Промениха форматите на Формула 2 и Формула 3 за 2021 година

Настъпиха сериозни промени в подготвителните класове за Формула 1

Промениха форматите на Формула 2 и Формула 3 за 2021 година

 Организаторите на шампионатите във Формула 2 и Формула 3 обявиха промени във формата, по който ще се провеждат сериите от 2021 година. До момента и двата шампионата провеждаха по две състезания на уикенд, едно в събота и едно в неделя, като всички те бяха по време на Гран При уикенди на Формула 1. От 2021 година обаче, и двата шампионата ще имат по три старта на уикенд, като идеята зад това е намаляване на разходите.

Въпреки че ще имат по един старт повече на уикенд, общият брой на състезанията в сезона ще бъде запазен на 24 за Формула 2, докато този във Формула 3 ще бъде увеличен от 18 на 21. За да се случи това, двата шампионата ще посещават по-малко локации през годината, от където ще бъдат спестени огромни разходи. През 2021 Формула 2 ще посети само осем, вместо традиционните си 12 трасета, докато Формула 3 ще посети седем вместо девет локации. Всички уикенди във Формула 2 и Формула 3 ще бъдат проведени успоредно с такива във Формула 1.

А заради увеличаването на броя стартове на уикенд, двата шампионата вече няма да могат да се състезават в един уикенд, което означава, че по време на кръговете във Формула 1 догодина ще има или три старта от Формула 2, или три от Формула 3. Точният формат на провеждане на самите уикенди все още не е обявен, но се очаква две от състезанията да са в събота, а трето в неделя сутрин.

Освен намаляването на броя пътувания в годината, на отборите също ще им бъдат спестени и разходите за закупуването на нови автомобила, тъй като организаторите и на двата шампионата се отказаха от въвеждането на нови спецификации през следващите тригодишни цикъла и двете серии.

До всички тези промени се стигна заради глобалната коронавирус пандемия и нейния ефект върху бюджетите на отборите, състезаващите се в двата шампионата.

ОФИЦИАЛНО: Хулкенберг ще кара за Ауди във Формула 1

Немският пилот напуска Хаас след края на сезона

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки