Ферари отнесе конкуренцията в квалификацията в Лас Вегас

Шарл Льоклер ще стартира първи, Сайнц с второто най-добро време

Ферари отнесе конкуренцията в квалификацията в Лас Вегас

Шарл Леклер спечели своя пети полпозишъна за сезона и общо 23-ти в кариерата, след като триумфира в квалификацията преди утрешната Гран При на Лас Вегас, в която неговият съотборник Карлос Сайнц завърши втори.

Леклер постигна 1:32.726 в своята втора летяща обиколка в решителните 12 минути на битката за полпозишъна, за да победи с 0.044 секунди Сайнц. Испанецът обаче няма да може да стартира втори заради доста спорното наказание от 10 места, което получи след вчерашната първа тренировка и удара в шахтата.

Така до Леклер на първата редица ще застане световният шампион Макс Верстапен, който бе с цели 0.378 по-бавен от монегаска в спора за първото място на стартовата решетка. Втората редица ще бъде за Джордж Ръсел и Пиер Гасли, а съотборниците в Уилямс Алекс Албон и Логан Сарджънт ще си поделят третата. Валтери Ботас, Кевин Магнусен и Фернандо Алонсо бяха най-бавни в Q3 и ще стартират съответно седми, осми и девети след наказанието на Сайнц, който ще потегли 12-ти.

Двамата пилоти, които си оспорват вицешампионската титла за 2023 година Люис Хамилтън и Серхио Перес бяха елиминирани след втората фаза на квалификацията, в която Хамилтън бе победен с 0.028 от бившия си съотборник Ботас в спора за последното място в Q3. Британецът все пак ще може да стартира в топ 10 заради наказанието на Сайнц, което ще позволи и на Перес да се изкачи с една позиция напред.

Заедно с Хамилтън и Перес елиминирани след вторите 15 минути на сесията за място бяха още Нико Хюлкенберг, Ланс Строл и Дениъл Рикардо. Строл обаче ще трябва да потегли 19-ти, тъй като малко преди старта на квалификацията бе наказан с 5 места, защото изпревари Сайнц при жълти флагове в третата тренировка.

Пилотите на Макларън бяха двете големи жертви на първата фаза на квалификацията, в която Ландо Норис даде 16-то време, а Оскар Пиастри остана 19-ти. Норис се прибра в бокса малко преди финала на сесията, докато Пиастри направи обиколка, която обаче не беше достатъчно добра, за да може той да се измъкне от зоната на изпадащите.

Норис бе с 0.020 по-бавен от Рикардо в спора за последната позиция в Q2, а освен двамата пилоти на Макларън аут след първите 18 минути на сесията за място бяха още Естебан Окон, Гуаню Джоу и Юки Цунода. От петимата единствен Цунода няма да спечели нищо от наказанието на Строл и ще стартира последен, докато Норис, Окон, Джоу и Пиастри ще се изкачат с по една позиция напред.

Верстапен ще тръгне пръв на "Имола"

Той спечели квалификацията преди неделното състезание за Гран При на Емилия Романя

Леклер най-бърз в първата тренировка на Имола

Сериозни проблеми за Верстапен

Хамилтън казал на Мерцедес с кого да го заменят

7-кратният световен шампион ще напусне "стрелите" след края на сезона

Уилямс преподписа с Алекс Албън

Пилотът остава в тима до 2026-та година

Леклер се скарал с рейс инженера си и това е довело до смяната

Монегаскът ще работи с нов инженер на Имола

Нюи започва работа във Ферари на 1 октомври

Все още няма официално потвърждение, че британецът ще се присъедини към Скудерията

Хорнър: Взели сме над 220 служители от Мерцедес

Босът на австрийския тим опроверга слуховете, че негови служители искат да преминат при "сребърните стрели"

Леклер очаква по-оспорван сезон във Формула 1

През тази година вече вече се стигна до двама различни победители от Макс Верстапен

Формула 1: Изненадващ победител в Маями (ВИДЕО)

Ландо Норис с първи успех в кариерата си

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки