Хорнер: Мерцедес ни постави в ужасна ситуация

"Ние се подготвяхме за стопа и Макс влезе в пит-лейна без да сме го повикали"

Хорнер: Мерцедес ни постави в ужасна ситуация

 Ръководителят на отбора на Ред Бул във Формула 1 Кристиан Хорнер заяви след края на надпреварата за Гран При на Испания, че изненадващият стратегически ход на Мерцедес е поставил неговият тим в „ужасна ситуация“.

 
След като Люис Хамилтън прекара цялата първа половина на състезанието на „Каталуния“ зад Макс Верстапен, от „черните стрели“ решиха да заложат на агресивна стратегия и така повикаха британеца за второ спиране в бокса в края на 42 обиколка. Ред Бул имаха шанса да отговорят в края на следващият тур, но присъствието на втория пилот на Мерцедес – Валтери Ботас направи това твърде рисково и така нидерландецът остана на пистата с доста по-стари сликове. В последствие, за по-малко от 17 обиколки той бе настигнат от Хамилтън, който с лекото го изпревари на дългата старт/финална права в началото на 60 тур.
 
„Не мисля, че можехме да направим нещо по-различно. Шапки долу за Мерцедес и Люис, те бяха по-бързи днес. Бях изненадан, че те не спряха по-рано първия път и ние успяхме да запазим позицията си. Разликите в колоната обаче се отвориха твърде много и Люис имаше възможност да направи безплатен втори стоп. Те заложиха на това и ни поставиха в ужасна ситуация, понеже ние нямахме друг избор освен да се опитаме да оцелеем със старите гуми“, заяви Хорнер.
 
Той също така и коментира старта на вчерашната надпревара, в който неговият нидерландски пилот бе изключително агресивен и взе лидерството от Хамилтън.
 
„Първият завой бе страхотен. Макс бе с максимална атака и просто се опита да изпревари. Той позиционира колата си фантастично, хвана въздушната струя и успя да спре една идея по-късно от Люис. За щастие той отвори кривата иначе щеше да се стигне до контакт и двамата щяха да са аут от състезанието“, добави британецът.
 
Ръководителят на Биковете разкри и причината за нехарактерно бавния първи стоп на Верстапен.
 
„Ние се подготвяхме за стопа и Макс влезе в пит-лейна без да сме го повикали. Всички на стената на боксовете и в гаража реагирах светкавично и успяхме да върнем колата бързо на пистата, стопът беше само четири секунди въпреки трудностите“, завърши Хорнер.
 
След като загуби водачеството от Хамилтън, Верстапен направи второ спиране в бокса, в което сложи чисто нов комплект от меките сликове на Пирели и успя да запише най-бързата обиколка в състезанието, с което ограничи максимално загубите си от Гран При на Испания. Така след четвъртия кръг за сезон 2021 неговият пасив в генералното класиране спрямо британеца е 14 точки преди състезанието за Гран При на Монако в края на следващата седмица.
 
ОФИЦИАЛНО: Хулкенберг ще кара за Ауди във Формула 1

Немският пилот напуска Хаас след края на сезона

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки