Драконовски мерки за сигурност на Хърватия - Сърбия

Историческа първа среща между двете страни след разпадането на бивша Югославия

Драконовски мерки за сигурност на Хърватия - Сърбия

УЕФА ще наблюдава под лупа предстоящия сблъсък между Хърватия и Сърбия утре. Двата отбора се срещат в Загреб на стадион "Максимир" в най-интригуващия двубой от програмата на световните квалификации за утре. 

Това е първа среща между двете страни след разпадането на бивша Югославия в началото на 90-те години. Домакините взимат безпрецедентни мерки за сигурност край стадиона, както и на границата с цел да се избегнат евентуални сблъсъци между враждуващи фенове. Около 1500 полицаи ще следят за реда в Загреб и за евентуални изблици на национализъм сред запалянковците. Именно за това ще следят представители на УЕФА, тъй като двете страни са в черния списък на Европейската централа заради изтъпленията и расистки прояви на хулаганите им. 

Като превантивна мярка двете футболни федарации се договориха сръбските фенове да не бъдат допускани на стадиона в Загреб утре, а на втория мач в Белград през септември същата мярка ще важи и за хърватските привърженици. Полицията предупреди хърватските фенове, че мачът може да бъде прекратен, ако се чуят антисръбски скандирания. 

Треньорите на двата отбора, както и политици опитаха да намалят етническото напрежение, като не спират да апелират към феновете да не дават воля на омразата, която цари между двата народа. 

"Подкрепете ни с вашата любов към нас, а не с омразата към противника. Има напрежение, но то е свързано само с важността на мача. Това е само един футболен мач, а не война. Нека по-добрият отбор победи", каза селекционерът на Хърватия Игор Щимац. 

Сръбските футболисти вече пристигнаха в Загреб и бяха ескортирани от кордон с хърватски жандармеристи. Хърватия и Белгия делят първото място в група А с 6 точки пред третия Сърбия. Евентуална загуба би сложила край на шансовете на Сърбия за директно класиране за Мондиал 2014. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки