Ожие с рекордната 9-а победа в Монте Карло

Френският пилот ще кара в ограничен брой състезания за Тойота този сезон

Ожие с рекордната 9-а победа в Монте Карло

Себастиан Ожие спечели за рекордния девети път Рали Монте Карло от световния шампионат WRC, след като доминираше почти изцяло в първия кръг от новия сезон на автомобилната надпревара.

Френският пилот ще кара в ограничен брой състезания за Тойота този сезон, но още първото във френските Алпи бе почти перфектно. Той завърши с 18.8 секунди пред съотборника си Кале Рованперя, с което двамата донесоха двойна победа за японския конструктор.

Така Ожие вече е с девет успеха в Монте Карло с пет различни марки, докато неговият навигатор Венсан Ландес спечели за първи път едно от най-престижните състезания в календара.
Ожие водеше с 16 секунди преди последните четири етапа, в които увеличи преднината си с още 2.8 секунди.

"Винаги съм обичал Рали Монте Карло и се радвам за победата, както и за Венсан. За мен чувството е приятно, но за него това направо си беше мечта. Победите в Монте Карло са безценни", заяви Ожие след края.

Рованперя стигна до победата в пауърстейджа и добави пет точки към актива си. Така световният шампион е на второ място в генералното класиране с три точки зад Ожие и шест пред Тиери Нювил (Белгия, Хюндай), който завърши трети в Монте Карло.

"Направихме добро рали и смятам, че можем да бъдем доволни от второто място", каза финландецът.

Световният рали шампионат се мести в Скандинавия през следващия месец за единствения реален зимен кръг в календара. Рали Швеция ще бъде проведено от 9 до 12 февруари в Умео.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки