Големите звезди в "А" група - дебелаци, пияници, бегълци

Само представянето на Флорентин Петре вдъхва надежда

Големите звезди в "А" група - дебелаци, пияници, бегълци

Българските феновете виждат рядко големи звезди по родните ни футболните терени. Затова всеки път когато някой що-годе известен в Европа играч подпише с наш тим, очакванията са сериозни, а истерията голяма. За съжаление почти всички такива футболисти се оказват разочарования.

Обичайната практика е българските отбори да привличат известни играчи, без да плащат трансферна сума. Обикновено тези хора идват като свободни агенти с изтекли договори. Такива бяха случаите с Беноа Кое, Хамилтън Рикард, Флорентин Петре (ЦСКА) и Гарба Лавал, Джъстис Кристофър и Владислав Радимов (Левски).

Единствената голяма звезда, за която бе платена сериозна сума, бе Лео Лима. ЦСКА трябваше да брои за него 1 750 000 долара на Вашку да Гама.

Освен че повечето чужденци се провалят на терена, те редовно се замесват в различни скандали. Най-често това са проблеми с алкохола и режима, както и наднорменото тегло. От големите звезди, идвали в България, само Флорентин Петре отговори на очакванията. Феновете на Левски могат само да се надяват, че съдбата на Жозеф-Дезире Жоб ще бъде като неговата, а не като на останалите герои.

1. Беноа Кое      
Французинът стана известен като играч на Интер в края на деветдесетте години. През 1997-а халфът даже триумфира с Купата на УЕФА. В Милано бил известен още като Пощальона, понеже баща му е работил в пощенската служба в родния му град Шатольоро. Преди да отиде в Интер, прави име с отборите на Марсилия, Каен, Нант и ПСЖ. Кое се присъедини към ЦСКА през декември 2004 г. Треньор на отбора тогава бе Ферарио Спасов, а „червените" се бориха за шампионската купа. Макар и на 35 години, Беноа се вписа добре в редиците на „червените" и свърши работа. В крайна сметка ЦСКА завърши на първо място в първенството. Кое взе участие във всичките мачове през пролетния сезон. След края на шампионата премина в Сион, където година по-късно прекрати състезателната си кариера.

2. Хамилтън Рикард        
Беше доведен от Лъчезар Танев в ЦСКА. Едно от най-известните имена и най-голямото разочарование в отбора за всички времена. Пристигна на „Армията" през 2001 г. Феновете на „червените" възлагаха големи надежди на нападателя, понеже той дойде направо от Мидълзбро, макар и след лекуване на дълга контузия. Още в началото Рикард впечатли, но не с игра, а с пухкавия си вид. Хамилтън бе доста дебел, тежък и тромав. За един сезон изигра девет мача и отбеляза един гол. Нямаше късмет и след като напусна ЦСКА. Докато играеше в Китай, нападателят попадна в местен затвор, след като сгази хора с колата си.

3. Флорентин Петре       
Едно от малкото попадения на български отбор с известен чужденец. Треньорът на ЦСКА Миодраг Йешич харесва Петре по време на контролата с Динамо (Б) през зимата на 2006 г. Идва лятото като свободен агент. Още тогава Петре е национал на Румъния и трансферът предизвика истински фурор в родината му. И до ден днешен в Левски съжаляват, че са изпуснали възможността да го вземат без пари преди участието в Шампионската лига. Постепенно дребният халф се превърна в един от най-добрите футболисти на ЦСКА и родното първенство. За три години на „Армията" футболистът изигра 52 мача и вкара 22 гола в първенството. През 2008 г. ЦСКА продаде Петре на Терек (Грозни) срещу 300 хиляди долара. Преди това халфът записа мачове с Румъния на европейското първенство в Австрия и Швейцария.


4. Гарба Лавал
Нигериецът бе трансферната бомба в Левски през 2002 г. Халфът се присъедини към „сините" само седмици след като взе участие в световното първенство в Япония и Корея. Президентът на Левски Майкъл Чорни го уреди преди поредната атака на Шампионската лига. В първенството Лавал се представи на приливи и отливи и не оправда големите очаквания. През 2003-та пък избухна скандал, след като се оказа, че той крие истинските си години. Играчът дойде на „Герена" като 29-годишен. Поне това показваше паспортът му. След разследване на детектив, който се наложи да ходи дори до родния град на Лавал в Нигерия, стана ясно, че халфът е скрил цели 7 години. Оказа се, че според акта за раждане на Лавал той е на 36, а не на 29 години. Малко по-късно нигериецът беше освободен от „Герена". Въпреки това Гарба продължи да играе за националния отбор. През 2006 г. халфът донесе бронзов медал на Нигерия в турнира за Купата на Африка. С негов гол „суперорлите" победиха Сенегал в мач за третото място. В момента Лавал заема ръководен пост в нигерийската федерация. Интересното е, че бившият халф е шеф на комисия, която следи дали играчите н
е подправят рождените си дати.

5. Лео Лима
Когато дойде в ЦСКА през 2003 г., Лео Лима бе една от големите надежди на бразилския футбол. За него босът на „червените" Васил Божков брои 1 750 000 долара на Вашку да Гама. Нападателят бе световен шампион с юношите на Бразилия до 17 години. 20-годишният футболист бе сред любимците на местните фенове. Интерес към него проявяваха още Милан и Порто, които са следили Лима по време на юношеското първенство в Нова Зеландия. Подобно на Хамилтън Рикард обаче и Лео страда от наднормено тегло. Въпреки това пристигането му в ЦСКА предизвика истински фурор сред феновете на „червените". Близо 10 хиляди привърженици идват да го гледат по време на контролата с Ботев. Лима се представи силно в контролите, но след това добрите му мигове с червената фланелка поcтепенно намаляват. Нападателят така и не успя да свали излишните килограми. Нощният живот и купоните със сънародника му Родриго Coyса не му помогнаха много в това начинание. В същото време пък ръководството на ЦСКА не плаща редовно на футболистите. След мачовете с Торпедо (Москва) Лима и Соуса скандално избягаха от ЦСКА. Това вкара клубът и в сериозни проблеми. Шефовете на „червените" решават, че при това положение нямат нужда да плащат на Вашку да Гама. Бразилците се оплакват на ФИФА. Футболната централа присъди ЦСКА да плати общо 1 800 000 долара на Вашку да Гама.

6. Владимир Радимов
Един от най-добрите футболисти, идвали в България, направи кратък, но запомнящ се престой на „Герена". Радимов бе привлечен, след като игра четири години в Сарагоса. Направи дебют в един от последните мачове на „сините" през 2001 г., като заби два гола на Спартак. Очакваше се руският халф да поведе Левски към групите на Шампионската лига. По време на лятната подготовка обаче Радимов поведе съотборника си Головский на запой в Швейцария. След като отпразнуват рождения ден на рехабилитатора на Левски Иван, двамата тръгват да търсят алкохол из хотела и за малко не се сбиват с охраната. В крайна сметка треньорът Люпко Петрович изгони Радимов и глобява сериозно Головской. Това не вреди сериозно на кариерата на Владислав. Халфът първо стана на капитан на Криля Советов, където остана три години. Между 2003 и 2008 г. Радимов бе основна част от Зенит, с които вдигна Купата на УЕФА. В момента Радимов заема ръководен пост в тима от Санкт Петербург.


7. Илия Найдовски
Бившият европейски шампион с Цървена звезда идва в ЦСКА през пролетта на 1996 г. Феновете го помнят като страшен грубиян. За половин сезон Илия има 10 мача в първенство и 7 жълти картона. След това македонският национал е освободен от шефовете на „червените".

8.Горан Василиевич
Дойде в Локомотив (Сф) от бившия европейски шампион Цървена звезда. Носител на Междуконтиненталната купа със сърбите през 1991 г. Купен е за рекордна за времето си сума от Николай Гигов. За поредна година обаче „червено-черните" не успяха да спечелят първенството, а Василиевич не оставя особено добри впечатления с играта си.

9. Бернардо Редин
През 1990 г. вкарва гол на бъдещия шампион Германия. По време на световното първенство в Италия. През 1991 г. колумбиецът идва в ЦСКА. Запомни се с това, че вкара в последната минута за 1:1 срещу Левски същата година. Дойде с големи надежди, но не показа нищо особено. След края на сезона напусна ЦСКА.

10. Джъстис Кристофър
Дойде в Левски заедно със сънародника си Гарба Лавал през 2002 г. Джъстис също бе част от отбора на Нигерия на мондиала в Япония и Южна Корея. Тогава халфът бе на 21 години и всички на „Герена" очакваха да бъде голямата звезда в близките години. В крайна сметка Кристофър се оказа може би най-голямото разочарование в историята на „сините". Нигериецът дебютира срещу Черно море в мач от първенството. Той влезе като смяна в 62-ата минута и се контузи три минути по-късно. В следващите две години Джъстис Кристофър изигра още само един мач за „сините", като отново се контузи. За двете си години в Левски Джъстис вземаше по 10 хиляди долара на месец, като е изиграл около 15 минути. През 2004 г. Джъстис разтрогна по взаимно съгласие с Левски, след като клубът е задължен да плати лечението му.

Христо Събчев, в-к "Меридиан мач"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки