Ивайло Петков: Искаме Арда да играе в Европа

Вижте мнението на спортния директор на клуба

Ивайло Петков: Искаме Арда да играе в Европа

Желанието ни е участие в Европа, с новите играчи се вдигна нивото на тима. Благодарен съм на шефовете, които са плътно зад мен във всеки един момент", заяви спортният директор на Арда Ивайло Петков. Той говори за селекцията, за трансфера на Лъчезар Котев в руския Химки, както и за нивото на отбора. Петков разкри, че вече има интерес към новите попълнения в Арда.

- Г-н Петков, отборът на Арда бе доста активен на трансферния пазар през зимната пауза. Приключи ли вече всичко около трансферите в клуба?

- Да, трансферите в клуба приключиха, още повече, че трансферният прозорец затвори. Вече започваме да работим за следващия трансферен прозорец. Знаем какви футболисти ни трябват в отбора, за да стане конкуренцията още по-добра и действаме напред.

- Знаем, че политиката е да се залага на български футболисти, Арда привлече доказани имена в родния футбол. Лесни ли бяха преговорите, след като успяхте да преборите дори отбор като Левски?

- Когато имаш сериозен президент и сериозен инвеститор зад гърба, по-лесно се случват нещата. Винаги съм казвал, че приоритет са българските футболисти и когато има такъв на пазара, ние правим всичко възможно да го привлечем. Смятам да продължим да работим в тази линия, защото това е правилната според мен. Едва, когато няма такъв българин на трансферния пазар, тогава се обръщаме към чужденец, който да е доста класен. Няма да крия, че ние водихме преговори с други български футболисти, които по една или друга причина не се съгласиха да дойдат при нас и отидоха в други клубове. Смятам, че те сега съжаляват за това тяхно решение. Но пак искам да се повторя, че Арда залага и държи да привлича български футболисти.

- Доста специалисти коментират, че след тези трансфери, Арда ще играе сериозна роля в първенството. Видяхме и старта на пролетния шампионат - 3 победи от 5 мача.

- Надявам се с привличането да тези футболисти да сме вдигнали класата на отбора. Но за нашия отбор има един проблем, който и от преди стои, а ние работим за неговото изчистване. Това е, когато играем като гости. Дори и последното гостуване срещу Славия, когато не се получи добър мач. В тази връзка искам да кажа, че целият отбор е глобен за слабото представяне и загубата от Славия. Надявам се това да бъде изчистено много скоро и Арда да бъде основен фактор в първенството.

- Къде виждате Арда в първенството?

- Няма какво да крием, искаме да играем в Европа. Как ще се случи това, дали през първенството или през Купата на България за нас е без значение. Виждате, че отборите от 4-о до 8-о място са през 3-4 точки разлика и има вариант дори да сме на четвърто място и да играем бараж. Същото важи и за седмо място. Вариантът през Купата на България също е възможен, защото имаме да играем четвъртфинал, който е в един мач и всичко е възможно. Евентуално участие на отбора в Европа първо ще донесе приходи в клуба, а второ - за тези футболисти, които имаме, има голям вариант да бъдат забелязани от чужди отбори.

- Като казахте приходи, Арда осъществи доста сериозен трансфер на Лъчезар Котев в руския Химки. Как се стигна до този трансфер?

- До този трансфер се стигна благодарение на мои контакти в Русия. Знаете, че съм играл там, както и в Турция. От Химки директно ми се обадиха на мен, понеже търсеха футболист на тази позиция. Нещата после се случиха много бързо, защото, когато имаш добър футболист, трансферите стават много лесно. Имахме запитване и за други футболисти, но специално за Лъчезар Котев много се радвам, че успя да отиде в чужбина, защото той има много потенциал, който може да развие в руското първенство. Искам и друго да вметна относно новите играчи, които привлякохме през зимата. За тях вече има интерес и запитвания от други отбори. Това мен като спортен директор няма как да не ме радва, а и това е показателно за работата, която върша в клуба.

- Имаше ли варианти да бъдат продадени и други футболисти?

- Да, имаше интерес и към други футболисти, но нашата цел не е да разпродаваме отбора. Целта ни е да надграждаме и да сме конкуренти да т.нар. грандове в България.

- Вие имате цялата спортно-техническа власт, какво обаче в мнението на собствениците и финансовия благодетел за селекцията и трансферите, както входящи, така и изходящи?

- На този етап имам пълна подкрепа от тях. Това се оправдава с продажбата на футболист, защото до този момент Арда не е продал нито един футболист, с изключение на Деян Лозев преди няколко години в Левски. Тогава аз пак имах роля в този трансфер, защото бях спортен директор в Левски. Така, че в кръга на шегата аз имам участие във всички трансфери на Арда до този момент. Но да се върнем на въпроса за шефовете на Арда, те са плътно до отбора и следят всичко, което се случва. Също така искам да кажа нещо друго. Ние трябва да победим голям отбор. Ето сега в неделя приемаме Левски и това е една идеална възможност да се случи това, което искаме относно големите отбори. При един такъв успех самите футболисти ще придобият самочувствие, което ще им е от много голяма полза.

- Предстои мач с Левски, какво е настроението и какво да очакват феновете?

- Феновете да очакват пълно себераздаване на футболистите и максимална настройка за победа. Излизаме на 100 процента за победа. Да, Левски е голям отбор, но ние си гоним нашите цели и задачи, и искаме да радваме нашите фенове, които се надявам да напълнят стадиона, и да празнуваме заедно след края на мача.

Стойне Манолов: За мен решението на Гриша Ганчев бе очаквано

Те се капсулираха от „червената“ общност и мислеха, че резултатите от Ловеч ще свършат работа тук…

Красимир Чомаков: Оставете Стамен Белчев

Не очаквах загубата от Ботев

Майкъла: На Гриша Ганчев просто му е писнало

„Лудогорец ще е шампион за 13-та поредна година“

Шеф в Ботев Пд обяви съдбата на треньора

Вижте какво каза Артур Платек

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Актуално


ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки