Тиаго Силва пред Novsport: Искам да завърша кариерата си в Бразилия

Бразилският играч на белгийския клуб Генк и бивша звезда на ЦСКА, Тиаго Силва даде специално интервю за Novsport.com, в което споделя любопитни подробности от живота си в България и Белгия, разказва за футбола в родината си и споделя най-съкровените си спомени от мачовете с червения екип. Футболистът, който твърди, че иска да приключи кариерата си в Бразилия, споделя, че за него най-добрият футболист е Златан Ибрахимович, а най-силният отбор е Интер. Той допълва, че би се върнал отново в ЦСКА и определя Александър Томов като „човек, който има талант да убеждава хората да вярват в това, което говори”.

Тиаго Силва пред Novsport: Искам да завърша кариерата си в Бразилия

Бразилският играч на белгийския клуб Генк и бивша звезда на ЦСКА, Тиаго Силва даде специално интервю за Novsport.com, в което споделя любопитни подробности от живота си в България и Белгия, разказва за футбола в родината си и споделя най-съкровените си спомени от мачовете с червения екип.

Футболистът, който твърди, че иска да приключи кариерата си в Бразилия, споделя, че за него най-добрият футболист е Златан Ибрахимович, а най-силният отбор е Интер. Той допълва, че би се върнал отново в ЦСКА и определя Александър Томов като „човек, който има талант да убеждава хората да вярват в това, което говори”.

-          Тиаго, как върви живота ти в Белгия?
-          Добре ми е. В началото ми беше малко трудно, но сега съм добре и се адаптирам. Все пак, липсва ми България.

-          Свикна ли с хората и начина на живот в тази държава, която няма нищо общо с България?
-          Да, свикнах с начина на живот, свикнах и да говоря. Имах нужда от време да се адаптирам, защото не е лесно да се адаптираш към тази държава. Начинът на живот е много по-различен от този в България или Бразилия. Дори и сега ми е малко трудно понякога.

-          Като изключим финансовите параметри на контрактите, къде се чувстваше по-добре – в България или сега в Белгия?
-          В България се чувствах като в Бразилия. Това е една държава, в която ми беше много хубаво да играя и да живея.

-          Следиш ли, какво се случва в нашето първенство?
-          Много малко. В началото следях повече, но сега все по-малко се интересувам и проверявам в интернет. Така че, не съм много навътре в нещата.

-          Какво е твоето мнение за скандалите и финансовите проблеми около ЦСКА?
-          Чувал съм за това – че ЦСКА има малко финансови проблеми. Скандали около ЦСКА винаги е имало. Това не е новина, ЦСКА е един популярен отбор, който винаги е привличал вниманието на медиите и на хората. Хората искат да четат за ЦСКА, искат да пишат за ЦСКА, така че това не ме изненадва. Колкото до финансовите проблеми – такива е имало и докато бях там. Но за това време от две години и половина, през което бях там, от ЦСКА винаги са ни плащали всичко. Не мога да коментирам проблемите около лиценза, мога да потвърдя само, че те са ми платили абсолютно всичко, което са ми дължали.

-          Като какъв човек си спомняш Александър Томов, който ти засече за малко?
-          Той е човек, с който винаги съм се разбирал, не сме имали проблеми. Не съм си контактувал толкова директно с него, защото аз си имах мениджъри, които поддържаха връзка с него и с клуба. Но според мен, този човек има талант да убеждава хората да вярват в това, което говори. Може би на това се дължат проблемите му в ЦСКА, защото дори и в най-трудните моменти, и най-дългото време, в което не сме си вземали парите, той е успявал да ни накара да повярваме, че е хубаво да ни остави един-два месеца без пари или, че парите са в касата и т.н.

-          А съжаляваше ли тогава, че отиваш да играеш в Белгия, след като в България ти беше звезда, най-добрия чужденец в България, футболист, който всяка година се бори за шампионската титла, а в Белгия отиде в среден тим? Освен това в нашата държава всички смятаха, че ти си футболист за много по-голям отбор.
-          Прецених, че трябва да изляза от България, защото съм бил там пет години и половина и имах нужда да изляза и в чужбина – някъде в Европа и да играя в друго първенство. Имах възможност да отида и в много по-голям отбор. Имах оферта и от Олимпик Марсилия, но не се получиха нещата. Въпреки това, имах нужда да изляза от България, за да разбера, какво е първенството и в другите държави. Не съжалявам, че го направих. Преди това не бях чувал много за Генк. По онова време ми звъняха футболисти, които играят тук и ме убеждаваха, че първенството е на добро ниво, а отборът е сред няколкото големи отбори, които се борят за титла всяка година. От почти две години съм тук и се убедих, че не е така. Въпреки това не съжалявам, защото трябваше да опитам, и да изляза в търсене на по-добро бъдеще за мен и семейството ми. Може да се приеме и като грешка и ми е малко гадно, че ситуацията не беше, такава, каквато я очаквах.

-          Пробите, които изкара в Рома ли бяха шансът ти за влизане в най-големия футбол, сред най-големите футболисти?
-          Не, аз имах много оферти, а Рома беше един от интересните варианти пред мен. Просто по една или друга причина и заради мениджърски работи не са се получили нещата.

-          Не ти ли омръзва да бъдеш все извън страната си? Знаем, че нито един народ в Европа не може да се сравнява с Бразилия.
-          Така е, но в бразилското първенство има финансови проблеми. Не искам да кажа, че в Бразилия не плащат, но се усеща разликата. Бразилският футболист решава да отиде да играе в Европа или в Китай, или в Русия, само за да взима една по-добра заплата. Такъв беше и моят случай. Въпреки, че в последно време, нещата при нас се развиват и честно казано малко ми омръзна да играя все извън Бразилия. Вярно е, че ние даваме най-доброто от себе си и идваме да играем професионален футбол, но същевременно сме далеч от семейството си и от нещата, които обичаме. И не, че ми омръзва, но съм малко уморен от това.

-          В България феновете все още говорят за теб и не са те забравили. Би ли се върнал някой ден отново в „А” група?
-          Плановете ми са да завърша кариерата си в Бразилия, а договора ми с Генк е докато стана на 31 години. Но ЦСКА е отбор, в който съм имал много хубави моменти и съм имал много успехи в българското първенство и бих се радвал някой ден отново да се върна в ЦСКА.

-          Решил ли си, къде по-конкретно в Бразилия искаш да завършиш кариерата си?
-          Аз съм от южна Бразилия. Там има един отбор – Гремио Порто Алегре, който е на 30 минути от моя град и който аз много обичам. Миналата година бях на почивка в Бразилия и тренирах с Гремио 15 дни, за да поддържам форма. Това е един от отборите, в които мечтая да играя.

-          Поддържаш ли все още връзка с някои от старите си съотборници?
-          Да, поддържам. От време на време си говоря по скайпа със Сашо Младенов, с Велизар Димитров.



-          Кой според теб ще стане шампион на България?
-          Един от отборите, на които симпатизирам е Литекс, но ЦСКА е най-силно в сърцето ми и е отборът, който искам всяка година да е шампион. Надявам се, че тази година ЦСКА ще бъде шампион.

-          В Генк не си вкарал нито един гол, докато в България често се включваше в атаките и понякога вкарваше. Каква е причината за това?
-          Футболът, който се играе тук е по-тежък и дефанзивен. Нямаме толкова свобода да атакуваме. Тук се играе с повече комбинации и по-дълги топки, разчита се повече на техника, отколкото на сила. Играя по-назад и затова ми е по-трудно. Вероятно това е една от причините.

-          Игра си под ръководството на Луис Фелипе Сколари, разкажи ни, какъв човек е той, тъй като сега е много актуален с неговото уволнение от Челси?
-          Това негово уволнение ме изненада малко, както изненада и много други хора. Това е треньор, който поемайки даден отбор, се опитва да изгради свой тим, да го сплоти като семейство и да го управлява по-лесно. Доколкото разбрах, той е изпаднал в малко трудна ситуация. Явно не е успял да събере това ядро от трима-четирима футболисти, които са му били необходими да изведат отбора и затова нещата не са вървели както трябва.

-          Роналдиньо все още ли ти е приятел? Някога сте играли заедно в отбора на Бразилия до 20 години, поддържате ли още връзка?
-          От време на време се срещаме в южна Бразилия. Миналата година бяхме на почивка в Порто Алегре. Какво мога да кажа за него – един прекрасен човек, който е актуален, въпреки трудностите, които има последните години.


-          Според теб кой е най-добрият футболист в света за момента?
-          Според мен един от много добрите футболисти е Ибрахимович. За мен той е най-силен и актуален, нищо, че Кристиано Роналдо беше отличен за най-добър миналата година. той е ненормален, извънземен.

-          А кой е най-силният отбор?
-          Не знам, дали ще се потвърди, но според мен, Интер е най-добрият отбор. Това е един много компактен и силен отбор.

-          Точно в тази връзка искам да те попитам за твоята прогноза за предстоящия сблъсък между Манчестър Юнайтед и Интер. Всички следят изявите на Димитър Бербатов.
-          Мисля, че Интер ще победи, защото Моуриньо успя да направи един компактен отбор, съчетал е техниката и физическата сила. Това е отбор, който може да реши мача във всеки един момент, така че според мен Интер има предимство в този мач.

-          Какво ще пожелаеш на слушателите на Novsport.com?
-          Изпращам на всички много поздрави и им пожелавам една хубава година. нищо, че вече сме февруари – още навлизаме в 2009-а и нека това стане със здраве.

 
 
Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки