Ален Прост: Сена ме молеше да остана във Формула 1

Днес Бразилия е като мой втори дом

Ален Прост: Сена ме молеше да остана във Формула 1

Съперничеството между Ален Прост и Аертон Сена е може би най-легендарното в цялата 71-годишна история на Формула 1 и няма нужда да бъде описвано отново и отново.

Двамата прекарват две години като съотборници в Макларън през 1988 и 1989, в които си поделят по една титла. Краят на втората им година в тима от Уокинг обаче остава и най-запомнящият се момент в тяхното съперничество, след техния удар в Гран При на Япония на „Сузука“.

След него французинът отпада, докато Сена продължава и пресича финала първи, след което бива дисквалифициран заради скъсяване на пистата при връщането си на трасето след удара в Прост на шикана. Това носи титлата на французина, които след края на кампанията напуска Макларън в посока Ферари.
Четири години по-късно той прекратява своята кариера, но само дни след края на сезон 1993 получава оферта от Рон Денис да се завърне в Уокинг, където Сена вече го няма. Трикратният шампион е преминал в Уилямс, с който Прост печели четвъртата си титла през 1993 година. Макларън обаче ще използва двигатели на Пежо и точно това кара Денис да потърси отново услугите на Професора.
В интервю за YouTube канала на световния шампион за 2016 година Нико Розберг французинът разкри, че дори и Сена му е звънял, за да го убеди да приеме офертата на Макларън и да застане на стартовата линия през фаталния за бразилеца сезон 1994.

„Аертон бе фокусиран на 110% върху нашето съперничество. Неговата най-голяма мотивация бе да победи мен, дори и аз да не бях фокусиран върху него. Точно поради тази причина, след като се отказах през 1993 Сена не беше същият. Неговата броня, която бе изградена върху нашето съперничество, изчезна и той беше уязвим.
„За 1994 бях получил оферта от Макларън, който тъкмо бе преминал към двигатели на Пежо. Два дена след последното състезание за 1993 Сена ми се обади и ме молеше да приема. „Ален, трябва да останеш във Формула 1. Никой от другите пилоти не ме мотивира така, както ти“, бяха неговите думи. Това наистина ме изненада.
„Не съжалявам, че избрах него за мой съотборник. Мислех за доброто на отбора, но още в първата година усетих, че предпочитан е Аертон. Публиката бе разделена между мен и Сена и аз бях лошият герой. Той беше младият пилот, който напредваше, а аз бях стареца.
„Животът ми е свързан с Аертон. Днес Бразилия е като мой втори дом. Имам много последователи от тази страна в социалните мрежи. Все още поддържам връзка със сестрата на Сена – Вивиан. Все едно различието, което съществуваше по време на нашето съперничество, изчезна и човещината победи. Това може би е най-доброто наследство, което едно такова съперничество може да остави“, каза Прост.

ОФИЦИАЛНО: Хулкенберг ще кара за Ауди във Формула 1

Немският пилот напуска Хаас след края на сезона

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки