Миодраг Йешич: ЦСКА има нужда от нови шефове и треньор

Стоичков няма да промени нищо, ако няма генерални рокади на "Армията", смята сърбинът

Миодраг Йешич: ЦСКА има нужда от нови шефове и треньор

 

"Тема Спорт" потърси за ин­тервю бившия старши трень­ор на Литекс и ЦСКА Миодраг Йешич няколко дни преди мача между двата тима. Сръбски­ят специалист, който постиг­на най-големите международ­ни успехи в новата история на червените с победите над действащия европейския клу­бен шампион Ливърпул и немс­кия Леверкузен през 2005 годи­на, настоя за незабавни проме­ни в клуба. От друга страна, той е убеден, че Литекс, с кой­то спечели Купата на Бълга­рия през 2008 година, има пре­имущество над армейците преди срещата между тях. Миодраг в момента е трень­ор на отбора от Саудитска Арабия Наджран.
 
Г-н Йешич, здравейте! Какви са очакванията ви за мача Литекс - ЦСКА?
- Здравейте! И в двата отбора, в последно време се случиха процеси, които със сигурност ще повлияят на представя­нето им в този мач. От една страна, Литекс имат състав, изграден предимно от млади момчета, които са водени от голямо име ка­то Христо Стоичков. От друга страна,в ЦСКА цари тотален хаос и дезорганизация. Това се видя и по време на мачове­те с Мура. Сега и с тази забрана за картотеките още повече ще им се усложни положението.

Споменавайки за отпадането от Мура, на какво се дължи то спо­ред вас?
- Дължи се на едно единствено не­що - липсата на организация в клуба. Вижте какво се случи в последните шест месеца, ЦСКА загуби от Септе­мври Симитли, след това пропиля осемточкова преднина на върха и сега това позорно отпадане от Мура. Да сте видели някакви про­мени след тези събития . Всичко» си стои постарому. Не е нормално това. При такива катастрофални резултати на ЦСКА му е необходима тотална промяна на всички нива Не може да се стои безучастно и нищо да не се предприема.

Да разбирам ли, че според вас и Стойчо Младенов е виновен за то­ва положение?
- Той е треньорът на този отбор. Загубите са негови, факт е, че не е само той виновен. Всички носят вина - от ръководството до последния футболист. Знаете ли кое още ми направи неприятно впечатление. Никой не пое вината за тези резул­тати в последните шест месеца, които ви споменах. Чуваме само раз­ни оправдания и оплаквания. А трябва всеки да си поеме отго­ворността в този отбор. Никой ня­ма доблест да каже - провалих се, тръгвам си.

Правилно ли бе освобождаване­то на голям брой футболисти след отпадането от Мура?
- Не, в никакьв случай. Не можах да разбера защо бе направен този ход. Пове­чето от тези осем футболисти можеха да свършат чудесна работа в отбора. Веднага ви давам и пример с Христо Янев. Подиграха се с един добър футболист. Той можеше да стане новият лидер на отбора. Осо­бено пък след напускането на Жуниор Мораес. Един играч, който можеда ти реши всяка среща, а ти го го­ниш след само два мача. И още по-странното - само месец след като си го привлякъл. Е, как така през юни месец го искаш, а през юли казваш, че не можеда ти свърши ра­бота. Това е непрофесио­нално, това е обидно, това е грозно.

А действи­ята на ръководството как ще ги коменти­рате?
- Твърде спорни. Аз пак ви казвам, в ЦСКА от много годи­ни насам липсва елементарна
организация на всякакво ниво. Искам и чрез вашата трибуна да отправя апел за тотал­на промяна в клуба. От първия до последния човек. Не едните да си тръгнат, а другите да останат. Тук влизат и ръководство, и треньорски щаб.

Прави ли са феновете да скачат срещу собствениците?
- Да, абсолютно. Прави са хората. ЦСКА е един голям клуб, име, марка. За съжаление обаче в последните го­дини това нещо не се вижда. Казвам го с болка на сърцето, но е така. С този аматьорски начин на работа това впечатление се уби.

Сега обаче предстои смяна на уп­равлението на клуба, гласят Хрис­то Стоичков за президент... Ще до­несат ли положителни неща тези промени?
- Христо Стоичков е голямо име, авторитет, всички знаят кой е той и какво е постигнал. Дори и той оба­че няма да може да промени нищоако не се направят генерални проме­ни в начина на работа в ЦСКА.

Имате ли желание един ден от­ново да водите ЦСКА?
- Готов съм, но не и при този на­чин на управление. Вие знаете, че аз съм готов да работя навсякъде, сти­га да видя, че има ясна стратегия за развитие и добра организация на ра­бота. Това нещо липсва в ЦСКА в то­зи момент. Ако се направи тази гене­рална промяна, за която аз призова­вам, веднага щом ми предложат, се връщам. ЦСКА е клубът на сърцето ми. По този начин, по който функци­онира клубът в момента, нито Йе­шич, нито Стойчо, нито Стоичков могат да свършат някаква работа.

Въпреки всички неуредици има ли шанс ЦСКА да стане шампион?
- Много трудно. Шансът е един­ствено ако се направи генерална промяна в политиката на клуба. С ново ръководство титлата може да бъде спечелена. В противен слу­чай ще е много, много трудно. Но все пак да не забравяме, че за ЦСКА няма невъзможни неща.

Как ще коментирате промени­те в Литекс?
- И те имат своите проблеми. Аз ви казах и преди, че Гриша Ганчев направи от този отбор фактор. То­ва е един страхотен ръководител. Дори и сега правят нещо хубаво, на­лагайки толкова млади футболисти. Имат и за треньор Христо Стоич­ков. Ако се работи правилно с тези футболисти, Литекс отново ще бъ­де сред водещите отбори.

Прогнозата ви за мача Литекс - ЦСКА?
- Не мога да дам точна прогноза. Литекс има сериозно предимство за­ради всичко, което се случва в ЦСКА. Но, от друга страна, не бива да заб­равяме, че напоследък ЦСКА играе много успешно срещу Литекс...

 

Петричев: Тази година титлата дойде по-лесно

„Най-големият враг на Лудогорец е самият Лудогорец“

Пиоли: Не знам дали оставам в Милан

"Критиките не ми влияят"

Юлияна Янева: Мечтая за олимпийски медал

Вижте какво каза българката, която спечели квота за Олимпийските игри в Париж

Рикардиньо: Труден сезон, мечтаем за Европа

Вижте подробности

Християн Петров: ЦСКА е детска мечта, най-голямата е Реал (ВИДЕО)

Вижте интервю със защитника на „червените“

Григор: Надал и Джокович са опасни, но не са в своя пик

Интервю с Григор Димитров преди турнира в Рим

Сашо Станков: На ЦСКА му трябва пълен рестарт. Пълен!

Вижте какво каза бившият треньор на "армейците"

Караиванов: Форматът с 10, 12 или 14 отбора не е особено сполучлив

Президентът на ПФЛ обясни защо не е имало намаляване на отборите в елита

Иван Иванов: Стойчо Младенов ми нанесе голям удар

Русия призна, че е отказал оферта от Мъри да премине в школата на Левски

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки