Скандална дузпа донесе първа победа на Юве при Дзак

„Грифоните” на Прециози се бориха мъжки, но не успяха да вземат нещо от „Олимпико”, губейки с 2:3

Скандална дузпа донесе първа победа на Юве при Дзак

Отборът на Ювентус постигна първа победа под ръководството на Алберто Дзакерони, след като победи трудно с 3:2 състава на Дженоа. Срещата се игра на стадион „Олимпико” в Торино и бе от програмата на 24-ия кръг на италианската Серия А. Успехът обаче дойде по скандален начин, тъй като победният гол бе отбелязан от изключително съмнителна дузпа. Иначе емблемата на „бианконерите” Алесандро Дел Пиеро записа своя мач номер 445 за тима и го отпразнува по подобаващ начин, вкарвайки 2-ия и 3-ия гол за Юве.



Двубоят започна много равностойно, а играта в началото бе доста накъсана поради редица технически нарушения в средата на терена. Първата чиста голова възможност дойде пред тима на Дженоа, след като Марко Роси нацели дясната с шут извън наказателното поле в 10-ата минута. В 16-ата обаче нищо не можеше да помогне на „старата госпожа”. След една бърза контраатака Акуафреска намери Роси в наказателното поле на Юве, а халфът откри резултата след премерен удар с десния крак.

След гола домакините се оживиха и започнаха да създават опасни положения пред вратата на Дженоа. В 19-ата минута Кандрева можеше да изравни, но Амелиа спаси изстрела му. Последваха пропуски на Диего, Сисоко и Дел Пиеро, като стражът на „грифоните” отново се намеси авторитетно при шутовете на бразилеца и италианеца.



Така се стигна до 42-ата минута, когато натискът на „бианконерите” даде резултат. Тогава десният бранител Мартин Касерес центрира опасно, Амаури се извиси над всички и отблизо прониза Амелиа с глава за 1:1. До края на полувремето не се случи нищо по-интересно, освен неточен изстрел с глава на Дайнели и така два тима се оттеглиха на почивка при този резултат.

Втората част започна със страхотен натиск на домакините и още в 47-ата минута Касерес можеше да се разпише, но ударът му бе спасен от стража на генуесците. Последваха неточни шутове на Дел Пиеро и Кандрева преди да дойде 61-ата минута, когато магическата десетка на „старата госпожа” хвърли в екстаз публиката на „Олимпико”. Тогава Диего овладя добре една топка, след което намери Дел Пиеро около точката на дузпата, а италианецът направи 2:1 с хубав изстрел в долния десен ъгъл.



Радостта на „бианконерите” обаче изтрая твърде кратко, тъй като в 63-ата минута Марко Роси засече отблизо с левия крак центриране от ъглов удар и с втория си гол в срещата отново изравни статуквото – 2:2. След гола наставникът на торинци Дзакерони направи някои промени, но натискът на „старата госпожа” вече изглеждаше малко хаотичен. „Грифоните” можеха да накажат Буфон за трети път в 75-ата минута, но изстрел с глава на Дайнели не намери очертанията на вратата му.

Така дойде 78-ата минута, когато Ювентус получи изключително спорна дузпа за нарушение на Папасадополос срещу Дел Пиеро. Ситуацията бе меко казано скандална, тъй като повторенията не убедиха, че бранителят спъна Алекс, но доказаха, че ако е имало нарушение, то бе на около 2 метра преди наказателното поле. Така или иначе зад топката застана самият Дел Пиеро, който хладнокръвно прати кълбото в долния ляв ъгъл на Амелиа – 3:2.



След това попадение домакините се опитаха да вкарат още един гол, с който да решат двубоя и в 79-ата минута Диего бе близо до него, след като премина през няколко човека на границата на наказателното поле на Дженоа, стреля силно с десния крак, но стражът на „грифоните” улови топката в ръцете си. До края не се случи нищо по-интересно и така Ювентус постигна победа с 3:2, която е и първа за тях под ръководството на Алберто Дзакерони.

След този успех „старата госпожа” се изкачи на 5-о място във временното класиране с актив от 38 точки, колкото има и Наполи, но те приемат Интер тази вечер. Гостите от Дженоа пък са 8-и с 35 спечелени точки.

Ювентус – Дженоа 3:2

0:1 Роси 16’
1:1 Амаури 42’
2:1 Дел Пиеро 61’
2:2 Роси 63’
3:2 Дел Пиеро 77’ (д)

Стартови състави:

Ювентус: Буфон, Касерес, Киелини, Дзебина, Легроталие, Сисоко, Кандрева (Маркизио 67’), Диего (Салихамиджич 80’), Де Челие, Дел Пиеро, Амаури

Дженоа: Амелиа, Дайнели, Кришито, Папасадополос, Бокети, Роси, Место, Сапатер, Акуафреска (Фатич 47’), Скули, Суазо (Шаарави 68’)

Жълти картони: Кандрева, Амаури, Дзебина, Салихамиджич (Юве); Бокети, Роси, Акуафреска, Папасадополос (Дженоа)

Стадион: „Олимпико”, Торино

Рефер: Мадзолени

Пиер-Емерик Обамеянг с приз във Франция

Нападателят спечели наградата „Марк-Вивиен Фое“ за най-добър африканец в Лига 1

Виртц на линия за финалите в Лига Европа и Купата на Германия

Това заяви треньорът на Леверкузен

Байерн се раздели с нападател и защитник

Баварците отегчени от дългото търсене на нов треньор

Луис Енрике: Мбапе е перфектен

"За мен беше чест да съм треньор на Килиан", заяви Лучо

Пеп хвали Гвардиол, иска победа над Тотнъм

„Трябва да спечелим, за да сме шампиони“

Шаби Алонсо: Искаме да останем непобедени в Бундеслигата

„Това не се е случвало досега“, посочи треньорът на Леверкузен

Тен Хаг оправда загубата от Арсенал и слабия сезон с травми

"Миналата година имахме най-много чисти мрежи във Висшата лига"

Саутгейт отрече за Юнайтед

„Не съм водил никакви преговори“, отсече селекционерът на Англия

Барселона постави колосална цена на защитник

Вижте колко струва Роналд Араухо

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки