НБА одобри новите правила за почивка на „звездите“

Вижте подробности

НБА одобри новите правила за почивка на „звездите“

Бордът на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА) одобри нова политика, наречена "Правила за участие на играчи", целта, на която е да попречи на отборите да дават почивка на повече от един състезател определян като "звезда" и да определи наказания за нарушаване на мярката.

За "звезда" се определя играч, който е стигал до Мача на звездите или е бил избиран в някои от идеалните съставите на НБА в последните три сезона. Новата политика ще бъде въведена от предстоящия сезон 2023/2024. Комисарят на НБА Адам Силвър заяви, че изпълнителният вицепрезидент по баскетболните операции Джо Дюмарс е ръководил "рестартирането на въпроса" за обсъждане през изминалата година.

"Това виждане се споделя от всички в лигата, не идва просто от офисите. В цялата лига се знае, че трябва да се върнем към основните принципи. Това е първенство с 82 мача. Ако си здрав баскетболист в тази лига, тогава се очаква да играеш", коментира Силвър.

Макар все още да е в начална фаза, новата политика има за цел да намали примерите на даване на почивка на състезатели в името на "управление на натоварването" без да има разбиране. Освен това тя налага на отборите да осигуряват играчите си за мачове, които са телевизионно излъчвани в национален ефир и за турнирите по време на сезона, които ще бъдат проведени за първи път през идния сезон. Отборите трябва да балансират пропуснатите мачове при домакинства и гостувания, като предпочитанията клонят към домакинските срещи, според репортажи в медиите.

Адам Силвър заяви, че се тревожи за евентуално нарушаване на политиката на отборите с промяната. "Става дума за феновете, а това ни избяга. Отборите трябва да се въздържат от дългосрочни отсъствия по време, на които даден играч не участва в мачове. Ако даваш почивка на здрав състезател, отборите трябва да гарантират, че баскетболистът присъства на мачовете и е достъпен за феновете", каза още Силвър.

Наказанията за нарушаване на правилата са 100 000 долара за първо, 250 000 долара за второ и 1 000 000 долара  повече от предишно наказание за последователни нарушения.

Група от клубни лекари и учени работят с НБА, за да се установи кога почивката би била необходима и разрешена.

Новата политика допуска изключения за контузии, лични причини и предварително одобрени последователни ограничения въз основа на възрастта на играча, кариерата му или история със сериозни травми в миналото.

"В част от деншната дискусия ставаше дума за наука, а честно казано науката бе неубедителна", добави Силвър.

Според новите правила, например, Лос Анджелис Клипърс няма да може да дава почивка на звездите Кауай Ленард и Пол Джордж в един и същи мач.

Рилецо отнесе Ямбол с 20 точки разлика

Вижте всички резултати и класиране в НБЛ

ОБЗОР: Черно море Тича с трети пореден успех в НБЛ

ЦСКА удари Балкан, вижте резултати и класиране

ЦСКА надигра шампиона Балкан като гост в НБЛ

Вижте подробности

Български баскетболист най-резултатен при победа в колежанското първенство на САЩ

Вижте подробности

Сакраменто и Везенков отново бият в НБА, удариха шампиона (ВИДЕО)

Вижте подробности

Черноморец с десети пореден успех в НБЛ

Вижте всички резултати

Дюрант влезе в топ 10 на реализаторите в НБА за всички времена

Той наниза 30 точки за Сънс при загубата от Денвър

Време е за елиминации: Абсолютната лудница "сезонен турнир" в НБА с българска следа и топ коефициенти от efbet

Вижте подробности

Българка в отбора на кръга в Евролигата

Голямо признание за Борислава Христова

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки