Цар Югурта изкла Локо Пд (видео)

Френски алжирец от берберите е новият голмайстор на Черноморец

Цар Югурта изкла Локо Пд (видео)
Той носи името на Югурта, цар на Нумидия. На берберски „Югурта" означава: „Той ги смаза". Владетелят от Северна Африка управлявал земите на територията на днешния Алжир и Тунис. Два века преди Христа Югурта смазал и изклал римляните в т.нар. Югуртинска война, преди Марий да го плени и удуши с голи ръце насред Вечния град.
 
Югурта Хамрун-Жужу вероятно не е чак толкова кръвожаден, колкото онзи цар, чието име носи. Само че в неделя вечер френският алжирец от берберски произход смаза, изкла и удуши с голи ръце Локо Пд. Вкара им два гола, да им държат топло цяла седмица. При първия препарира Флориан Лучини с удар от линията. Вторият беше направо фамозен - падналият на земята Югурта защипа топката от краката на клетника Витанов, завъртя се като пумпал по задник, изправи се, нахлу като болид от формула 1 в полето на пловдивчани и със страхотна тупалка от най-малко 25 метра направи 2:0. Изящно!
 
Този откъде го взехме, питаха се изстрадалите фенове на Черноморец, докато Николай Ишков се хилеше доволен. Именно Кукловода доведе халата в Бургас. След три сезона във втора френска лига с екипа на Гинган, спечелена Купа на Франция и участие в Лига Европа, сега Югурта трябва да участва в плана на Херо. А той е да научи Черноморец да играе красиво. След победата над Локо Пд с 2:0 едно е сигурно - Херо има футболист, за когото доста други отбори могат да му завидят.
 
Професионалист едва от три години насам, 22-годишният Югурта Хамрун-Жужу знае две и двеста във футбола.
 
- Бях много горд от първия си професионален договор с Гинган .- казва той. - Семейството ми също! Имах оферта и от Нант, която дори беше по-добра финансово. Но не бива да броим само парите, а и това дали мястото е добро за начало на кариерата.
 
А кариерата на Югурта хич не е лека. Той е от Тизи Узу, берберски град на 120 км от столицата Алжир. Семейството му обаче заминава да живее във Франция, когато малкият няма и пет години. Заселват се в Нюи-сюр-Марн, забутано предградие на 14 км от центъра на Париж. Тази махала обаче е дала един голям играч на Франция - Силвен Вилтор, героя от финала с Италия за Евро 2000. Югурта рита по улиците с останалите келеши. Един ден обаче дядо му го хваща за ушите и го записва да тренира при хлапетиите от съседната махала Нюи-Плезанс. Вади късмет, когато двама скаути на Гинган забелязват таланта му. За да отиде там обаче, трябва да напусне семейството си. За африканците това е все едно да отрежат част от тялото им.
 
- Бях едва 12-годишен и преживях много тежко раздялата с нашите - казва алжирецът. - Те живееха в Париж, а аз трябваше да замина чак в Бретан. Как ви се струва да се разделите с близките си в такава възраст? Само аз си знам как преживях първите седмици. Не ме е срам да си призная: плаках много, когато отидох в Гинган. Родителите ми идваха всеки уикенд. Баща ми казваше така: Синко, тежко е, но на Зидан да не би да му е било леко?
 
Именно Зидан е кумирът на алжирската общност във Франция. На 9 години Югурта вече е гледал как знаменитият му сънародник извежда французите до световната титла, а два сезона след това и до върха на европейските финали в Белгия и Холандия.
 
- Бях много впечатлен - признава алжирецът. - Така се случи, че израснах с Гинган. Когато дойде време за първия професионален договор, се посъветвах с татко. Той ми каза така:
 
„Остани тук, дошло е време да се отплатиш за това, което Гинган ти даде." Така реших да остана там. Отборът не е такава мелница за футболисти, както например Нант или Рен. Бях много щастлив, че на 19 години вече щях да си изкарвам хляба с футбол. Когато играех в юношите, много завидях на Дидие Дрогба и флоран Малуда при официалното им представяне като нови играчи в мъжкия тим на Гинган.
 
Отначало е много добър, но му липсва бързина. Треньорът Виктор Звюнка му стапя лагерите от тичане.
 
- Когато ме взе при мъжете, ми каза: "Момко, каквото било при юношите, било. Дри-бълът ти трябва да бъде много по-бърз." Накара ме да сваля килограми, което беше нормално - тежах 74 при ръст 1.75 м. Как няма да тежа толкова, като кускусът на мама ми харесва повече от всичко друго?
 
С Гинган успява да поиграе и в Лига Европа. През 2009 г. тимът печели Купата на Франция (2:1 срещу Рен), но жребият във втория по сила турнир на УЕФА ги праща на германците от Хамбургер. Срещу Паоло Переро и Младен Петрич французите нямат голям шанс и губят 1:5 в първия мач на собствен терен. Югурта играе в последните пет минути. На реванша обаче алжирецът е титуляр,този път губят само с 1:3. Следва злощастен сезон, в който Гинган изпада чак в Трета лига, но тази пролет се връща във втора. За Югурта обаче клубът вече е затворена страница. Договорът му изтича, налице е офертата от Бургас. Закъснялата подготовка и проблемите в Черноморец водят до това, че алжирецът подписва договор няма и две седмици преди началото на сезона. Въпреки това още в трети кръг показа на какво е способен.
 
- Смятам, че той има потенциал, който трябва да развива, защото е само на 21 години -хвали се Димитър Димитров-Херо с новата си придобивка.
 
– Той има много идеи, показва нестандартни неща. Това ме впечатлява у него. Все още не е подготвен добре физически, защото дойде малко късно при нас.
 

Без добра физическа подготовка Жужу вече показа какво може. Представяте ли си какво ще стане, когато е подготвен? Да му мисли Берое, където Черноморец гостува този уикенд. 

Станил Йотов, "7 дни спорт"

Защо всички отказват на Левски?

Марин Петков е поредният, който не иска да преподпише

Защо ЦСКА игра срещу себе си в Разград

"Червените" бяха като озверели в последните 30 минути

Паро: Новите хора в ЦСКА да се покажат

"Гриша Ганчев искаше да постигне големи неща, но дойде в лош момент"

Кан коментира грешката на Нойер в Мадрид

"Част от бруталната съдба на вратаря"

Георги Иванов: Тук няма еднолични решения

"Ние сме партньори на клубовете", заяви президентът на БФС

Кой и защо не иска Добруджа в Efbet лига

На тима от Добрич предстоят жестоки финални битки в първенството

Костов вече стреля по всички

Треньорът на Левски безпощаден в критиките си

Бий, за да те уважават

В Левски плачат, защото друго не могат да направят

Бият Левски като тупан, а въпросите му виновни

Какво каза и какво не каза Костов след поредното разочарование

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки