Емил Велев пред NOVSPORT: Аз на 60? Много по-млад съм

"Нереално е Левски да мисли за Купата"

Емил Велев пред NOVSPORT: Аз на 60? Много по-млад съм

60-години навършва днес Емил Велев. Той е треньорът, извел футболния Левски до спечелването на последната титла - през 2009 година. Велев е юноша на Левски, три пъти е шампион на България със сините през 1984, 1985 и 1988 г. и носител на Купата на България през 1982 и 1984 г. Има над 200 мача и 30 гола за Левски. В Израел играе за отборите на Апоел Рамат Ган, Макаби Ирона и Макаби Джафа. Като треньор е работил освен в Левски, в Славия, Локомотив София и Локомотив Пловдив, Хасково, Монтана, Спартак Плевен, Оборище Панагюрище, Добруджа, Левски Лом. В момента е начело на Вихрен Сандански.

- Г-н Велев, честит юбилей. Как сте, как се чувствате?

- Благодаря ви. Чувствам се добре. В добър дух съм. За момента това са нещата, които ме определят в този миг.

- За всеки един най-важното е да бъде здрав, нали?

- Естествено. Преминахме през почти всички етапи на пандемията. За моя радост не бях засегнат от този вирус, който е в цял свят. С три ваксини съм. Движа се в крак с времето, както се казва. А и никой не очакваше пандемията да бъде толкова продължителна. Болят ме кокалите вече, коленете. На 100 процента се чувствах по-добре, когато бях на 50. Иначе духовно нямам никаква промяна. От доста десетилетия съм си същият дивак. Вярвам, че ще бъда такъв, докато съм жив.

- На 60 години сте. Със същия хъс и желание ли работите?

- На 60 ли? Не. Чувствам се по скоро на 43-44 години. Понякога на 25, понякога на 18. Никога не съм минавал границата, в която да се почувствам по възрастен от годините, в които съм в момента. В България не съм играл за друг отбор освен Левски. Сбъднах и мечтата си да бъда треньор на "сините". Спечелих титли като футболист, а и като треньор. Не мога да съм недоволен от постигнатото особено като играч. Мога да кажа, че съм бил на топ ниво, разбира се, със съотборниците си в Левски.

- Какво си пожелавате?

- Тривиалното. Здраве, любов, късмет. Животът е доста кратък и трябва да се живее пълноценно.

- Има ли шанс да работите отново в Левски?

- Няма шанс да се върна. Дори вече не го мисля това.

- Знаете ли, че сте роден на една дата с Елин Топузаков, Карлос Тевес, Кристиано Роналдо, Неймар?

- Все големи футболисти като мен са. Да са живи и здрави всичките. Надявам се, че са ме гледали и хванали нещо от мен (смее се).

- Вие сте последният треньор, с който Левски спечели титлата на България. Какво е нужно на Левски, за да спечели отново футболното първенство?

- Фактите говорят сами за постигнатото. В момента нещата в Левски се развиват в правилна посока. С връщането на Мъри Стоилов спортно-технически и игрово нещата се подобряват. От финансова гледна точка нещата също имат известно подобрение. Има неща, които във времето трябва да се подобрят, за може отново Левски да тръгне нагоре.

- Колко време ще мине, за да се случи това?

- За момента не се говори за титли и купи. Споменава се, че купата трябва да се спечели на всяка цена. За мен това е нереално. Изкуствено се помпа самочувствието на футболистите. Има много мачове да се изиграят, за да спечели Левски финал да купата на страната. Това ще дойде във времето. С надежда да се появят и още играчи от школата, за да може цялата синя общност в България да остане доволна.

- Левски се подсили с нови попълнения. Повечето от тях чужденци и защитници. Това добре ли е?

- Бях изненадан от това, което се случи със селекцията в Левски. Говореха се неща, че трябва повече български футболисти да присъстват в Левски. И за мен това си е именно това. Но в крайна сметка това си е политика на Левски и хората, които са в момента начело на клуба. Така спортно-техническото ръководство вижда нещата. Да се надявам, че ще случат на тези чужденци и те ще са от полза на Левски. Знаете, че през зимата трудно могат да се намерят качествени футболисти.

- Лудогорец отново ли ще стане шампион. Тимът от Разград води с две точки пред втория в класирането ЦСКА София. Тази разлика ще бъде ли достатъчна?

- Абсолютно. Виждаме, че ЦСКА има многобройни чужденци, но един – двама от тях хващат окото. Другите са много средно ниво. За мен Лудогорец отново ще стане шампион на България.

- Работил сте и живял години наред в Израел. Лудогорец осъществи трансфери, пращайки именно в Израел футболисти. Ще успеят ли те в местното първенство?

- Тези футболисти са чужденци, не са българи. Двама от тях са били в Израел, а след това дойдоха в България. За тях няма да е нещо ново, а именно завръщането им в България. В Израел също гледат нашето първенство и са наясно какво е нивото ни. Ако Лудогорец не бяха шампиони и не играеха в Европа всяка година, то от Израел нямаше да погледнат към този пазар.

- В България сте работил на страшно много места. Обиколил сте страната ни. Къде освен Левски сте се чувствал добре?

- Навсякъде съм се чувствал добре. Горе-долу съм обиколил цяла България като местоположение и отборите, където съм бил.  В това отношение нямам никакъв проблем.

- В момента сте начело на Вихрен. Какви са целите пред тима през този сезон?

- Целите са стабилизиране на Вихрен в третото ниво на футбола с идеята да привлечем млади футболисти и през новия сезон да атакуваме второто ниво на професионалния футбол у нас.

- Доста време сте треньор вече?

- Направих си една равносметка наскоро. 21 години съм треньор и си мисля, че все едно вчера започнах да работя именно като треньор по футбол.

- Но за сметка на това се чувствате значително по-млад. Нали така?

- Е, имало е моменти, в които съм се чувствал и по-зле, но в момента съм добре.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки