Какъвто ни е футболът, такова ни е и съдийството...

Футболът в България е странно нещо, тъй като напоследък всичко интересно се случва или на трибуните или в тунела на стадионите, за сметка на футболния спектакъл долу на терена.

Какъвто ни е футболът, такова ни е и съдийството...

Футболът в България е странно нещо, тъй като напоследък всичко интересно се случва или на трибуните или в тунела на стадионите, за сметка на футболния спектакъл долу на терена. Вече сме в края на един футболен сезон, който главно ще се запомни с това, че изобилстваше от скандали, като почнеш от боя между футболисти на Литекс и Левски през миналата година, та след това с битите червени фенове от органите на реда по  време на дербито Левски-ЦСКА на "Герена", после пък към нападките към БФС за това, че толерира Литекс по пътя му към шампионската титла, от страна на другите клубове; видяхме и сформирането на коалиция защитаваща интересите на малките клубове, моментално последва и бойкот от страна на Калиакра в мача срещу Левски, и ето че на финалната права на сезона и топреферът ни Антон Генов бе замесен в скандал, след като бе заплашен и поблъскан от шефовете на Черно море.

 

Именно всички тези факти, а вероятно пропускам и още поне толкова ме накараха да напиша този коментар. Докога, питам аз, ще има подобни мачове като този между Локомотив (Сф) и Черно море, който ще се запомни само и единствено със спорното съдийство на Антон Генов и последвалия скандал след края на мача, който бе на всичкото отгоре и пряк сблъсък на отбори борещи се за Лига Европа. Как може, се питам, аз, уж толкова ключов мач да се играе пред, има - няма 100 човека на трибуните барабар със служебните лица на стадиона. Срамота е, къде в Европа посещаемостта на  мачове с подобен залог е толкова ниска? За капак на всичко вместо футболистите да имат главната роля на терена, тя бе поета от главният съдия Антон Генов, който уж е най - добрият такъв у нас. Той не само, че се превърна в главно действащо лице, но и с неадекватните си отсъждания накъса играта и изнерви и двата тима. В края на самия сблъсък той съвсем прекали, след като свири дузпа за Локомотив отсъдена сигурно за неправилно дишане от страна на футболист на Черно море. Локо (Сф) изравни и Генов наду свирката за крайното 1:1, ама и това не бе всичко, тъй като двама от ръководителите на "моряците" опитаха саморазправа със съдията моментално, след което медиите гръмнаха с новината, че видиш ли рефера бил бит. Да, ама не, тъй като много добре се вижда на записа от видеото пуснато от БТВ, че има леко сдърпване, но не и бой. Въпреки това този факт съвсем не оправдава действията на Марин Маринов и Ерджан Шабан, които колкото и да са недоволни от отсъжданията на рефера, нямат право да търсят обяснение за каквото и да било от него. Има си институции, правилници, наредби и комисии, чиито служители получават хонорари, именно за да решават подобни казуси, когато даден клуб има някакви претенции, дали към работата на съдии или нещо друго. Колкото и да е грешен Генов има си хора, които да го санкционират, друг е въпросът дали тези органи си вършат адекватно работата или само харчат немъчени пари.

 

Лично мое мнение е, че Антон Генов трябва да бъде наказан за слабото си съдийство в мача, тъй като е очевадно, че то бе такова, като сериозно ощети  варненци. Но и Черно море трябва да получи санкция, за случката в тунела, тъй като бой няма, но опитът за саморазправа е очеваден и ако остане безнаказан означава, че живеем в една абсурдна държава, в която всички проблеми се решават с примитивните прийоми на бой, заплахи и прочее. Защо тогава са ни всички тези институции, след като си решаваме проблемите по другия начин?       

Защо всички отказват на Левски?

Марин Петков е поредният, който не иска да преподпише

Защо ЦСКА игра срещу себе си в Разград

"Червените" бяха като озверели в последните 30 минути

Паро: Новите хора в ЦСКА да се покажат

"Гриша Ганчев искаше да постигне големи неща, но дойде в лош момент"

Кан коментира грешката на Нойер в Мадрид

"Част от бруталната съдба на вратаря"

Георги Иванов: Тук няма еднолични решения

"Ние сме партньори на клубовете", заяви президентът на БФС

Кой и защо не иска Добруджа в Efbet лига

На тима от Добрич предстоят жестоки финални битки в първенството

Костов вече стреля по всички

Треньорът на Левски безпощаден в критиките си

Бий, за да те уважават

В Левски плачат, защото друго не могат да направят

Бият Левски като тупан, а въпросите му виновни

Какво каза и какво не каза Костов след поредното разочарование

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки