Русия ще получи две места в Евролигата по баскетбол

Русия получи две места, гарантиращи участие в баскетболната Евролига, за началото на сезон 2009-2010. Едно от местата ще бъде отредено на московския ЦСКА.

Русия ще получи две места в Евролигата по баскетбол

Русия получи две места, гарантиращи участие в баскетболната Евролига, за началото на сезон 2009-2010. Едно от местата ще бъде отредено на московския ЦСКА, който в последните няколко години беше единственият представител на Русия в най-престижния европейски баскетболен турнир. Във вторник, 21 октомври, във Витория (Испания) на съвещание представителите на водещите клубове в Евролигата, изпълнителният й директор Жорди Бартомеу представи проекта си, съгласно който, Русия ще получи правото да бъде представлявана от два отбора: единият от които ще бъде ЦСКА, получаващ тригодишен лиценз „А”.

В същия ден по време генералната асамблея на Съюза на европейските баскетболни лиги – ULEB в Барселона беше гласуван проектът на президента на ULEB Едуард Портел, съгласно който Русия трябва да получи три места позволяващи участие в Евролигата, две в основния турнир и едно в квалификационната фаза.

По-рано се предполагаше, че броят на участниците ще бъде увеличен от сегашните 24 на 34, но официалните представители на Евролигата заявиха, че не предвиждат увеличаване броя на състезателните места.

Сезон 2008-2009 на Евролигата стартира на 20 октомври. Днес ЦСКА Москва ще изиграе първия си мач в международната надпревара. "Армейците", които са и действащият шампион на Европа, днес посрещат като домакин италианския Милан.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки