Сензациите в пресата: ЦСКА-София се кани да прелива кръв на Литекс

Шефилд Уензди си заплю Ияд Хамуд; Крушарски даде 40 бона отборна премия; Кафу остава в Лудогорец при победа над Базел; Разградчани предлагат работа в клуба на Марселиньо

Сензациите в пресата: ЦСКА-София се кани да прелива кръв на Литекс
Сензациите в българската спортна преса на 22 ноември 2016 г.:
 
„Труд”: Шефилд Уензди си заплю Ияд Хамуд
 
Шефилд Уензди твърдо е набелязал нападателя на Локо (Пд) Ияд Омар Хамуд, който направи фурор в елита, след като дебютира, преди да е навършил 16 години.
 
Хамуд впечатлил всички в една от най-добрите школи в Англия и е въпрос на преговори да замине да играе там.
Преди това той бе в „Арсенал" и „Сток Сити", където също остави доста добри впечатления. От „Сток" дори в първия момент много го искали, но след това се дръпнали.
 
Момчето, чийто баща е ливанец и държи арабски ресторант край стадиона в парк „Лаута", записа първите си 45 минути в елита на 15 години, 3 месеца и 26 дни, което е съвсем близо до рекорда на България. Все пак той стана първият играч в елита, който е роден през XXI век.
 
Първите 9 години момчето живее в Ливан. Майка му Мария е от Бургас и той има двойно гражданство. След това семейството идва в България.
 
Ияд попада случайно в „Локо", защото по принцип отишъл първо в „Ботев", където го завел негов приятел. Неговата възрастова група обаче била на турнир и го посъветвали да се върне след 2 седмици.
 
Така той се оказва в „Локо", където веднага хваща окото. По нареждане на Петър Пашев Георги Славов го взема в отбора на набор 2000.
 
В момента негов треньор е Христо Телкийски, братовчедът на Димитър Телкийски, който дълги години игра в „Левски". В последните няколко седмици обаче е при мъжете, където бе взет от Едуард Ераносян. Точно Ераносян, който също дебютира на доста малка възраст, му даде шанса, и то в градското дерби.
 
Много бързо е забелязан и от националните треньори, които го викат в държавните юношески отбори.
 
След това се появява и мениджърът Антъни Рево, който го води на пробите в Англия.
 
Той наема и кондиционен треньор на момчето, за да подобри физическата си подготовка. Точно това куца при всички юноши у нас, стана ясно от функционалните прегледи, които бяха направени на елитните ни школи по време на програмата, която бе финансирана от Министерството на младежта и спорта.
 
Иначе Ияд учи в СУ „Черноризец Храбър" в Пловдив. Заради това бе бъзикан от съотборниците си след двубоя. Голмайсторът Мартин Камбуров заяви, че го поканили на бар с тима, но малкият бил първа смяна и щял да закъснее за клас.
 
Интересното бе, че и в състава на „Ботев" имаше играч, който няма навършени 16 години. Това е юношеският национал Кристиян Добрев, който обаче все още очаква дебюта си в Първа професионална лига.

 
„Труд”: Крушарски даде 40 бона отборна премия
 
40 000 лева е отборната премия, която ще раздаде клубният бос на пловдивския „Локо" Христо Крушарски за гръмката победа с 2:0 в дербито срещу „Ботев".
 
Според запознати собственикът на „железничарите" се е изкефил максимално от успеха и е решил да развърже кесията. Заради бизнес ангажименти в чужбина Крушарски ще пропусне да гледа на живо мача срещу „Левски" в София в събота.
 
В популярна пловдивска чалготека отпразнуваха победата играчите на „Локо". В същото време старши треньорът Едуард Ераносян се повесели във винен клуб в компанията на привърженици на отбора.
 
Ераносян пусна футболистите в заслужена почивка в понеделник, а първата тренировка за седмицата е във вторник от 15 часа.
 
След мача с „Ботев" няма оплаквания от контузии на играчи на „черно-белите".

 
„Меридиан Мач”: Кафу остава в Лудогорец при победа над Базел
 
Очакваната януарска продажба на звездата на Лудогорец Джонатан Кафу може да се отложи за лятото, научи „Меридиан Мач". В момента на масата има оферта за 12 млн. евро от Лацио, но тя ще бъде отхвърлена при положение, че „орлите" победят Базел утре. Това ще им гарантира участие в Лига Европа напролет, откъдето също ще дойдат сериозни приходи. Точно заради това в Лудогорец са на мнение, че Кафу може да вдигне своята цена при положение, че продължи мачовете си в Европа, пък макар и във втория по сила турнир на Стария континент.
 
Интересът към Джонатан Ренато Барбоса, както е цялото име на техничаря, е невиждан за футболист, подвизаващ се в България. Към него апетити имат Лацио, Лион, Лестър, Съндърланд, Шалке 04 и други отбори. Самият футболист призна, че се чувства отлично в Разград и ще напусне Лудогорец само при оферта, която ще задоволи както него, така и клуба. През лятото римските „орли" извадиха 8 млн. евро за техничаря, вкарал голове на Цървена звезда, Базел и Арсенал, но тази сума не бе приета от Кирил Домусчиев. Това се оказа правилен ход и в момента Кафу струва над 10 млн. евро. Той бе привлечен за 2,2 млн. евро от Сао Пауло през лятото на 2015 г. - малко след отпадането от Милсами Орхей.
 
„Меридиан Мач”: ЦСКА-София се кани да прелива кръв на Литекс
 
ЦСКА-София ще удари братско рамо на Литекс с няколко попълнения през зимата, научи „Меридиан Мач". Целта на „червените е ясна - отборът от Ловеч да завърши на първо място в Северозападната Трета лига и да спечели промоция за втория ешелон. За да се случи това, от ЦСКА-София ще командироват в Литекс през пролетта някои от най-добрите си млади футболисти, които в момента играят за дублиращия отбор във Втора лига. За тях това няма е новост, тъй като повечето и без това ритаха в Ловеч до преди няколко месеца. Сред тях могат да попаднат юношеските национали, като Тонислав Йорданов и Ангел Лясков, но е възможно в групата да се включи Павел Головодов, който доскоро бе в немилост на „Армията".
 
В Ловеч имат основания да се сърдят на Гриша Ганчев, който сам вкара градския отбор в Топ 3 на България в последните 18 години, но и сам го затри и го прати да играе в аматьорския футбол. Ганчев все пак не е изоставил Литекс, като негови доверени хора управляват в Ловеч, а и той купи лиценза на Ботев (Луковит), за да стартират „оранжевите" директно от Трета лига, а не от областните групи.
 
Литекс допусна две-три засечки през сезона и в момента е втори в класирането зад Кариана (Ерден) и с равен брой точки с Левски 2007 от гара Левски. Задачата пред отбора през пролетта е да убие конкуренцията и да намери място сред професионалистите.

 
„Тема Спорт”: Разградчани предлагат работа в клуба на Марселиньо
 
Лудогорец обмисля да задържи Марселиньо в тима не само до края на кариерата му, но и след това. Бразилецът е обвързан с шампионите до лятото на 2018 година. Той подписа новото споразумение в началото на 2015-а. Тогава атакуващият халф ще е на 34 години. Плановете на разградчани са Марселиньо да е в тима за още 2 сезона (б.а. - до 2020 година) и после да остане на работа в клуба.
 
Марсело Насименто да Коща дойде в Лудогорец от първия сезон в елита през 2011/12 и веднага се превърна в една от емблемите на отбора. Ръководството на орлите обмисля за в бъдеще да го използва за връзка с Южна Америка, откъдето клубът да привлича млади таланти за школата си. Една от основните идеи на шефовете на разградчани за разширението на базата е да превърне академията си в световна и в нея да идват не само български момчета.
 
Вчера пък стана ясно, че ФИФА е номинирала гола на Месут Йозил за победата на Арсенал с 3:2 над Лудогорец на "Васил Левски" за №1 през 2016 година. Германският национал преодоля брилянтно защитата на орлите и вратаря Милан Борян и донесе успеха на артилеристите в София.

Сайтът на УЕФА пък публикува материал за Йордан Минев преди утрешния мач с Базел. Именно след негово попадение срещу швейцарците през есента на 2014 година разградчани записаха първата си победа в групите на ШЛ.


"Треньорът ни е същият -Георги Дерменджиев. Той продължава да вярва силно в нас. Положителен човек, който смята, че можем да победим всеки съперник. Убедени сме, че имаме сили да надделеем над Базел и сега", споделя бившият национал пред uefa.com.  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки