Кулинарна война на Евро 2024

Фен на Англия заспа на стадиона в Гелзенкирхен

Кулинарна война на Евро 2024

Нов вид шега придобива популярност сред футболните фенове, които присъстват на Евро 2024, предаде Ройтерс.

Става въпрос за кулинарна война. Идеята е да се пошегуваш с традиционно ястие на държавата, която играе срещу любимците ти. Модата беше стартирана от албански запалянковци, които чупиха спагети пред италианската агитка.

Вчера австрийски ултарси са чупили багети пред кафене пълно с фенове на Франция, а французите са отвърнали с подигравки за виенски шницели.

Кулинарното напрежение се пренесе и на стадионите, като швейцарски почитатели бяха вдигнали лозунги против едно от националните ястия на Унгария - гулаш.

Малка част от почитателите на Украйна са скандирали против мамалигата (качамак), който е най-популярното ястие в Румъния.
Очаква се обект на шеги да станат и германските вурстове.

"По-добре да водим такъв спор за националните си кухни, а не да се бием по улиците. Важно е човек да приема нещата с усмивка. Само не намесвайте нашите наденички с къри. Тогава ще стане страшно", казва Роланд Кох, собственик на магазин до стадиона в Хамбург.

Междувременно фен на Англия се събуди изтощен и объркан на празния стадион на Шалке часове след края на сблъсъка на англичаните от Евро 2024 със Сърбия, според видео в социалните медии.

"Току-що се събудих. Четири часа сутринта е", казва неидентифицираният фен във видеото, което показва редове празни седалки зад него на стадиона в Гелзенкирхен, където Англия спечели с 1:0 в първия си мач от Европейското в неделя вечер.

Видеото, гледано стотици хиляди пъти, предизвика смях сред останалите фенове в Англия, въпреки че някои се запитаха как охраната е пропуснала дремещия фен и защо светлините все още светят в ранните часове на стадиона.

"Ето какво се случва, когато гледате приспивния футбол на Саутгейт", пошегува се привърженик, имайки предвид слабото представяне на избраниците на английския треньор Гарет Саутгейт през второто полувреме.