Първият музей на футбола в Източна Европа е в Букурещ

В него се съхраняват фланелки на Стоичков, Роналдо и Марадона

Първият музей на футбола в Източна Европа се намира в Букурещ. Той е на осем нива и е разположен на площ от над 1500 кв.м. в реставрирана историческа сграда в Стария център на улица “Габровени” 24. В него са изложени 271 предмета. Колекциите ще се сменят на всеки три-четири месеца. За последните 115 години това е вторият частен музей в Румъния. Първоначалната инвестиция по откриването му възлиза на 1 600 000 евро.  Входният билет за възрастни е 49 леи (20 лв.), за деца е 33 леи (13 лв.). Групи от по 11 и повече души ползват намаление. Отделно всеки месец има различни промоции.

“Капитан” на музея е Георге "Джика" Попеску, който е бил истински капитан на румънския национален отбор. Тениски, носени от него и негови колеги, са изложени във витрини. В така наречената румънска стая откриваме фланелката на румънския футболен защитник Николае Лупеску в приятелски мач с Алжир от 1964 г. - това е и най-старата тениска в колекцията. В музея се съхранява и тениската на Николае Добрин, която носи в мача с Чехословакия през 1971 г. Дрехата е запазена с отличителен знак - върху нея има петно от кръв, защото тогава Добрин претърпява контузия. Във витрини са изложени и тениските на Георге Хаджи, когато е играл под номер 10 в Реал Мадрид. Има и цял кът, посветен на женския футбол.

“През 1880 се е изиграл първият футболен мач между жени. През 1990 в Румъния се появява първият женски футболен отбор. Искаме да направим специална кампания за жените, тъй като и те са важни в тази игра, в този спорт. Искаме те да имат специални екипи. Сега жените, които са над 20-годишни, играят със смесени екипи. Сложно е. Търсим и помощ отвън”, разказва заместник-директорът на музея Тициана Гаджиу.

В стаята за преживявания, покрита с 5-метрови LED екрани, са най-ценните фланелки на чуждестранни играчи: има такава, носена от двукратния носител на “Златна топка” Роналдо в приятелски мач между Бразилия и Хаити през 2004 г. На видно място е и фланелката на Христо Стоичков, която е носил през 1992 г. в Барселона.

В така наречената международна стая може да се проследи еволюцията на футболната топка от Световното първенство от 1930 г. до наши дни, да се видят стадиони, направени от конструктори Лего, както и известни международни футболни списания, на чиито първи страници са и румънски играчи.

Топка, направена от екрани, кабина на футболните коментатори, специална маса за пресконференции, игра на джаги са само част от изненадите за посетителите.

Ето какво още разкри в интервю за БТА заместник-директорът на музея Тициана Гаджиу:

Какво ви вдъхнови да направите Музея на футбола?

Страстта ни към спорта, но и нуждата, която има на пазара. Хората търсят места за забавления. Туристическата мрежа в Букурещ не е толкова развита и хората търсят какво да правят в свободното време. Няма да забравя как при мен дойдоха приятели и ме попитаха какво интересно място могат да посетят в Букурещ. Погледнах в Trip Advisor и си дадох сметка, че изборът е беден. След това мои колеги бяха в музеи в Берлин. И така се появи амбицията да направим и ние един проект. Нещо по-голямо, уникално. Най-накрая футболът си намери място - това е и нашето лого. Всяка европейска столица си има музей на футбола. Но в Източна Европа нямаше нито един, а този спорт е на почит в региона. И си казахме - защо не.
Сградата на музея си има концепция. На партера например достъпът е свободен. Хората могат да дойдат в ресторанта, да хапнат, да гледат мач. Атмосферата тук беше невероятна по време на световното. Когато играеше Мароко например, дойдоха поддръжници. Имаше много хора. Имаме и магазин за сувенири, кафене. На 1 май ще отворим и тераса.

Имаме зона, която показва как са играели децата преди и как играят сега. Можете да видите игра от 1960 г., произвеждана от румънска фирма. Или да редите пъзел със снимка на Хаджи и Марадона. Можете да се състезавате с приятели. Да проследите еволюцията на футболната топка. Как с годините става все по-лека и днес тежи колкото един мобилен телефон. Или да видите тениската на Роналдо, която е носил в така наречения Мач на мира. Действието се развива през 2004 г., когато в Хаити имало война. Но тя буквално спира за един ден заради футболния мач с Бразилия. Танкове са изпратени до летището да вземат отбора и да го отведат до терена. Да, футболът може и това - да спре война.

Какви хора идват в музея?

Фенове на футбола, както и очаквахме. Семейства с деца. Младежи. Публиката е различна. И ние се опитваме да комуникираме с тях различно. С децата - в Тик-Ток. С юношите в Инстаграм. С останалите през вестници и сайтове. Всеки може да намери какво да прави в този музей. Това е място, на което мога да дойда с дядо или с по-малкия ми брат.

Има ли интерес от България?

Вече имахме и няколко групи от България. Преди няколко седмици дойде един човек от Австралия. В момента сме в топ пет на Trip Advisor и идват най-вече туристи.

Планирате да сменяте колекциите на всеки три-четири месеца. Да подкрепите жените във футбола. Какво още?

Това, което ми се иска да развием и върху което работим, е социалната роля на футбола. Проучванията показват, че в провинцията, в по-бедните региони, когато мъжете започнат да практикуват този спорт, процентът на домашно насилие намалява.

Освен това в страната на състезания се явяват много талантливи деца, но нямат пари дори за нови маратонки. А имат талант. Футболът им дава шанс за нещо по-добре. Футболът не е само пари и реклама. Опитваме се да работим в тази посока. Защото има деца, които дават сърцето си на терена и е хубаво да знаят, че после ги очаква нещо добро. Сега водим разговори с няколко детски клуба, които имат състезания. Да излагаме в музея тениската на най-добрия състезател от най-добрия клуб. Това  е важно и стимулиращо за децата. Да знаят, че техните тениски ще са до тази на Хаджи или на Стоичков.

Още от Любопитно/Жълто

Вижте подробности

В него ще се продава официалната екипировка

Нови подробности за състоянието му се появиха в мрежата

Той е брат на сръбския национал Неманя Гудел

Екип на престижното френско списание остана впечатлен от клубния музей на ЦСКА

Петер Шмайхел подписа фланелка на Илиан Илиев

Вижте как наричат лятното попълнение на „червените“

Вижте подробности

Ето и подробностите за драмата зад решетките:

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки