Георги Дерменджиев пред NOVSPORT за дербито в Разград

Треньорът коментира и кой може да спечели купата на България

Георги Дерменджиев пред NOVSPORT за дербито в Разград

Георги Дерменджиев е роден на 4 януари 1955 г. в Пловдив. Бил е футболист на Славия, Янтра и Спартак (Пд). Треньорската си кариера започва в Спартак (Пд), след това работи в Литекс, Ботев (Пд), Сливен, Лудогорец. С тима от Разград са свързани и най-големите успехи на клуба - шампион на България и участие в турнирите Шампионска лига и Лига Европа. След това работи в Левски и националния тим на България.

- Г-н Дерменджиев, вие сте работил като треньор в Левски и Лудогорец, а в неделя предстои интересен мач между тези два отбора в Разград. Какво очаквате от тази среща?
- Срещат се два от най-добрите отбори в България. Пожелавам си зрителите да имат хубави емоции, показани от футболистите на двата отбора. Има предпоставки затова. И двата отбора се опитват да играят атакуващ футбол.
- Има ли фаворит в този двубой?
- За фаворит е трудно да се говори, все пак играят Лудогорец и Левски. Ако погледнем класирането, то Лудогорец има предимство. Левски обаче също подобри значително играта си през пролетта и това е видно от всички. Повечето мачове между тези два отбора са били интересни и интригуващи до самия им край. Очаквам същото да е и в неделя в Разград.
- Теренът също би трябвало да е добре подготвен, независимо от студеното време в България през март?
- Тревното покритие на стадиона в Разград е отлично. Вярвам, че условията за игра на двата отбора ще са идеални. Остава само действащите лица на двата отбора да играят така, че всички любители на футбола да бъдат доволни от предоставената продукция от страна на Лудогорец и Левски.
- Проблемите в Левски изглежда са повече, няма да играят двама от титулярите им - Цунами и Краев. Те ще бъдат наказани?
- В Левски има и други добри изпълнители, а и амбцициозен треньор като Станимир Стоилов вярвам, че ще подготви добре футболистите си мача в Разград.
- Каква е вашата прогноза за изхода от тази среща?
- Няма смисъл да се прогнозират тези мачове, защото са възможни всякакви резултати и обрати. Нека има положителни емоции от качествената игра, която си пожелавам да покажат футболистите на двата състава.
- Лудогорец и Левски са противници и в полуфиналите от турнира за купата на България. За сините тези мачове са по-важни?
- За треньор като Станимир Стоилов всеки мач е важен. Не вярвам и в Лудогорец  да мислят за друга среща освен за тази в неделя. И двата отбора са амбицирани да покажат добра игра и да спечелят.
- За Лудогорец кое е по-важно - да спечелят купата или титлата?
- И двете отличия са еднакво важни за Лудогорец. В Разград искат да спечелят всеки мач, всяко отличие. Няма да се откажат нито от титлата, нито от купата.
- Лудогорец ли ще е шампион отново у нас?
- Бих искал първенството у нас да бъде по-интересно, интригуващо. Както обаче тръгнаха нещата, Лудогорец отново ще е първи. Играят уверено, сигурно, със самочувствие, печелят мачовете си и трупат точки. Трудно биха отстъпили първото място на някой от следващите отбори в класирането.
- А носител на купата кой ще е?
- В полуфиналите участие ще вземат четирите най-добри отбори в момента. Всеки един от Левски, Славия, ЦСКА София и Лудогорец може да спечели купата на България. Играе се в два мача, в които може да се случи всичко. За мнозина може да считат фаворите Лудогорец и ЦСКА София, но зная, че нито Левски, нито Славия ще се откажат от желанието си да стигнат до финалната среща в турнира.
- Вие имате отлични спомени от престоя си в Разград. И сте най-успешният треньор, работил в Лудогорец.
- Имам незабравими моменти в Разград. Страхотни победи, емоции.
- Кой е най-силният ви спомен?
- Трудно ми е да определя някой конкретно. С Лудогорец сме излизали от групите на Шампионска лига, но в плейофите за влизане в групите на Шампионска лига е било много отговорно, напрегнато. Нивото бе високо, всичко бе прецизно, перфектно изиграно.
- Имате ли любим противник в тези европейски мачове?
- Това, което Лудогорец постигна, даде сериозен имидж на клуба като цяло. Играли сме в групите срещу ПСЖ, Ливърпул, Реал. Испанският гранд тогава спечели 10-ата си Шампионска лига. Срещу нас играха с най-добрите си състави, начело бе Карло Анчелоти. В Париж срещу ПСЖ се държахме добре почти през цялата среща.
- Два от бившите ви съперника Реал и ПСЖ се изправиха в елиминациите на Шампионска лига, а мнозина очакваха Реал да отпадне?
- Повечето отбори се преобразяват като играят в този турнир. За тях мотивацията, желанието да успеят, да стигнат до финал е водеща. Те са спечелили първенствата си, но искат да са номер едно в Европа. При Реал това може да се нарече и традиция. Клубът е повече от успешен именно в Шампионска лига.
- За кой ще стискате палци да спечели Шампионска лига?
- Има още мачове да се изиграят до края на това издание на турнира. Винаги съм харесвал отбори, които контролират случващото се на терена, умело контролират движението на топката. Такива са Реал, Байерн, Манчестър Сити.
- Има ли треньор, срещу който сте се изправял в Европа и ви е било интересно да видите отблизо как работи?
- Не са един или двама. Всеки от тези отбори в Шампионска лига, в Лига Европа има свой почерк, стил на работа. Карло Анчелото е един от тях. Гледал съм как води мачове, тренировки, какво говори преди и след мач. Той е много, много опитен, има поведение, стил на работа, с висок интелект е. Видях как работи Почетино в Испания, Унай Емери, Гуардиола. Това са треньори, които допринасят за израстването на всеки един отбор.
- В края на месеца на националите предстоят две контроли срещу отборите на Катар и Хърватия. Какво да очакваме от тези срещи?
- Българските футболисти могат само да спечелят от мачове с отбори като Катар и Хърватия. Това ще е опит, който ще им бъде от полза в следващите официални мачове. Нашите национали ще се докоснат до отлични футболисти в мачове, които няма да се гонят точки и класиране. Това ще им даде самочувствие, опит. Тези неща могат да бъдат от полза на всички.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки