Георги Градев "в отговор на невежата, некомпетентна и лъжлива пасмина в БФС, на която мястото е само и единствено в ЗАТВОРА" (обновена)

Градев окончателно отговори на вчерашната позиция на БФС по случаите "Присо", "Анисе" и "Гонзо"

Георги Градев "в отговор на невежата, некомпетентна и лъжлива пасмина в БФС, на която мястото е само и единствено в ЗАТВОРА" (обновена)

В последно време специалистът по международно спортно право Георги Градев, използва Facebook, за да защитава ЦСКА. Градев отговори на вчерашната позиция на БФС по случаите "Присо", "Анисе" и "Гонзо". Novsport.com публикува отговора на юриста без редакторска намеса:
 

"В отговор на невежата, некомпетентна и лъжлива пасмина в БФС, на която мястото е само и единствено в ЗАТВОРА (те доста от тях вече са клиенти на прокуратурата и съда), където пребиват престъпниците в нормалните държави, заявявам следното:
 
1. АНИСЕ - ако сертификатът на Анисе е наистина в Литовската футболна федерация (въпреки, че ФИФА ТМС казва друго), какво пречи на БФС служебно (ex officio) да поиска от Литва да го върнат, след като Анисе не е бил картотекиран в Литва никога? Такава е практиката при подобни случаи.

 

ФИФА никъде не казва, че Анисе е със статут на аматьор. Напротив, ФИФА изрично посочи в писмото си до ЦСКА от 27.03.2012 г., че трансферът на Анисе в ЦСКА се явява вътрешен, защото последният клуб на Анисе е Черноморец. БФС вече публикува това писмо, но явно са забравили какво пише в него.

 

ТМС автоматично блокира издаването на сертификат на Анисе на 20.03.2012 г., защото ЦСКА беше въвел в ТМС на 12.03.2012 г., че последният статут на Анисе е аматьорски. Това се случи преди ФК Невезис да напише писмо до ЦСКА на 14.03.2012 г., в което обясни, че Анисе не е бил и няма да бъде картотекиран в Литва. Искането за издаване на сертификат на Анисе в ТМС бе анулирано от ЦСКА поради тази причина и ЦСКА пристъпи към картотекиране на Анисе като вътрешен трансфер, при който се прилага изрично чл. 23 от Правилника на БФС.

 

БФС е задължен да оторизира искането за издаване на сертификат в ТМС в срок от 24 ч. Това бе казано от г-н Марк Годар – главен мениджър на ТМС, на конгреса на ФИФА по футболно право в Мадрид през м. октомври 2011 г. На този конгрес нямаше никой от БФС!? Лицето Борислав Попов лично е наредил на ТМС мениджъра на БФС да не оторизира искането на ЦСКА. Освен това Б. Михайлов е заплашил ТМС мениджъра на БФС с уволнение, ако продължи да помага на ЦСКА.

 

Правилникът на БФС е категорично незаконосъобразен, тъй като не е утвърден от министъра на физическото възпитание и спорта, както изискват чл. 35, ал. 3 от Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) и чл. 8, чл. 11, ал. 3 и чл. 20, ал. 3 от Правилника за прилагане на ЗФВС. ФИФА изрично е уговорила в чл. 1, ал. 3, т. б) от правилника си възможността БФС да регулира договорната стабилност, при изричното условие, че това ще есъобразно императивните норми на Кодекса на труда. Съгласно решението на Софийски районен съд по делото Пламен Липенски срещу ЦСКА от 2009 г., „основанията за прекратяване на трудовото правоотношение са изчерпателно уредени в КТ и те са регламентирани с повелителни правила на закона“. БФС не може да дерогира, изменя, допълва или заобикаля повелителните правила на Кодекса на труда със собствения синезаконосъобразен правилник. Какво ще стане, ако всяко частно дружество изготви свои правила за реда на прекратяване на трудови договори и за последиците от това прекратяване?

 

Въпросът за евентуалната санкция по отношение на ЦСКА предвидена внезаконосъобразния правилник на БФС е акцесорен спрямо въпроса за вината на Анисе при прекратяването на трудовия договор с Черноморец. Т.е. без доказана вина на Анисе при прекратяването, не може да има никакви санкции за ЦСКА. Само граждански съд може да се произнесе по този въпрос. В тази връзка Черноморец е внесъл насрещен иск срещу Анисе в Районен съд – гр. Бургас наскоро, в който не иска да се установи по отношение на Анисе, че е прекратил без основание или неправилно, а Черноморец има съвсем други претенции (за дължими режийни разноски и глоби за неявяване на работа). Иск от Черноморец до ФИФА срещу Анисе и ЦСКА за „неоснователно“ прекратяване на трудовия договор от играча НЯМА и не може да има, тъй като ФИФА не е материално компетентна да го разгледа.

 

ЦСКА не може да „отмъкне“ свободен човек (не роба на другия), който е прекратил напълно законно своя договор с предишния си работодател и търси да си изкарва прехраната при нов работодател, така както повелява чл. 48 от Конституцията на Република България. Две от основните четири свободи в ЕС са свободата на движение на работници и свободата на предлагане на услуги. С административния геноцид срещу ЦСКА, БФС на практика се опитва да ограничи тези основни свободи и да ни върне във феодализма и крепостничеството. ЦСКА има пълното законно право да води разговори с Анисе за сключване на трудов договор след 19.01.2012 г. А Анисе може да сключи трудов договор с нов клуб и 1 мин. след като прекрати договора си с Черноморец. Анисе не е „избягал“ от Черноморец, а е прекратил договора си напълно законно. Разпоредбата на чл. 326, ал. 1 във връзка с чл. 220, ал. 1 от КТ важи еднакво както за Анисе, така и за всеки друг футболист или тракторист или лекар или инженер или учител в България. Тези разпоредби са императивни и БФС е задължен да се съобразява с тях, както повелява чл. 1, ал. 3, т. б) от Правилника на ФИФА.

 

ОСНОВЕН КОНСТИТУЦИОНЕН ПРИНЦИП Е ПРАВОТО НА ОБЖАЛВАНЕ ПРЕД ВЪНШНА ИНСТАНЦИЯ! ЗАЩО В НОРМАТИВНАТА УРЕДБА НА БФС И В САМОТО РЕШЕНИЕ НА БФС ДА ОТКАЖЕ КАРТОТЕКИРАНЕ НА АНИСЕ ЗА ЦСКА НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА ЗА ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ? КОГА БФС НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗИ С ИМПЕРАТИВНИТЕ РАЗПОРЕДБИ НА УСТАВА НА ФИФА (ЧЛ. 10, ЧЛ. 13 И ЧЛ. 64) И ЩЕ ПРИЗНАЕ СПОРТНИЯ АРБИТРАЖЕН СЪД В ЛОЗАНА КАТО ПОСЛЕДНА ВЪНШНА ИНСТАНЦИЯ, КОЯТО ДА КОНТРОЛИРА РЕШЕНИЯТА НА БФС? ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ БФС Е ГОТОВ ДА ПРИЛАГА ПРАВИЛАТА НА ФИФА ЧАСТИЧНО, САМО КОГАТО ИМ ОТЪРВА.

 
2. БОЛАДО - видно от приложения доклад от ТМС (системата на ФИФА), искането за издаване на международен трансферен сертификат (т.е. жълта карта, както БФС го наричаше по комунизма, който очевидно не си е отишъл от БФС все още) е направено от БФС ИЗВЪН ТРАНСФЕРНИЯ ПЕРИОД на 02.03.2012 г. На СЪЩАТА ДАТА Испанската футболна федерация го е одобрила и НА СЪЩАТА ДАТА БФС е картотекирал Боладо в ЦСКА. Трансферният период приключи на 28.02.2012 г., т.е. 3 дни по-рано. Значи цялата процедура по картотекирането на Боладо в ЦСКА е започнала и завършила ИЗВЪН ТРАНСФЕРНИЯ ПЕРИОД.
Чл. 23 от Правилника на БФС (http://www.bfunion.bg/media/upload/11937.doc) гласи: "По изключение от правилото на чл. 22, футболист-професионалист, чийто договор е изтекъл или прекратен до края на трансферен период, може да бъде картотекиран извън този трансферен период"!?
На лъжата краката са къси. Случаят Боладо потвърждава, че Анисе МОЖЕ да бъде картотекиран извън трансферния период.
3. ТЕЛКИЙСКИ - видно от приложените документи, Телкийски е прекратил с Амкар на30.09.2009 г., т.е. ИЗВЪН ТРАНСФЕРНИЯ ПЕРИОД (който е приключил на 31.08.2009 г.), и е подал молба за картотекиране в БФС на 13.10.2009 г., т.е. ИЗВЪН ТРАНСФЕРНИЯ ПЕРИОД.
Съгласно бележка под текста № 33 на стр. 23 от Коментара на ФИФА на правилата за статута и трансферите на футболисти (които не са изменяни в тази си част от 01.07.2005 г.; http://www.fifa.com/mm/document/affederation/administration/51/56/07/transfer_commentary_06_en_1843.pdf), "If the club and the player agree to terminate the employment contract outside a registration period, the player will only be entitled to register for a new club in the next registration period following the mutual termination". Този коментар е част от интерпретацията на чл. 6 от Правилника на ФИФА, който е задължителен за БФС съгласно чл. 1, ал. 3, т. а) от Правилника на ФИФА и чл. 3, ал. 1, т. 3 и чл. 17, ал. 2 от Устава на БФС.
Изводът е категоричен, че БФС абсолютно НЕПРАВОМЕРНО е картотекирал Д. Телкийски в Левски през м. октомври 2009 г. БФС продължава да крие, че е бил глобен от ФИФА за това си неправомерно действие.
На лъжата краката са къси. Случаят Телкийски също потвърждава, че Анисе МОЖЕ да бъде картотекиран извън трансферния период.
 
4. ГЛОБАТА ОТ УЕФА ОТ 15.06.2009 г. - прилагам извадка от дисциплинарното досие на БФС в УЕФА, от която е очебийно, че БФС е бил глобен от УЕФА на 15.06.2009 г. с 50 000 евро за нарушение на лицензионните правила и процедури. Санкцията е била изменена от УЕФА на 25.06.2009 г. на условна и е била отложена. Все още виси за БФС.
ЗА КАКВО Е ТАЗИ ГЛОБА? ЗАЩО БФС ПРОДЪЛЖАВА ДА Я КРИЕ И ДА ОТРИЧА ВРЪЗКАТА С ОТНЕТИЯ ЛИЦЕНЗ НА ЦСКА ПРЕЗ 2008 Г.? Искам точен и ясен отговор от БФС, но не го получавам...
5. ГОНЗО - видно от приложената извадка от Правилата на ФИФА в сила от 01.07.2005 г. (http://www.fifa.com/mm/document/affederation/administration/50/02/49/status_transfer_en_25.pdf), паспортът на играча е бил въведен от ФИФА в чл. 7 още на 01.07.2005 г. Съгласно чл. 1, ал. 2 от Анекс 3 от Правилника на ФИФА в сила от 01.07.2005 г., "In the case of Professionals, the Association issuing the ITC shall also attach a copy of the player passport to it".
Да, случаят е изключително прост наистина, БФС или е получил паспорта на Гонзо от Турция (както изисква чл. 1, ал. 2 от Анекс 3 от Правилника на ФИФА в сила от 01.07.2005 г.) и го е скрил, или БФС е трябвало да поиска паспорта на Гонзо от Турция, за да не допусне този грандиозен гаф.
НАРОЧНО ЛИ Е ДОПУСНАТ ТОЗИ ГАФ, ЗА ДА СЕ ПОСТАВЯТ ОТБОРИТЕ В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ, ИЛИ СТЕ УЖАСНО НЕКОМПЕТЕНТНИ И НЕВЕЖИ В БФС, ИЛИ И ДВЕТЕ?
ЗАЩО ИЗЛЪГАХТЕ НА САЙТА СИ ВЧЕРА, ЧЕ ПРЕЗ М. МАРТ 2006 Г. НЕ Е ИМАЛО ПАСПОРТ НА ИГРАЧА, КОГАТО ТОЙ Е ВЪВЕДЕН ОТ ФИФА НА 01.07.2005 Г.?
След горното спокойно мога да наричам БФС лъжци, невежи и некомпетентни без да се притеснявам, че ще ме осъдят за обида, тъй като истината е защита срещу клевета. А истината се доказва с документи - с тези документи тук!
ГОСПОДА ОТ БФС, НАПУСНЕТЕ ВЕДНАГА БФС, ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО КЪСНО! СЛЕД КОНГРЕСА ОТИВАТЕ НА СЪД ЗА ИЗВЪРШЕНИТЕ (АДМИНИСТРАТИВНИ) ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!"

"Нови въпроси към Борислав Михайлов

УСТАВ НА БФС (2009)
Несъвместимост
Чл. 31. (1) Президентът, членовете на ИК и председателите на постоянни комисии не могат да заемат щатна длъжност в системата на БФС.
 
Имам следните въпроси към Борислав Михайлов:
1. Заема ли той щатна длъжност в БФС и получава ли заплата въпреки изричната разпоредба на чл. 31, ал. 1 от Устава на БФС?
2. Ако да, верно ли е, че заплата му възлиза на 10 300 евро месечно (или на друга сума)?
3. Ако да, готов ли е да върне всички получени заплати от 2005 г. досега в касата на БФС незабавно?
Ако се окажа вярно, че Борислав Михайлов получава 10 300 евро месечно като президент на БФС, ОБЕЩАВАМ да го съдим да върне парите след конгреса, ако не се съгласи да направи това доброволно."
Димов: Показахме как се постигат резултати

Капитанът на Черно море говори след успеха с 4:0 над Лудогорец

Дерменджиев: Някои футболисти не мога да ги позная (ВИДЕО)

Наставникът на Лудогорец беше много критичен след загубата с 0:4 от Черно море

Илиан Илиев: Следващият ни мач е най-важният (ВИДЕО)

"Моряците" гостуват на ЦСКА в ключов сблъсък за второто място

Английско крило пристига на тестове във Втора лига

Люис Емануел Овиреду има интересна история

Ботев (Пд) обяви нов шеф в клуба

Стефан Попов с ключова роля на "Колежа"

Зона София спечели четвъртото издание на “Турнир на талантите”

Бояна домакин на надпреварата

Кой гол ще бъде определен за номер 1 във финала за Купата? (ВИДЕО)

Вижте кандидатите

Кабаков свири ЦСКА - Черно море

Двубоят е директен сблъсък за сребърните медали

Локо (Пд) и Ботев (Пд) в битка за белгиец от Етър

Карсела следен и от клубове от Унгария и Словакия

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки