България гостува на Дания в "мача на истината"

"Лъвовете" ще гърмят "червения динамит" от 21:15 часа в Копенхаген

България гостува на Дания в "мача на истината"
Националният отбор на България гостува днес на Дания в съдбовен мач от квалификациите за Мондиал 2014, който ще се проведе в Бразилия. Около 20 хиляди датчани ще посрещнат "лъвовете" на стадион "Паркен" в Копенхаген, като срещата започва в 21:15 часа българско време.
 
При равенство или победа тимът ни ще даде сериозна заявка за участие минимум поне на бараж за Мондиал 2014 в Бразилия. Нашите са на второ място с 9 точки. Тимът на Мортен Олсен е четвърти с 5, а лидер е Италия с 10 точки. Любопитното е дали ще продължи успешния поход на Пенев и какъв капан ще измисли Супер Любо.

България и Дания имат 14 двубоя помежду си. Общият баланс е на страната на родните национали, имат 4 победи срещу 3 за датчаните, 7 двубоя са завършили наравно.

В приятелските мачове нямаме загуба - 3 победи и 3 равенства. Не така обаче стоят нещата в официалните двубои. В тях нямаме победа над Дания от 1979 година, когато надделяваме с 3:0 в европейска квалификация.

Най-много – 3 двубоя, срещу Дания като селекционер има Иван Вуцов, който записва победа и два равни мача. И трите двубоя обаче са контроли. С по два мача срещу “червения динамит” са Борис Ангелов, Стоян Орманджиев и Крум Милев, които работят в тандем, и Стойчо Младенов.
 
Изненади за тима на Мортен Олсен (б.а. който няма загуба в четири мача срещу България като треньор и футболист) не липсват. Както е известно, Йордан Минев е наказан и остана в България. На негово място като десен бранител почти сигурно, ще играе Станислав Манолев, който ще стори това за първи път под ръководството на бившата деветка на Валенсия. 
 
Александър Тонев почти сигурно ще бъде отново титуляр, като до него ще действа играч номер едно на България Георги Миланов. 
 
Капитанът Ивелин Попов се очаква да води атаката подобно на гостуването в Чехия. Николай Михайлов ще е на вратата, а пред него освен Манолев, се очаква да действат Николай Бодуров, Иван Иванов и Веселин Минев. Владимир Гаджев, завръщащият се след наказание Светослав Дяков и Георги Илиев пък имат най-големи шансове за място в халфовата линия.
 
Има вероятност “лъвовете” да излязат със схемата, която практикуваха срещу Малта, като Дяков да замени Илиев, а Манолев – Данчо Минев, но предвид много здравите физически датчани едва ли Пенев ще заложи на Емил Гъргоров-Бадема в центъра на атаката между снажните Агер и Каяр.
 
Припомняме, че в първата среща между двата тима на стадион “Васил Левски” българското нападение бе водено от Димитър Рангелов, който е силен физически и доста пресира противниците. Нападателят на Люцерн отбеляза и гола за равенството 1:1, но сега не е в състава. Алтернативите са Валери Божинов и Илиян Мицански, но фаворит за поста изглежда капитанът Ивелин Попов.

И в двата отбора има само по един отсъстващ. За Дания това е нападателят Бендтнер, като под въпрос до последно е и Крон-Дели. За "трикольорите" пък, единствено Йордан Минев е наказан заради натрупани картони. 
 
Вероятни състави:
 
Дания: Андерсен, Якобсен, Кяер, Агер, С. Поулсен, Стокхолм, Зимлинг, Ромедал, Ериксен, Крон-Дели, Корнелиус
 
България: Михайлов, Манолев, Бодуров, Ив. Иванов, В. Минев, Дяков, Г. Илиев, Гаджев, Тонев, Г. Миланов, Попов
Обновеният ни младежки отбор с реми в Азербайджан

Александър Димитров даде игрови минути на всички налични футболисти

За България отново се говори с уважение

Два мача на националите върнаха част от реномето им

Георги Иванов: Работим в правилна посока

"Трябва да спечелим групата си в Лигата на нациите“

Юношите отстъпиха на Румъния в контролна среща

Националният ни отбор до 18 години загуби с 0:1

Котев: Ще дойдат и победите! Слаби отбори вече няма

Техническият директор на БФС бе доволен от проверката със Словения

Десподов: Бяхме уморени, но успяхме да се справим

"Беше тежък мач", обяви капитанът на националите

Илиан Илиев: Следващата крачка пред нас е Лигата на нациите (ВИДЕО)

Селекционерът на България остана доволен от проверката със Словения

Браво! Силна България не се даде и на Словения (ВИДЕО)

Шести мач без загуба при Илиан Илиев

Георги Костадинов: Няма как само няколко човека да дърпат отбора

"Младите натрупаха самочувствие и вече носят отговорност"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки