Венцеслав Стефанов: БфС се води по нечии Прищевки

Каквито и планове да правиш, не знаеш кой и кога ще ти отреже главата, твърди президентът на Славия

Венцеслав Стефанов: БфС се води по нечии Прищевки

Президентът на Славия Венцеслав Сте­фанов е интересна личност. Той е открит и говори това, което мисли. Не пести кри­тики към хората във властта, затова е и често търсен събеседник. Освен всичко Стефанов е познат и като човек, който ус­пешно продава футболисти зад граница. Дни преди подновяването на първенство­то президентът на Славия даде интервю пред "7 дни спорт".

Господин Стефа­нов, готова ли е Славия за подно­вяването на пър­венството?
- Имаме 8-9 нови игра­чи. Това е доста голяма бройка, така че е нужно още време за напълно сработване и обиграване на състава. Момчетата и треньорите работиха добре и това е най-важ­ното. Има ли желание за работа, останалото ще дойде с времето.

- Продадохте Благой Георгиев и Марио Кирев в чужбина. Послед­ните години Славия много успешно пласира играчите си. Как точно го правите?
- В никакъв случай не разчитаме на национал­ния отбор и разни мениджърски интереси. Сла­вия има добра школа, предоставя условия за развитие на футболисти­те. При нас те могат да тренират на ниво и да из­граждат и развиват качес­твата си. Освен това зна­ят, че клубът няма да ги спира при добра оферта от чужбина.

- Това ли е основната насока, в която ще работи клубът?
- Неведнъж съм казвал, че ние отделяме голямо внимание на школата и базата.
Много е важно децата да тренират при добри условия. Това им дава възможност да покажат таланта си, да го доразвият. Има обаче още много какво да се же­лае.

- Какви са целите пред отбора за пролет­та?
- Да работим още по-добре. Наясно съм, че ни е необходимо още време, защото тази зима в отбо­ра бяха направени голе­ми промени. Всички в клуба ще работим отбо­рът да играе още по-сил­но и по-успешно. Лошо­то е, че каквито и цели да си поставяш, не е ясно кой и къде ще ти отреже главата. Както се случи с нас срещу Сливен и ЦСКА.

- Славия започва про­летния дял от първенс­твото с гостуване в Ло­веч?
- Тежичко ще е. Литекс е силен отбор и има доб­ри футболисти. Не разчитам на нещо много в този мач.

- Стартът на пролет­ния сезон бе отложен с една седмица. Правил­но ли бе решението на БФС?
- Много пъти съм каз­вал, че се обръща прека­лено голямо внимание на прищевките на няколко души. Това е погрешно. Хората в Европа играят постоянно, а у нас все си намираме някакво оправ­дание. Разликата между тях и нас е като между Лондон и Лом. Някои ще кажат, че няма какво да се сравняваме с отборите от Западна Европа, но, от друга страна, нали натам сме тръгнали. Редно е всеки да си подготви те­рена, както трябва, за да може на него да се игра­ят мачове. А не да се сти­га до подобни отлагания. Климатът в България не е такъв от вчера, нито пък ние сме тук от вчера. Тук сме родени и добре знаем какво е вре­мето. Как преди години се играеше футбол, а се­га не може?

- Славия има добра база. Направихте из­куствени терени, които се използват и от други отбори.
- Това е пътят. Базите трябва да са на ниво. Не всеки обаче може да из­държи финансово, защо­то няма никаква подкре­па от държавата. Този се­зон бе направена крачка напред. Похвално е, че телевизията отделя тол­кова средства за правата да излъчва първенството. Има обаче някои неща за доизкусуряване. Голям процент е предвиден за БФС, за направление дет­ско-юношески футбол. А трябва тези проценти съ­що да отиват в клубове­те. Защото те се съобра­зяват с изискванията на телевизията и са прину­дени да играят, когато им наредят. Славия напри­мер есента игра голям брой от мачовете си в по­неделник. Става въпрос за работен ден, когато хо­рата трябва да избягат от работа или от училище, за да дойдат на стадиона.

- Шефовете на
Тв2 и Ринг заплашиха БФС и клубовете с глоба от 200 000 лв. заради отла­гането на първенство­то. Изпълнителният директор на Левски Константин Баждеков пък отвърна, че ако то­ва се случи, сините мо­гат да съдят БФС. Вие как ще постъпите?
- Не мога да навлизам в подробности. Но хората са прави. Те харчат средства за подготовка на терена, а в един момент се оказва, че тези пари са дадени нап­разно. В края на краищата футболът е просто една иг­ра. Той трябва да доставя удоволствие на хората, а не да им го отнема. Тряб­ва да се гледа това, а не на кои хора как и кога им е удобно да играят или да не играят. Почти по същия начин се ръководи и наци­оналният отбор.

- Какво имате пред­вид?
- Пробутват се разни хора. Дава се акъл на се­лекционера, има странич­ни намеси. А вместо то­ва трябва да се отдели ед­на сериозна сума за се­лекционер от чужбина. За такъв, който е доказано име и ще донесе опит и авторитет, ще внесе и
класа в отбора. Пари оба­че за такъв селекционер няма. Така ни обясняват.
А би могло да има помощ от държавата. Така е в много други страни. ДАМС може да отпусне милиони за пис­тата на стадиона в Сли­вен, но не може да даде пари за заплата на наци­оналния селекционер. Значи за някои неща има пари, но стане ли въпрос за радостта на хората -пари няма. Национални­ят отбор е на всички нас, той носи радост или мъ­ка на всички българи. Пи­там се и друго. Защо за едни може, а за Левски, Ботев и Черноморец нап­ример не може. От дълго време задавам този въп­рос, но още никой не е дал отговор. Продължа­вам да питам, но се чудя дали ще се намери човек, роден от майка, който да се изправи и отговори.

- Напоследък широко се дискутира и въпро­сът за намаляването на отборите в "А" група?

- Трябва да има строги правили за лицензиране. Да не се правят никакви компромиси. По този на­чин групата сама ще се ре­дуцира, защото много от­бори няма да успеят да по­лучат лиценз. Основно изискване трябва да бъде базата. Терените трябва да са такива, че на тях да мо­же да се играе футбол по всяко време на годината.
Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки