Хорнер: Мерцедес ни постави в ужасна ситуация

"Ние се подготвяхме за стопа и Макс влезе в пит-лейна без да сме го повикали"

Хорнер: Мерцедес ни постави в ужасна ситуация

 Ръководителят на отбора на Ред Бул във Формула 1 Кристиан Хорнер заяви след края на надпреварата за Гран При на Испания, че изненадващият стратегически ход на Мерцедес е поставил неговият тим в „ужасна ситуация“.

 
След като Люис Хамилтън прекара цялата първа половина на състезанието на „Каталуния“ зад Макс Верстапен, от „черните стрели“ решиха да заложат на агресивна стратегия и така повикаха британеца за второ спиране в бокса в края на 42 обиколка. Ред Бул имаха шанса да отговорят в края на следващият тур, но присъствието на втория пилот на Мерцедес – Валтери Ботас направи това твърде рисково и така нидерландецът остана на пистата с доста по-стари сликове. В последствие, за по-малко от 17 обиколки той бе настигнат от Хамилтън, който с лекото го изпревари на дългата старт/финална права в началото на 60 тур.
 
„Не мисля, че можехме да направим нещо по-различно. Шапки долу за Мерцедес и Люис, те бяха по-бързи днес. Бях изненадан, че те не спряха по-рано първия път и ние успяхме да запазим позицията си. Разликите в колоната обаче се отвориха твърде много и Люис имаше възможност да направи безплатен втори стоп. Те заложиха на това и ни поставиха в ужасна ситуация, понеже ние нямахме друг избор освен да се опитаме да оцелеем със старите гуми“, заяви Хорнер.
 
Той също така и коментира старта на вчерашната надпревара, в който неговият нидерландски пилот бе изключително агресивен и взе лидерството от Хамилтън.
 
„Първият завой бе страхотен. Макс бе с максимална атака и просто се опита да изпревари. Той позиционира колата си фантастично, хвана въздушната струя и успя да спре една идея по-късно от Люис. За щастие той отвори кривата иначе щеше да се стигне до контакт и двамата щяха да са аут от състезанието“, добави британецът.
 
Ръководителят на Биковете разкри и причината за нехарактерно бавния първи стоп на Верстапен.
 
„Ние се подготвяхме за стопа и Макс влезе в пит-лейна без да сме го повикали. Всички на стената на боксовете и в гаража реагирах светкавично и успяхме да върнем колата бързо на пистата, стопът беше само четири секунди въпреки трудностите“, завърши Хорнер.
 
След като загуби водачеството от Хамилтън, Верстапен направи второ спиране в бокса, в което сложи чисто нов комплект от меките сликове на Пирели и успя да запише най-бързата обиколка в състезанието, с което ограничи максимално загубите си от Гран При на Испания. Така след четвъртия кръг за сезон 2021 неговият пасив в генералното класиране спрямо британеца е 14 точки преди състезанието за Гран При на Монако в края на следващата седмица.
 
Хамилтън наследява рейсинг инженера на Сайнц във Ферари

Питър Бонингтън няма възможност да напусне Мерцедес заедно с пилота

Льоклер: Ферари прави стъпки в правилната посока

Монегаскът очаква скоро дистанцията с Ред Бул да се скъси

Шефът на Ферари остава оптимист за сезона

В момента разликата между Ред Бул и останалите отбори е сериозна

Фелипе Маса съди ФИА за 82 милиона долара

Вижте подробности

Перес е близо до забрана да участва в състезание

Мексиканецът е на само четири наказателни точки от такова решение

Мерцедес борят огромни проблеми в бързите завои

"Сребърните стрели" изостават значително в тези участъци от трасетата

Макс Верстапен спечели и Гран При на Саудитска Арабия (ВИДЕО)

Нидерландецът нямаше никакво проблеми да се справи с конкуренцията

Заубер успя да сглоби колата на Джоу за състезанието

И двете коли на отбора ще потеглят днес в Саудитска Арабия

Верстапен: Болидът ни е фантастичен

Нидерландецът спечели и втората квалификация за сезона

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки