Учен разкри границите на човешките възможности в спринта на 100м

Професорът от Станфордския университет Марк Дени заяви, че е успял да калкулира предлът на човешките възможности в лекоатлетичеката дициплина 100 метра спринт

Учен разкри границите на човешките възможности в спринта на 100м
Професорът от Станфордския университет Марк Дени заяви, че е успял да калкулира предлът на човешките възможности в лекоатлетичеката дициплина 100 метра спринт.

Според изследванията на Дени рекордът на 100 метра при мъжете може да добие абсолютната стойност от 9,48 секунди при мъжете и 10,39 при жените. Като професорът уточнява, че данните му се базират върху разбирането, че „максималната скорост при жените варира с 9,3 до 13,4 процента по-малко в сравнение с мъжете”.

Най-доброто постижение в света от 9,69 секунди към този момент принадлежи на Юсейн Болт от Ямайка, който той постави на тазгодишните Олимпийските игри в Пекин. Върховото постижение при жените не е подобрявано от 1988 г насам, когато американката Флорънс Грифит Джойнър спря часовниците на 10,49 секунди.
В изследванията си Дени е използвал исторически данни, благодарение на които достига до извода, че максималната скорост при конете и кучетата на големи състезания в Англия и отвъд океана достига своя пик през 70-то години на миналия век, докато тази при спринтьорите все още е относително далеч от върха си.

„При всички положения опредлянето на абсолютен максимум е напълно възможно, а текущия световен рекорд се доближава до този предполагаем максимум”.

Въпреки, че Денни е сигурен в съществуването на граници на скоростта, той допълва, че е почти невъзможно определянето на факторите ограничаващи скоростта. Според учения скоростта, с която се движат атлетите не може да бъде повлияна само от единствен физиологичен или механичен фактор.

В маратонската дистанция Хайле Гебреселасие държи световния рекорд при мъжете от 2 часа 03 минути и 59 секунди. Проучването на Дени гласи, че това време може да бъде подобрено до 2:00:47. От друга страна рекордът на Пола Радклиф – 2:15:25, може да бъде подобрен с 28 секунди.  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки