през 2023г?

"Черните кончета" искат да засилят мощността си през новия сезон

Развитието на задвижващите системи във Формула 1 е замразено, но въпреки това доставчиците им се опитват и намират начини за увеличаване на мощността, с която да разполагат пилотите на пистата. 

В хода на зимната пауза всички отбори са работили по „сместването” на новите задвижващи системи в новите коли, търсенето на по-нисък център на тежестта, по-добро охлаждане и т.н.

Според вестник La Gazzetta dello Sport, най-сериозен прогрес в увеличаването на мощността през зимата са постигнали инженерите на Ферари – с 30 конски сили повече в сравнение с 2022 година. При Мерцедес увеличението е между 16 и 20 конски сили, а при Хонда – 10. На пръв поглед това не е много, но точно тази допълнителна мощност може да има важно значение при търсенето на максимална скорост на правите – там, където беше основното предимство на Ред Бул през миналия сезон.

През миналата година във Ферари имаха сериозни проблеми с надеждността на задвижващата система 066/7, най-вече с турбото и мотор-генератора MGU-H. Заради това се наложи моторите на Шарл Леклер и Карлос Сайнц да работят на по-ниски обороти и оттам – с по-ниска мощност, като към края на сезона този проблем мече беше почти решен. А сега италианците са успели да добавят и още мощност.

Според източниците на италианския вестник, в Алпин няма повишаване на мощността на задвижващата система, но пък там са успели да постигнат доста по-добри резултати по отношение на надеждността.

През зимата инженерите на Мерцедес са работили основно върху намаляването на триенето в двигателя, като са получили и нови смазочни материали от Петронас.

В Хонда основните усилия пък са били насочени към повишаване надеждността на двете мотор-генераторни групи MGU-H и MGU-K плюс подмяна на редица отделни елементи в двигателя, за да се постигне намаляване на загубите на енергия.

Още от Формула 1

Стефано Доменикали намекна, че може да се стигне до подобна промяна

В момента "Монца" и "Имола" са домакини на състезания

Немският концерн трябваше да влезе в спорта от 2026 година

Тото Волф разкри кога подобренията на колата ще дадат резултат

Фредерик Васьор коментира първите два старта за сезона

Вижте подробности

Ето и подробностите от състезанието във Формула 1

Световният шампион остави зад себе си Фернандо Алонсо и Серхио Перес

Нидерландецът спечели първата свободна тренировка

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки