Ограничават транссексуалните за Олимпийските игри

Вижте подробности

Ограничават транссексуалните за Олимпийските игри

Транссексуалните спортисти имат по-големи препятствия при квалификациите за предстоящите Олимпийски игри, които ще се проведат в Париж от 26 юли до 11 август. Вече официално е наложено изискване за участие на състезанията под петте преплетени кръга преходът им от един към друг пол да бъде завършен преди възрастовата граница от 12 г. Смята се, че извършен процес след тази възраст може да даде предимство пред останалите състезателки при жените.

Лоръл Хъбард, щангистка от Нова Зеландия, стана първият открито транссексуален спортист, участвал в Олимпийските игри. Тя се състезава в Токио 2020 (проведени през 2021 г. поради пандемията от Covid-19). Представянето й във вдигането на тежести в категория +87 кг при жените обаче беше скромно.

Сега обаче, Хъбард и много други транссексуални спортисти няма да отговарят на условията за Игрите в Париж през 2024 г. Преди време от Международния олимпийски комитет (МОК) издадоха насоки, които позволяваха на всеки транссексуален спортист да се състезава като жена, стига нивата на тестостерон да са под 10 наномола на литър в продължение на най-малко 12 месеца преди първото им състезание. Настоящите изисквания обаче са променени, за да се избегне поставянето в неравностойно положение на жените.

Подобни ограничения бяха наложени от много международни федерации с идеята да се предпазят от неспортсменско предимство дамските състезания в отделните спортове.

Първо, Световната атлетика забрани на тези, които са преминали пубертета и след това са направили преход, да се състезават на високо ниво при жените. Това решение беше последвано и от Световната федерация по плувни спортове, която позволи да се състезават само транс-плувци, преминали преход на пола преди 12-годишна възраст.

„Това не означава да насърчаваме хората да преминават преди 12-годишна възраст. Това казват учените: ако преминете след началото на пубертета, имате предимство, което е несправедливо“, обясниха от Световната федерация по плувни спортове.

В същия дух Международният съюз по колоездене (UCI) въведе предпазни мерки за женския спорт, като попречи на транс-жени, които са достигнали пубертета преди прехода да участват в големи състезания. Въведена е обаче нова категория „men/open“ за тези, които не отговарят на новите стандарти за пол.

Националите по спортен риболов са световни вицешампиони

Голям успех за родните рибари

България завърши на 10-о място на Световната купа по фехтовка

Вижте подробности

Карлос Насар: Никога не бих предал хората, които ме подкрепят

„Отивам в Париж, за да зарадвам България“

Министър Глушков присъства на фестивала по утринна гимнастика „Ямбол‘24“

Вижте подробности

Йоана Илиева и Олга Храмова във втория ден на Световната купа по фехтовка в Пловдив

Вижте подробности

Зам.-министър Петър Младенов награди участниците в спортния празник на училище „Питагор“

Вижте подробности

Министър Глушков в Пловдив за Деня на спорта

Подкрепи българите на СК по фехтовка и се срещна с кмета Костадин Димитров и студенти

Само за месец! Глушков преодоля забавеното финансиране на спортните клубове

Предишното ръководство на спортното министерство не намери време да разгледа проектите

Училище "Питагор" обедини спортисти и ученици под мотото „Чиста игра“

В деня на българския спорт

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки