Италианка спечели световната титла в алпийската комбинация

Вижте подробности

Федерика Бриньоне завоюва първа световна титла в кариерата си. 32-годишната италианка спечели златото в алпийската комбинация при дамите, с която се откри Световното първенство по ски алпийски дисциплини за мъже и жени в Куршевел/Мерибел, Франция.

Бриньоне, която в богата си спортна кариера е печелила Световната купа през 2020 година и има три олимпийски медала, бе без конкуренция в комбинацията от супергигантски слалом и слалом в днешния ден. Италианката даде първо време в супергигантския слалом от 1:10.28 минути и постигна второ време във втория манш в слалома от 47.19 секунди, за да заеме най-високата позиция на почетната стълбичка с общ резултат от 1:57.47 минути.

С успеха си тя стана най-възрастната шампионка в алпийската комбинация и първата италианка с подобно постижение.

Единствената, която се движеше близо до Бриньоне по контролите, бе защитаващата титлата си Микаела Шифрин, но американката отпадна броени метри преди финала на втория манш, пропускайки врата.

Така среброто остана за швейцарката Уенди Холденер, която завърши на 1.62 секунди от Бриньоне. Холденер бе най-бърза в слалома, но изпревари италианката с едва 0.04 секунди, което не бе достатъчно, за да се бори за титлата.

Бронзова медалистка стана Рикарда Хаазер с изоставане от 2.26 секунди. Австрийката изпревари сънародничките си Рамона Зибенхофер и Франциска Грич, които приключиха четвърта и пета, а шестицата се допълни от швейцарката Мишел Гизин, двукратна олимпийска шампионка в дисциплината.

Във вторник световното първенство продължава с алпийската комбинация при мъжете.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки