Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Баскетболната легенда Майкъл Джордан слага край на активната си спортна кариера на 16 април 2003 г. 
Майкъл Джордан (роден на 17 февруари 1963 г., Бруклин, Ню Йорк, САЩ) е американски баскетболист, смятан за един от най-великите играчи в историята на играта. Той води “Чикаго Булс” до шест шампионата на Националната баскетболна асоциация, отбелязва енциклопедия “Британика”.

Джордан израства в Уилмингтън, Северна Каролина, и постъпва в Университета на Северна Каролина през 1981 г. Той извежда баскетболния отбор на САЩ до златни олимпийски медали през 1984 г. в Лос Анджелис и през 1992 г. в Барселона, Испания.

През 1984 г. Джордан е привлечен от “Чикаго Булс”. През първия си сезон (1984–85) като професионалист той води по отбелязани точки и е обявен за Новобранец на годината. Той е едва вторият играч (след Уилт Чембърлейн), който отбелязва 3000 точки в един сезон (1986-87). Джордан е обявен за най-полезен играч на НБА пет пъти (1988, 1991, 1992, 1996, 1998). През октомври 1993 г., след като извежда “Булс” до третата им поредна титла, Джордан се “пенсионира” за кратко и преследва кариера в професионалния бейзбол. Спортистът се завръща в баскетбола през март 1995 г. От 1996 до 1998 г. водените от Джордан “Булс” печелят три последователни шампионата и всеки път той е определян за най-полезен играч на НБА. След сезон 1997–98 Джордан отново се “пенсионира”.

Джордан остава близо до спорта, купувайки дял от “Вашингтон Уизардс” през януари 2000 г. Той е назначен за президент на баскетболните операции на клуба. През септември 2001 г. се отказва от собствеността и мениджърските си позиции в “Уизърдс”, за да бъде играч в отбора. “Второто му завръщане” в НБА е посрещнато с ентусиазъм от лигата, която претърпява спад в посещаемостта и телевизионния рейтинг след пенсионирането му през 1998 г. След сезон 2002–03 Джордан обявявя окончателното си пенсиониране. Той приключва кариерата си с общо 32 292 точки и среден резултат от 30,12 точки на мач, което е най-доброто в историята на лигата, както и 2514 откраднати топки, второто най-добро постижение в историята. 

По време на кариерата си на играч Джордан, който е висок 1,98 метра, е изключително талантлив стрелец, подавач и упорит защитник. Той печели прозвището Еър Джордан (Въздушния) заради невероятните си способности за скачане и акробатични маневри, а популярността му достига висоти, познати за малко спортисти (или знаменитости от всякакъв вид).

БТА съобщава за оттеглянето на Въздушния в своята емисия “Спортна информация”: 

Везенков: Това, което искам, е да играя

Звездата на Сакраменто с послание за Майк Браун от Ботевград

Марк Дейно е "Треньор на годината" в НБА

39-годишният специалист изведе Оклахома до първото място на Запад

ОБЗОР: Минесота елиминира Финикс в първия кръг на плейофите

Вижте всички резултати от мачовете в НБА

Барселона и Монако изравниха сериите в баскетболната Евролига

Вижте подробности

Индиана поведе в серията срещу Милуоки, Минесота близо до следващия кръг

Всички резултати

Звездата на Филаделфия страда от парализа на лицето

Джоел Ембийд призна, че има болестта на Бел

ОБЗОР: Меджик отнесе Кливланд, Денвът отново подчини Лейкърс

Вижте всички резултати от тази нощ

Олимпиакос и Фенербахче поведоха в четвъртфиналните плейофи на Евролигата

Вижте подробности

ДРАМА! Берое пак с титлата при жените

Деана Стояновска заби 19 точки

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки