ESSA предприема строги мерки срещу измамите в спортните залагания

Организацията на европейските букмейкъри в борба с манипулациите и измамите в спортните залагания

ESSA (European Sports Security Association) – Европейска асоциация за спортна сигурност е организация, създадена през януари 2005 г., която има за цел да предотвратява манипулации на мачове във връзка със спортните залози. Тя функционира като получава информация от букмейкърите за големи залози за даден двубой.

 
ESSA постави за своя главна цел подобряване на цялостния си профил и лоби в Европейския парламент с назначаването на нов генерален секретар и установяване на представителство в Брюксел.

Асоциацията, приоритет за чиито цели представляват превенция уреждане на спортни събития и резултати и борба срещу нерегламентирани хазартни дейности, желае да консолидира позицията си на световен лидер в опазването целостта на спортните интернет залагания.

Дейвид Пител, новият изпълнителен директор на асоциацията, заяви: „Ще се стремим да станем водещата платформа за сигурност и регулации в индустрията. Искаме да увеличим броя на членовете си – до този момент разполагаме с 11”. Стремежът ни е да увеличим този брой на 30.

Ще целим максимално разширение сферата на действие на ESSA, що се отнася до членуващите в организацията и броят на регулаторните единици. За да се установиш и докажеш като лидер отнема много време, сега след като постигнахме тази цел разполагаме с възможността за експанзия. Открихме официално представителство в Брюксел и наскоро назначихме нов представител на поста генерален секретар, Калид Али”.

Пител посочи, че интегритетът в спорта се превръща във все по-голям и значим въпрос, и че ESSA иска да бъде чута в Европейската комисия и Европейския парламент. Зачестяват запитванията към асоциацията по отношение на усложняващите се въпроси на хазартния аспект в световния спорт.

„Щом се установи на поста си, Калид ще предприеме нужните действия за подобряване и популяризиране международния профил на организацията”, допълва изпълнителният директор Пител. „Наложително е да изградим имидж, който ще съответства на целите и дейността на ESSA. Калид разполага с полезен медиен и политически опит в кариерата си. Той ще се занимава с доста публицистична дейност и има опит във взаимоотношенията с различните типове хора. Повечето от нас в тази организация сме букмейкъри и ще е добре да разполагаме с представител, който е специалист в областта си.”

ESSA, чиито членове представляват водещи европейски букмейкъри, вече разполага със собствена система за ранно предупреждение за подозрителни дейности, която, според ръководителите на асоциацията, е способна да дефинира дали дадени подозрителни тенденции в залозите са плод на измама или манипулации в рамките на 60 минути.

Питтел обясни, че системата е претърпяла известен брой технологични подобрения през последните месеци. Асоциацията обяви, че е подписала Меморандуми за договореност (MOU) с представителни спортни организации, включително и тенис асоциацията ATP, които ще целят облекчаване комуникационния обмен със съответните спортни власти. Миналият месец ATP оневини руснака Николай Давиденко след едногодишно разследване относно подозрителни залози, касаещи среща, която той загуби срещу ниско класиран опонент.

Въпреки всичко това няма да представлява краят на казуса, защото Давиденко заяви, че ще съди тенис организацията заради обвиненията.
 
European Sports Security Association (ESSA) разследва и мача между Ботев Пловдив и Беласица Петрич за уговорка, а водещите световни букмейкъри временно спряха да изплащането на печалби за двубоя, завършил 5:0 за "канарчетата".

„Получени бяха многобройни запитвания за коефициенти и искания за залог на точен резултат 3:0 от полувреме и 5:0 от края на мача, както и за победа на Ботев за суми, изключително големи за първенството. Тези действия породиха съмнения към конкретната среща и бе изпратено официално искане за разследване на случая. По същия повод са били въведени още няколко оплаквания към ESSA, което прави случая изключително сериозен", изказва становището си водеща световна букмейкърска къща.

В сила са и меморандуми с главните футболни ръководни органи – УЕФА, ФИФА и английският Премиершип. ESSA също така работи в съгласие с Международния олимпийски комитет по отношение мониторинга на Олимпийските игри през 2008 г.

Сред основните планове на организацията са интегриране на нова софтуерна база, със съдействието на съответните спортни власти и представители, която ще направи възможна превенцията на залози от страна на професионално асоциирани с даден спорт лица.

„Основната ни развойна дейност през последните 15 месеца е свързана с разработката и приложението на новата софтуерна база”, поясни Пител. „Главните ни партньори ще разполагат с оперативната система до края на този месец, което означава че ще разполагаме с възможността да проверяваме конкретни имена и хазартните им активност и дейности”.
Новата система ще предостави възможността за маркиране и наблюдение на трети лица, като и създаване на черна потребителска листа. Въпреки гръмкостта на предполагаемите хазартни измами, Пител вярва, че цялостната сериозност на казуса е преувеличена.


„Със строгите поведенчески правила и нивото на осведоменост в индустрията е просто невъзможно да се постигнат сумите, за които редовно чуваме. Всички онлайн оператори, ползващи се с добра репутация в спортните среди, разполагат със строги директиви относно това колко може да бъде заложено, и колко може да бъде изплатено. Винаги ще се намерят такива, които ще твърдят, че има проблеми в определени области на спорта, но трябва да приемем, че няма факти, които да ни попречат да твърдим, че има нещо нередно.”

Още от Коментари

Дерби нямаше, отсече легендата на "червените"

"Орлите" записаха една от най-паметните си победи в Европа

Треньорът на Черно море понесе цялата строгост на закона, а другите...

Ръководството на ЦСКА-София се разграничи от най-агресивните фенове, но трябваше да си понесе отговорността

Приказката свърши, няма я вече, откровен е бившият вратар

Легендарният вратар очаква ново класиране на тима в груповата фаза на турнир

Футболът е гадна работа, особено за треньорите, убеден е Михаил Вълчев

"Червените" имат сили да отстранят и Базел

Мъри даде диагнозата: "Този отбор прескочи няколко етапа в своето развитие"

Актуално

21:45 25/09 Уелс - Полша
21:45 25/09 Нидерлалндия - Белгия
21:45 25/09 Дания - Франция
21:45 25/09 Австрия - Хърватия
21:45 25/09 Фарьорски острови - Турция
21:45 25/09 Люксембург - Литва
19:00 25/09 Словакия - Беларус
19:00 25/09 Азербайджан - Казахстан

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки