Купата е голямата болка на Стойчо

Треньорът признава, че не обича турнира, но и турнирът не го обича

Купата е голямата болка на Стойчо
Вторият официален мач на Стойчо Младенов начело на ЦСКА ще бъде в турнира за Купата на България. „Армейците" извадиха късмет на жребия и ще гостуват на второ-дивизионен отбор -Септември (Симитли), но тук интригата се гарантира от това, че тимът от Западната „Б" група е приближен на Левски и ще се хвърли здраво на именития си съперник.
 
Преди няколко дни новият треньор на „армейците" заяви, че цел №1 пред ЦСКА винаги е била титлата, а Купата на България и Суперкупата на страната са единствено утешителна награда, която не може да трогне особено фенове. Това е така, но отношението на треньора е провокирано от това, че няма нито един успех в турнирите при директна елиминация.
 
През сезон 2002/03, когато ЦСКА е абсолютен хегемон у нас, отборът е близо до дубъл, който би бил логичен завършек на бляскавия сезон. Тогава в турнира за националната купа „армейците" преодоляват Беласица с две минимални победи, записват сензационна загуба от Релски спортист, която обаче е последвана от 6:0 в реванша, а на четвъртфинал се справят и с Македонска слава. В този момент идва и първият полуфинален мач срещу обезверения тим на Левски. Пред 17 000 зрители на стадион „Българска армия" превъзходството на ЦСКА над вечния съперник е смазващо. „Червените" пропускат поне 10 стопроцентови положения, а гол на Емил Гъргоров е отменен заради спорна засада. Вратарят на Левски Димитър Иванков пък прави
един от най-добрите мачове в живота си, като вади всичко. Драмата за ЦСКА е пълна, защото в добавеното време нисичката резерва на „сините" Мануел    Мендоса вкарва за 1:0. На реванша на „Герена" двата отбора правят 0:0 в мач почти без положения, в който Станислав Ангелов от Левски и Христо Янев от ЦСКА са изгонени. Мечтите на „армейците" за дубъл обаче отлитат.
 
Година и половина по-късно Младенов, който е начело на Литекс, тръгва в турнира с минимална победа над Хасково с 1:0. Той обаче е уволнен малко след това.
 
През пролетта на 2007 г. Стойчо отново е начело на ЦСКА, но титлата се изплъзва на „червените". Те падат във вечното дерби от Левски с 0:1 в началото на април. Само три дни по-късно „армейците" излизат в четвъртфинал за Купата на България срещу Берое в опит да спасят сезона с утешителното отличие. В изключително драматичен мач в Стара Загора „зелените" побеждават ЦСКА с 1:0 с гол на Аделино Лопеш в 119-ата минута. От състава на столичани в края на мача са изгонени Тиаго Силва и Еуген Трика, а по време на срещата португалският съдия Жоаким Пирати първо дава дузпа за ЦСКА, а след това отменя решението си, което предизвиква гнева на „червените".
 
Половин година по-късно ЦСКА на Стойчо Младенов отново напуска турнира за Купата на България безславно. Още на 1/16-фи-налите „армейците" падат от Локо в Пловдив с 0:1. И този мач не минава без драми, като сред най-добрите за „черно-белите" са преотстъпените от „Армията" Стойко Сакалиев и Иван Иванов, е след срещата ядосаният Стойчо Младенов настоява двамата заедно с Александър Бранеков веднага да се приберат при „червените".
 

Спокойно може да се заключи, че Стойчо Младенов очевидно не обича турнира, но и турнирът не обича треньора, който няма никакви поводи за радост в него. Този сезон ще покаже дали нещата се променят. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки