Ето как Димитър Борисов откри срещата за Балканската лига (видео)

Босът на "червените" направи кратко встъпително слово, с което очерта проблемите и целите пред клубовете от региона

Ето как Димитър Борисов откри срещата за Балканската лига (видео)
Днес ( 15.11.) започна първата по рода си провеждана в България футболна дискусия свързана с проблематиката на футбола в Източно-европейския регион. На срещата освен представители на футболните клубове присъстват и такива на Професионалната футболна лига и Украинската футболна федерация. Събитието бе открито с реч на президента на ЦСКА Димитър Борисов.

Уважаеми господа,
 
Разрешете ми, като президент на ЦСКА , клуба - домакин на настоящата среща да ви приветствам с „добре дошли” в София.
 
Бих желал да благодаря на всички отбори, които уважиха нашата покана и на тези, които ни уведомиха, че подкрепят идеята, но поради различни причини – не са в състояние да присъстват на днешната дискусия.
 
Бих желал да информирам накратко, тези, които не са запознати, с предисторията на настоящата среща.
 
В разговори с мои колеги от професионални футболни клубове от съседни на България страни, ние дискутирахме нееднократно състоянието и проблемите на клубния професионален футбол в региона и преди всичко конкурентноспособността на нашите клубове. Общо е мнението, че професионалните отбори в нашите страни все повече изостават от развитието на централно – и западноевропейските футболни клубове. Достъпът на нашите професионални клубове до Лига Европа и Шампионска лига, поради неконкурентното развитие на футбола, е затруднен – всяка година само отделни отбора от региона участват в груповите и финални фази на тези турнири. Ограничени са възможности за изява на професионалните клубове на „международен терен”.
 
Младите и талантливи играчи бързо се ориентират от местните към конкурентноспособните и силни финансово клубовете и професионални лиги от Централна и Западна Европа.
 
Срещите между професионалните клубове, извън рамките на европейските турнири, са недостатъчни и нерегламентирани.
 
Състоянието на клубния футбол в региона определя, от една страна, спонсорите и размера на спонсорството, а от друга – заинтересоваността на публиката.
 
Надявам се, че в вашите изказвания в рамките на настоящата среща, вие ще посочите и други проблеми.
 
За решаването на тези проблеми, всеки един от клубовете търси възможности преди всичко на национално равнище – в рамките на националния футболен съюз. Налага се обаче и мнението, че за решаване на част от изброените проблеми, може да се търсят възможности и на международно, в границите на региона равнище – чрез обединяване на усилията, преди всичко на клубно равнище и в разширяване на сътрудничеството между националните футболни асоциации в региона. В тази връзка, проучихме опита на други региони от Европа и на други професионални спортове.
 
Така се роди идеята за днешната среща и ЦСКА пое инициативата за нейната организация.
 
Нашата идея е да търсим обединение за създаване на устойчиви условия за конкурентноспособно развитие на клубния професионален футбол в региона на основата на добрите европейски практики и политиката за издигане значението на регионите в социално – икономическото развитие.
 
Именно в доброволно обединения на професионалните клубове от региона, съгласувано с националните футболни асоциации, под егидата на EUFA и FIFA, при спазване на техните регулации и правила, ние виждаме възможности за:
 
·        Нарастваща промоция на футбола като най – популярния спорт в региона;
·        Повишаване качеството и конкурентноспособността  на футбола и клубовете от региона;
·        Организация на регионален клубен турнир, създаващ възможности за изява на водещите клубове от региона в допълнения на официалните европейски турнири.
·        Нарастване броя на зрителите и феновете, както на регионалните турнирни мачове, така и на тези купите на националните професионални футболни лиги.
·        Развитие на инфраструктурата на клубните стадиони от региона.
·        Подобряване на условията за развитие на детските и юношеските футболни школи.
 
 
Целта на настоящата среща е да обсъдим една идея. В презентацията, която сме подготвили, ние ще предложим нашето виждане за разширяване на сътрудничеството в областта на професионалния футбол. Надявам се, вие да подкрепите някои от направените предложения, с други – да не се съгласите, а така също – и да посочите други възможности за сътрудничество и партньорство.
 
Считам, че настоящата среща има подчертано дискусионен характер. Тя няма за цел да приема някакви генерални решение. Тя е началото на една дискусия. Сигурен съм, че ще последва и втора, и трета среща по проблемите, които дискутираме.
 
Ние сме обединени от желанието за разширяване на условия за повишаване на конкурентноспособността на нашите професионални футболни клубове, за увеличаване на броя на международните мачове в региона и в крайна сметка – от повишаване интереса и привличане на нови спонсори и нарастване броя на зрителите и феновете.
 
В заключение, бих желал да ви уверя, че за резултатите от днешната дискусия ще бъдат информирани както клубовете, които подкрепят идеята, но поради редица причини, не присъстват на срещата, така и всички национални футболни асоциация от страните в Източно – Европейския регион. Ако идеята, която обсъждаме намери подкрепа сред вас, ще уведомим и ръководствата на UEFA и FIFA. 
Белчев: И за мен това, което се случва е необяснимо

Треньорът на ЦСКА бе доста разочарован

Храбър Крумовград не се даде и на ЦСКА (ВИДЕО)

"Червените" заплашени от бараж за Европа

ЦСКА пусна билетите за Крумовград

"Червените" примемат хита на сезона в събота

Потвърдено: Нов директор и скаутско звено в ЦСКА

„Червените“ търсят президент, не се разбраха с Бербатов

Християн Петров: Боли ни! Това не приляга на ЦСКА!

Бранителят бе много разочарован след загубата от Лудогорец

Белчев: Не отива на ЦСКА да е на второто място

Треньорът на "червените" бе разочарован след загубата от Лудогорец

Окончателно: ЦСКА без каре титуляри, но с Каранга в Разград

Стамен Белчев определи групата за Лудогорец

Матей аут за Лудогорец, пред раздяла с ЦСКА

Капитанът може да е изиграл последния си мач с червената фланелка

ЦСКА готви мащабна селекция, гледа към Испания

„Червените“ търсят подсилване във всички линии

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки