Стига оправдания! Левски трябва да победи ЦСКА

Николай Костов все още няма успех срещу тим от топ 8

Стига оправдания! Левски трябва да победи ЦСКА

Мантрата, че Левски ще преследва титла през новия сезон бавно, но сигурно започна да избледнява. Още през юни думите на изпълнителния директор на "сините" Даниел Боримиров, че целта пред треньора Николай Костов е първото място, предизвика повдигнане на вежди сред част от феновете на тима. Истината е, че на стадион "Георги Аспарухов" с нищо не надградиха от предходния сезон, за да повишат амбициите си до сваляне на хегемона и изпреварване на ЦСКА в класирането. Но пък бе похвална позитивната нагласа за битка през кампанията.

Четири месеца по-късно амбициите на "Герена" все така са обвързани със златните медали, а "сини" футболисти също потвърдиха думите на Боримиров, повторени по-късно и от самия треньор Николай Костов - титлата е приоритет №1. Ок!

Резултатите обаче са другото доказателство, че в Левски сякаш малко се изхвърлиха с очакванията. До този момент Костов все още не е записал успех срещу отбор от топ 8, но с тази подробност, че не се е изправял срещу Черно море, Арда и Берое. А сега предстои дерби с ЦСКА. 

Загубите дотук дойдоха все от конкуренти за челните места. Първа бе тази от ЦСКА 1948 с 1:2 у дома, след това "сините" загубиха злощастно на "Лаута" от Локомотив с 1:2, изпускайки куп положения, а в неделя по шампионските им амбиции удари и самият Лудогорец след спорно 1:0. Дискусиите около сблъсъка с "орлите" бяха свързани със съдийството на Георги Гинчев. Но е факт, че на терена Левски не показа някакъв фундаментален футбол. Логично обаче треньорът видя в решенията на арбитъра основната причина домакините да загубят. Седмици по-рано 2 точки бяха пропиляни и в Пловдив срещу новака Крумовград за 2:2. Тогава пък теренът бе пречка за "сините". 

В същото време ЦСКА се тресеше от напрежение заради слабия старт и липсата на импулс в играта. Постепенно новият треньор Нестор Ел Маестро започва да напипва фините настройки, за да дойде денят Х и голямото дерби на България. А в него ЦСКА ще излезе като фаворит. Веднъж заради статута на символичен домакин, което не играе такава важна роля, втори път заради моментната форма и трето - "червените" отново са пред Левски в класирането, а това означава и по-сериозно самочувствие.  Означава още, че "сините" нямат  лукса да си позволят ново крушение в шампионата, ако в действителност цел първо място е все така актуална. Засега поне Боримиров и Костов, които най-силно биха камбаната за триумф в края на сезона, не са развяли бялото знаме. В такъв случай няма място за нови оправдания - "сините" трябва да ликуват в събота следобед на стадион "Васил Левски". За да може все пак амбициите за титла да имат някакво покритие. В противен случай са поредните празни обещания  преди футболна кампания.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки