Емил Нейков спечели бронзов медал на Световното по гребане в Пловдив

Вижте подробности

Емил Нейков спечели бронзов медал на Световното по гребане в Пловдив

Емил Нейков завоюва бронзов медал за България от Световното първенство по гребане до 23 г. в Пловдив. Той завърши трети в мъжкия скиф с време 6:55.60 мин. Световен шампион стана Пьотр Пломински (Полша) с време 6:54.79 мин. Втори е Андрю Шийхан (Ирландия) с 5:55.51 мин - само на 9 стотни пред Нейков.

Българинът се движеше пети на 500 метра и шести на 1000, след което започна атака. Въпреки най-доброто време на следващите 500 метра, Нейков мина на контролата на 1500 м отново на пето място. Фиталният му спринт обаче пеше изключителен - стопи над 5 секунди на лидера Пломински и близо 2,5 секунди на Шийхан, но му трябваше още малко, за да изпревари и тях, както стори с лодките на Португалия, Германия и Швейцария, за да стигне до световната титла. България обаче има своя медалист от Световното първенство у дома, а Емил Нейков грабва отличие от три поредни шампионата - световен шампион през 2021 г., бронзов медалист през 2022 и 2023 г.

"Много се радвам, че успях да извоювам медал и да зарадвам всеки, който дойде на канала, за да ме подкрепи и да ми даде сила. А и да не си тръгнат хората разочаровани. Успяхме да ги зарадваме. Аз съм с медал, двойката ни без кърмчия влезе на финал и записа много престижно класиране. Това дава надежда за добри техни представяния на предстоящите Световни и Европейски първенства. Аз вече минавам при мъжете се радвам, че дадох заявка, че ще мога да се справя и да преследвам призови класирания. Така че съм изключително щастлив. Продължавам своя път към мъжете, идват моите съотборници, които са по-малки. Със сигурност съперничеството ми с поляка Пьотр Пломински ще продължи. Тепърва се надявам на добри класирания при мъжете. Тепърва се надявам да участвам и на Олимпийски игри. Това е моята голяма мечта, моята голяма цел. Независимо дали ще бъде сега в Париж, или на следващите Олимпийски игри през 2028 г., моята най-голяма цел е участие на игрите, а защо не и медал", заяви Емил Нейков.

Той коментира и голямото вълнение на родителите му Свилен Нейков и Румяна Нейкова по време на стартовете му. "Дори на финала бях по-спокоен от тях. Аз излизам да греба на финал, а те са по-притеснени от мен. Доста емоции преживяха. Радвам се, че ме подкрепят, независимо дали на гребната база, или във всяка житейска дейност", показа своята благодарност Емил.

Две от трите български лодки влязоха във финал на световното. Двойката без кърмчия при мъжете Иван Янкулов и Цветомир Малинов е на шесто място в света.

Младите Иван Йорданов и Станислав Григоров финишираха трети във Финал С и на 15-о място в общото класиране на двойка скул лека категория.

Кметът Димитър Николов откри Световната купа по спортна акробатика в Бургас

Вижте подробности

Магомед Рамазанов донесе пета квота за България в борбата

Националът се наложи над световния вицешампион Владимери Гамкрелидзе (Грузия)

Драматична битка излъчи финалистите на СК по модерен петобой в София

Вижте подробности

Ризов 14-и на СК по спортна стрелба в Баку

Вижте подробности

Ксения Момчилова на Световната купа по гимнастически паркур

Вижте подробности

Налбантова: Очакването на квотата беше ментално изтощаващо

Вижте какво каза българката

Шампион по таекуондо продава медала си в подкрепа на болния си брат

Вижте подробности

Българка с шведски паспорт се класира за финала на СК по модерен петобой в София

Ралица Милева отпадна на 1/2-финалите в спортен комплекс „Диана“

Спортисти и фенове на кросфита гребат 24 часа с благотворителна цел

Мисията - изграждане на конна база за деца с двигателни и умствени дефицити

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки