Пламен Марков: Вината не е само в отбора, но и в мен като треньор

Вината не е само в отбора, но и в мен като треньор. Аз дори се чувстам най-виновен, тъй като аз нося отговорността. Ако искам да се крия от отговорност, нямаше сега да съм тук пред вас. Когато поех отбора, знаех, че ще има и лоши моменти. Това определено е един от най-лошите в кариерата ми като национален селекционер", заяви националният селекционер Пламен Марков след кацането си на летище “София”. Марков, играчите и хора от ръководството на БФС бяха посрещнати с иронични аплодисменти от група ядосани фенове.

Вината не е само в отбора, но и в мен като треньор. Аз дори се чувстам най-виновен, тъй като аз нося отговорността. Ако искам да се крия от отговорност, нямаше сега да съм тук пред вас. Когато поех отбора, знаех, че ще има и лоши моменти. Това определено е един от най-лошите в кариерата ми като национален селекционер", заяви националният селекционер Пламен Марков след кацането си на летище “София”. Марков, играчите и хора от ръководството на БФС бяха посрещнати с иронични аплодисменти от група ядосани фенове.

 

- Какви изводи си направихте след тази контрола?

- Много е рано още за изводи. Вие искате изводи още преди мача да е приключил.

 

- Какви впечатления имате след края?

- Естествено, крайно негативни. Какви могат да бъдат? Те не са само за вас такива, а за всички нас, които сме участници в мача.

 

- То затова е по-интересно какво мислите вие участниците в мача.

- Аз ви казах – разочарован съм и от мача, и от резултата, така че нямам друго какво да кажа.

 

- Нещо позитивно видяхте ли в играта?

- Много малки нещо, които всъщност и не би трябвало да ги споменавам пред вас, тъй като на фона на слабата игра, мисля, че те по никакъв начин не заслужават внимание.

 

- По-скоро попитахте ли футболистите не толкова за слабата, а за бездушната игра на някои?

- Вижте, мисля, че не е точно мястото и моментът веднага след мача да разговарям с тях по този въпрос.

 

- Те самите не потърсиха ли някакъв разговор с вас – да ви обяснят, да ви кажат защо се чувстват недобре, защо не могат да покажат това, което вие очаквате?

- Подобни впечатления не са споделяли с мен, защото ако имаше такива, щяха да ги кажат преди мача. Ние имахме достатъчно време.

 

- А след мача?

- Аз веднага след мача отидох на пресконференция с вашите колеги, така че, не съм имал време и възможност да разговарям с тях.

 

- Г-н Марков, чувствате ли се подведен от някой?

- Не, не се чувствам подведен. Явно в днешния ден това бяха нашите възможности и ние ги показахме. Играхме срещу един силен отбор, какъвто е този на Сърбия, но в никакъв случай това не може да бъде оправдание за нас и да търсим причини за посредственото си представяне.

 

- Тези футболисти са доказвали, че могат далеч повече.

- Доказвали са, да, както са доказвали и че не се представят добре. Такъв беше мачът с Грузия, за което разговаряхме.

 

- Защо толкова се обезцени националната фланелка? Не е ли достатъчно голяма мотивация тя за футболистите, за да играят, защото е ясно, че не сме световна класа, но ако играят с желание, каквото липсваше днес, никой нищо не може да каже.

- Националната фланелка лично за мен е нещо, което е с изключителна стойност и значение и аз така го приемам, а пък това дали тя се е обезценила, вече изводите вие ги правите. Аз лично не приемам и не мога да бъда удовлетворен от подобно представяне на футболистите. Не мисля обаче, че някой от тях е дошъл умишлено да играе без желание, напротив. Мисля, че за днешния мач футболистите са били мотивирани и това беше моето усещане. Считам, че просто тотално имаше разминаване между желание и възможности с днешна дата.

 

- За себе си намирате ли някаква вина – частична или пълна за това, което се случва?

- Така като ме гледате, считате ли, че аз не съм виновен. Напротив, аз най-много съм виновен, аз съм треньор на този отбор, как мога да се чувствам невинен.

 

- Назрял ли е моментът за промяна и какво точно трябва да се направи, за да изглежда отборът от пролетта по друг начин?

- Обикновено вие ги правите изводите и то толкова бързо. Аз пак казвам – не мога толкова бързо да направя генерален извод и да го съобщя няколко часа след мача. Тежко е, безспорно, от този разгромен резултат, който претърпя България тази вечер и аз съответно съм част от този неуспех.

 

- Има ли проблем в съблекалнята между футболистите?

- Не, не е имало нито в съблекалнята, нито на терена, нито на полувремето в краткото време, в което аз се видях с тях. Всички бяха без настроение и е обяснимо каква е причината за това.

 

- А поведението на Димитър Бербатов отговаря ли на ролята му на капитан на отбора?

- В какъв смисъл?

 

- Как напусна терена...

- Напусна го... каза ми, че не може да продължи поради разтежение и аз повече не мога да коментирам. Ако има нещо нередно, въпросът трябва да бъде обърнат към него, не към мен.

 

- Според мениджъра му, той обмисля сериозно да напусне националния отбор на България.

- Аз не съм в течение на такъв въпрос. С Бербатов се видях и след мача. Разбрах, че той е минал един бърз преглед, но от опит, макар и да не съм специалист, знам, че при едно разтежение трябва да мине малко по-дълъг период от време, в който да се установи каква е контузията, когато е свързана с някакъв мускул.

 

- От всичко, което се случва, съжалявате ли в някой от моментите, че се захванахте с националния отбор отново?

- Аз не съм очаквал когато приех поканата за национален селекционер, че ще имам само розови моменти и само победи. Така, че времето през което съм бил треньор и годините са ми дали основанието да вярвам, че ще има и хубави, и  лоши моменти. Днес бе един от най-лошите.

 

- Имате ли сили да продължите и да издържате на това напрежение, което очевидно ще се наслагва?

- Ами да, аз имам сили, но не знам това напрежение с какво в крайна сметка помага на българския футбол.

 

- Въпросът е дали вие можете да издържите на него?

- Ами, естествено! Аз вече казах – не съм дошъл да се плаша от напрежението. Дошъл съм да работя и продължавам да работя, и се надявам да имаме по-добри резултати, защото в крайна сметка само вярата и убеждението в по-добро бъдеще могат да бъдат нещото, което да е полезно и добро за работата.

 

- Предишния път ви посрещнаха с яйца и тоалетна хартия, сега с аплодисменти, усещате ли иронията на феновете?

- Аз никъде не съм видял яйца и не съм тук в момента да коментирам такъв въпрос. Ако не ви удовлетворява негативната ми оценка за играта на отбора, считам, че този въпрос за мен е излишен.

Още от Интервютa

Вижте мнението на легендата

Вижте мнението на играещия треньор на отбора пред NOVSPORT

Вижте мнението на селекционера на националния отбор по волейбол до 20 години

„Срещу ПАОК се доказа, че понякога в живота и във футбола не всичко е пари“, заяви Бижутера

Вижте какво каза Тим Кланси пред NOVSPORT

Вижте интервю с Ивайло Василев

Според треньора обаче е рано да се говори, че "червените" ще са фаворити в баскетболното първенство

Полузащитникът игра последните два сезона в Унгария, пак иска да опита в чужбина

Отборът на Станимир Стоилов върна хората на стадиона, отчита Владимир Гаджев

Актуално

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки