Макриев: Не чувствам Генков като съперник, а като приятел

Дълго мечтаех да вкарам за Левски, казва нападателят

Макриев: Не чувствам Генков като съперник, а като приятел
Знаменателно събитие се случи на „Герена" в неделя ве­чер. Освен че „сините" спечелиха трети пореден мач, което не се е случвало отдавна, Димитър Макриев вкара първите си голове в елита и сложи край на голямото очакване. Таранът до този момент трайно остава в сянката на Цветан Ген­ков, който е предпочитан във всички големи двубои от нача­лото на сезона. Остава ли надеждата в Макриев да се пре­върне в новия голям „син" таран, има ли сили отборът да вземе титлата и да се реваншира на ЦСКА за погрома в дербито, четете в интервюто, което нападателят даде пред „Ме­ридиан Мач" след победата над Пирин (ГД) с 4:1.

Митко, ти си на 29 години, имаш бли­зо 100 гола в карие­рата си, а едва сега отбеляза първите си попадения в „А" група. Какво е усе­щането?
- Чувствам се прек­расно. Успях да отбе­лежа два гола. Имам доста попадения, но в юношески мачове. Изключително радос­тен съм, че вкарах първите си голове в елита с отбора на сърцето ми - Левски.

Не ти ли се оба­диха близки от Гоце Делчев, които си­гурно са недоволни, че се разписа точно срещу родния си тим...
- (Смее се). Не са се обаждали. Аз, чес­тно казано, исках да вкарам по-рано първите си голове, но та­ка се получиха неща­та. Когато дойдох в Левски, не бях в оп­тималната си форма и това ми пречеше дъл­го време. Вече се чув­ствам по-добре.

Сам спомена, че не си бил в добра форма, когато дойде на „Герена". Навакса ли вече игрово и физически?
- Не знам дали съм наваксал на 100%, но със сигурност съм по-добре. Когато прис­тигнах, не бях играл от много време. Пос­ледният ми мач бе на 17 март, при това не­пълен. Имах пробле­ми в Израел, не исках да преподпиша дого­вора си с клуба, в който играех, и зато­ва ме наказаха по та­къв начин. Такива не­ща са се случвали много пъти и в Бълга­рия.

От няколко мача играете с различна схема, с двама души в атака. Ти по-добре ли се чувстваш, ко­гато имаш бърз чо­век до себе си като Гари Родригес?
- Не мисля, че аз трябва да избирам с каква схема на игра да се подвизаваме. Дали ще има човек до мен, или ще игра­ем с един централен нападател и две кри­ла, няма значение. Важното е да се раз­давам и да помагам на отбора да печели мачовете си.

На този етап оба­че играеш по-скоро в мачовете с по-ле­ки съперници. В дербитата е предпочитан Генков. Разго­варял ли си с Тони Здравков и ще по­лучаваш ли повече шансове?
- Не е моя работа да разговарям, а и принципно не е рабо­та на футболистите да обсъждат с треньори­те кой да играе и кой не. Който се намира в добра форма, той по­лучава шанс. Конкретно за Цецо Генков малко хора знаят, че ние сме много близ­ки, изключително добри приятели извън терена и аз не го при­емам толкова като конкурент, а по-скоро като партньор.

Как ви се отразя­ват постоянните тре­ньорски и директор­ски смени? Ти пре­говаря със Сираков, Тонев и Йоканович, а сега - два месеца по-късно, трябва да работиш с Ицо Йовов и Тони Здрав­ков...
- Не мисля, че това трябва да влияе. Ня­ма несигурност или нещо такова. Във фут­бола е нормално да се случват промени, един да идва, друг да си тръгва. В крайна сметка ние, футболис­тите, сме хората, от които зависят резул­татите на терена и не бива да допускаме да ни влияят рокадите.

Успяхте да пос­тигнете серия от три победи. По-лесно ли се диша вече на „Ге­рена"?
- Да. Със сигурност самочувствието и уве­реността идват с по­бедите, така че за нас бе много важно да спечелим срещу Ботев (Пд) и Локо (Пд), които са много качествени отбори. Имаме увереността, с която да се справим в следващите мачове.

Но следващите мачове са изключи­телно тежки - госту­вания на Берое и Черно море, домакинство на Литекс и първия мач с ЦСКА за Купата...
- Няма лошо в това. Серията е много труд­на, но ние вярваме, че можем да спече­лим тази поредица от мачове. Ако излезем с максимума от тези срещи, вече ще мо­жем много по-смело да гледаме нагоре в класирането. Хубаво­то е, че след мача с ЦСКА играта ни беле­жи прогрес и видимо има промяна към доб­ро и това е резултат от здравата работа на всички, а не само моментни индивидуални проблясъци. Според мен вече стоим по-добре като отбор, ко­ето е най-важното.

Гледайки нагоре, виждаш ли първото място, въпреки со­лидното изостава­не?
- Със сигурност е постижимо. Не го каз­вам просто така. Аз съм играл по същата система на провеж­дане на шампионата в Израел и мога да гарантирам, че битка­та за титлата ще про­дължи буквално до последния кръг. Те­първа, като се стигне до плейофите, ще има още мачове между отборите в челото на класирането и неща­та могат да се прео­бърнат коренно. Ос­вен това, когато дой­дох в отбора, забеля­зах, че има психоло­гически проблеми след загубената тит­ла през миналия се­зон. С победи мисля, че ще бъдат преодо­лени и те.

Няма как да не те върна на голямото събитие от послед­ните месеци в Левс­ки - събличането на Ивайло Петев. Как гледаш на този акт от чисто човешка гледна точка?
- Не знам наистина как да го коментирам.
 
Ти обаче си пра­вил трансфер от Левски в ЦСКА. Не се ли притесняваш, че в един момент феновете може по такъв начин да се обърнат срещу теб?
- Не мисля за тако­ва нещо. Всички в Левски знаем, че фе­новете милеят силно за клуба и затова по­някога са склонни и на по-крайни действия. Напрежението и сериозните изисква­ния към Левски ви­наги ще ги има и те ще дават отражение върху играчите, важ­ното е с ежедневно раздаване и профе­сионализъм да за­щитаваме фланелка­та и собственото си достойнство.

Феновете обаче най-много ги боли от загубите от ЦСКА. Успяхте ли да надживеете ве­че позора в дву­боя?
- Знам какво зна­чи за феновете този двубой. Играл съм дербита за юношите и знам какво е да паднеш от ЦСКА. При това с такъв ре­зултат... Ужасно е.

Можеш ли да обещаеш на фено­вете, че в двубоите за Купата ще се ре­ванширате?
- Пак казвам -ужасно беше да паднем по такъв на­чин. Играхме без ха­рактер, без хъс, кое­то е недопустимо. Мисля, че ще изг­леждаме по коренно различен начин в двубоите за Купата. Мога да обещая, че ще дадем всичко от себе си, за да се ре­ваншираме и да про­дължим напред за Купата.

Ти имаш дого­вор до лятото. Как­во е желанието ти -да използваш Лев­ски като трамплин към чужбина, или този път да се на­ложиш трайно на „Герена"?
- Мечтата ми е да направя кариера в Левски. На този етап остава неосъществе­на, така че аз ще продължа да я прес­ледвам с всички си­ли. На 29 години съм, играл съм дос­татъчно в чужбина, сега ми е време да се наложа в Левски.

Но договорът ти е само до края на сезона. На практи­ка скоро можеш да преговаряш с кого­то си поискаш. Ня­ма ли някакъв срок, в който с клу­ба да седнете и да разговаряте за нов контракт?
- Няма никакви срокове, нищо тако­ва. Аз ще тренирам, ще играя и ще да­вам всичко от себе си. Не зависи от мен дали ще остана или не. Желанието ми е да успея в Левски, а вече когато преце­нят от клуба, ще ми кажат дали ще раз­читат на мен.
 
Стефан ДАЧЕВ, "Меридиан мач"
Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки