24 хиляди лева липси разделиха управленците на ОФК “Хебър”

Липса на прозрачно разпределение на колосални 98 хиляди е причина за скандала

24 хиляди лева липси разделиха управленците на ОФК “Хебър”
Липси за 24 хиляди лева разделиха на два лагера управителното тяло на общинския футболен клуб “Хебър 2011”. От едната страна са председателят на клуба Христо Тодоров, бизнесмените Марин Рачев и Димитър Цветков, както и спортно-техническият директор Петър Стоянов, а от другата неформалният изпълнителен директор Йордан Ташев и пресаташето Димитър Комсийски.

Обвиненията
Претенциите към Ташев са, че си е сложил в джоба 7000 лева, предоставени от общината на ФК “Бенковски 2002”, които той после е представил като личен заем, както и че прекратил участието на представителния тим във “В” ЮЗФГ, без да уведоми останалите членове на УС. Комсийски пък е сложен на пангара за неправомерно разходване на останалите средства, най-голямото от които е закупуване на екипировка.

Клубът е получил 97 720 лева за скромния трети ешелон 
(досега тази сума не е оповестявана официално, б. р.). Как може при реален бюджет от 97 720 лева да “свършим батериите” в разгара на сезона, питат се сега ръководни дейци в общинския клуб.

Финансирането в клуба е точно толкова, а в тази сума влизат и малко над 25 хиляди лева, дадени безвъзмездно от Марин Рачев. Същите тези хора са се подписали и под приет бюджет за целия клуб, възлизащи на 111 488 лева.

Феновете не са и подозирали, че любимият им отбор в трета дивизия може да изхарчи 98 хиляди и пак да не му стигнат. Сега става ясно, че финансовото разпределение е правено на базата на един гол бюджет, но нито е имало последващ контрол, нито финансовата документация е изрядна

За първи път обратна връзка за разпределението на парите е потърсена на събрание на Управителния съвет на 6 януари, а дни по-късно е представена справка от Димитър Комсийски. Следва финансова проверка от страна на Петър Стоянов по заръка на управата (копие от доклада е предоставено на “Знаме”), ново събрание на 16 януари, където обвинените заявяват, че всичко е точно и ще представят документи.

“Комсийски заяви, че имало още 3000 лева “на каса”, при условие, че тези пари не бяха обявени първия път. Те обаче не решават липсата на останалите пари. Сега ни се казва, че в сметката неправилно били сложени и 25 620 лева, дарени от Марин Рачев, но с тези пари са покривани разходи (масажист, екипировка и пр.), които после са дублирани с пари от касата.

Най-фрапиращ е случаят с екипировката, за която има разлика от 5467 лева и 20 топки

Комсийски трябваше да уреди екипи “Спортика” от негов човек. Показа ни справка, че е дал 14 366, 40 лева, включваща куриерски услуги, надписване на номера и емблеми. При същите условия и параметри, без да познавам някого от фирмата-представител в Сандански, аз договорих същата екипировка за 8899 лева. Ясно е, че той си е взел много апетитна комисионна. Освен това към моята оферта ми предлагат и бонус от 20 топки, каквито не сме помирисвали. А през сезона изпитвахме остра необходимост за топки и се налагаше да ползваме от друг клуб. Рачев е платил и 1350 лева от сумата, дадена за екипировка на мъжете. Трябва задълбочена ревизия, а за тези пари ще се предявят претенции по съдебен път”, казва Стоянов.

“Това е нелепо заяви Комсийски. За екипировката нямам фактура, защото просто нямахме пари в брой, а сезонът започваше. Офертата бе направена не само с екипи на “Спортика” (нямаше достатъчно в наличност), а на други фирми като “Джако” и “Адидас”. А когато не плащаш в брой, ти правят и по-скъпа оферта. Освен това говорим за оферта през юни, а Петьо е съпоставял 6-7 месеца по-късно. Ето копие на приетия бюджет на събранието през юли, в него за екипировка са заложени 14 хиляди лева. Водил съм се по него. Впрочем това е единственият официален документ, излязъл от Управителния съвет относно финансирането. Аз изпълнявах плащанията по заложените суми. Екипировката не е платена, но както е тръгнало, ще я платя от джоба си заедно с 20 процента ДДС на вносните стоки.

Различия в сумите по справката и проверката има и по други пера

- за организацията на мачовете, транспорта, депозит и картотеки, заплати, комисионната за банки и обслужването на счетоводството.

“Възмутени сме от подобни задкулисни игри, тези хора нямат никакви документи, чакаме с интерес да видим какво ще ни представят. Истината е, че парите от общината бяха давани на Христо Тодоров, а той ги предоставяше на Комсийски, който трябваше да ги разпределя”, казва Стоянов.

Имам документи за разходваните средства и ще ги представя, опонира Комсийски. В проверката на Петьо Стоянов има неточности. Първо, там са взети предвид 25-те хиляди на Марин Рачев, които не са минавали през мен. Има дублирани пари и за транспорт. С чиста съвест съм. Обвиняват ме и че съм дал 7000 лева на бате Данчо Ташев, но след като той е внесъл тези пари от свое име и има разписка за това, мен не ме интересува откъде ги е взел - от “Бенковски” или не. Аз трябваше да му ги върна”.
Упреците към Йордан Ташев, наред с питанките относно заема, са и за това, че е отказал отбора от “В” група зад гърба на останалите и за това, че предлагал да продаде лиценза на ОФК “Хебър 2011” на ФК “Балкан” (Варвара). На събрание той е признал, че не е упълномощаван за търговия с лиценз, но отрича да става дума за продажба.

Какво казва Ташев “Аз съм търсил спонсори, още повече по правилника на БФС на такъв отбор не му е нужен лиценз за “В” група, нито пък това може да стане на полусезона. Станах крив, защото повдигнах въпроса за това как се харчат парите в отбора. Не съм съгласен Марин Рачев да плаща по 500 лева месечно за квартира на някои футболисти и да им дава заплати по 2100 лева (по ведомост за толкова се е разписвал Христо Спасов, б. р.). Що се отнася за прекратяването на участието, не съм действал еднолично. Запознал съм някои членове на управата, но те явно са забравили това. Освен това казах и на кмета Тодор Попов след като ходих при него и стана ясно, че поне засега не може да очакваме свежи финанси”, казва Ташев.

Останалите членове на управата засега запазват мълчание

Поне официално. Но и те искат точна разбивка за разходването на парите, защото не са очаквали толкова много пари да свършат изневиделица. Официално все още не е ясно дали задълженията на клуба към различни лица и фирми продължават да са около 23 хиляди лева. По неофициална информация, футболистите са получили заплатите си от есенния полусезон. През ноември те предоговориха част от премиите си наполовина по-малко, а после избягаха от потъващия кораб. Алтернативата пред ОФК “Хебър 2011” е да продължи да развива детско-юношески футбол.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки