Електричката обяви пред NOVSPORT кой ще е шампион

Без силни Левски и ЦСКА няма да имаме силен футбол, откровен е нападателят

Електричката обяви пред NOVSPORT кой ще е шампион

Здравко Лазаров ще празнува в неделя своя 46-ти рожден ден. Бившият нападател, известен с прякора си Електричката, е носил екипите на:
Локомотив (Пловдив) Янтра, ЦСКА, Миньор, Левски (София), Славия, Хебър, Монтана, Коджаелиспор (Турция), Газиантепспор (Турция) и Ерджиесспор (Турция).
През пролетта на 2008 г. играе в Шинник (Русия), а от септември 2008 е футболист на ЦСКА.
В „А“ ПФГ има 142 мача и 40 гола. В „Б“ група има 51 мача и 23 гола. За Левски е изиграва 10 мача и е вкарва 1 гол за купата на страната и 3 мача с 3 гола в турнира за Купата на носителите на купи, за Славия има 5 мача и 3 гола за купата на страната. Вицешампион през 1999 г. с отбора на Левски. Носител на Купата на Турция през 2002 г. с Коджаелиспор. За националния отбор към 1 януари 2009 г. има 33 мача и 3 гола. Участва и в трите мача на ЕП'2004 в Португалия.
Общо в кариерата си има 635 мача със 175 отбелязани гола.

- Г-н Лазаров, футболното ни първенство се подновява. В София ще има интересни срещи. В събота Левски приема Локомотив (Пд), а в неделя Славия е домакин на ЦСКА София?
- Не съм следил подготовката на Левски. Те бяха в Турция. Зная само резултатите от контролите им. Наблюдавах Локомотив, който бе на лагер в Сандански. Ще стане интересен мач в събота на стадион "Георги Аспарухов".
- А как ще завърши срещата?
- Трудно ми е да прогнозирам, но последните години Локомотив се представя успешно срещу Левски. Ако са концентрирани, то ще могат да вземат поне точка от Герена.
- Стадион "Георги Аспарухов" се очаква да бъде пълен. Това ще бъде ли от предимство за Левски?
- Разбира се. Левски ще играе на своя стадион, публиката ще им помогне, както го е правила винаги и в един миг може да наклони везните в полза на сините. От друга страна Локомотив също се радва от многобройна фенска маса, едва ли футболистите от Пловдив ще бъдат много притеснени на стадион "Георги Аспарухов". При всички положения ще е добре и за двата отбора да играят на пълни трибуни. Без хора на стадионите това сякаш са приятелски мачове, а не официални срещи.
- В неделя други два ваши бивши отбора ще мерят сили, но на стадион "Славия"?
- И там ще е интересно и напечено. ЦСКА изпусна две точки в предния кръг срещу Локомотив София. По-скоро ЦСКА спечели една, защото Локомотив бе по-активния, по-добрия отбор и заслужаваше да вземе трите точки и да победи.
Отборът на ЦСКА игра много слабо, сега не очаквам за една седмица някакви чудеса от тях. Славия определено има отбор, който може да се противопостави на всеки един състав у нас.
- Предимство ли е за белите, че налагат млади момчета, българи?
- Това ще е в полза на родния футбол. Всеки клуб има своя политика, която избира и следва. Славия налага българи, собствени кадри, които при добри оферти биват продавани зад граница. В Лудогорец и ЦСКА София политиката е друга и разчитат на чужденци. Различни цели, различни стратегии избират клубовете у нас.
- Сякаш обаче в Лудогорец чужденците са по-качествени от останалите отбори у нас?
- Това е напълно вярно. В Разград има много малко българчета, чужденците преобладават. Повечето от тях са качествени и те правят разликата.
- Тази разлика в точките между Лудогорец и ЦСКА София вече е четири точки. Ще бъде ли намалена, ще стане ли първенството интересно?
- Мислех, че може да стане нещо интересно и интригуващо, но едва ли ще се получи. В първата среща Лудогорец се разходи до Кърджали и прегази Арда с 4:0. Головете паднаха още през първата част. ЦСКА София не игра нищо срещу Локомотив и се измъкна с това равенство 1:1. Класата на Лудогорец в момента е значителна и тя ще направи разликата. Не вярвам Лудогорец да изпусне титлата този сезон.
- Бившият ви съотборник в Левски Станимир Стоилов обяви целта пред сините - спечелването на купата на България. Постижима ли е тази цел?
- Защо не?. Левски разполага с млад и добър отбор, имат за треньор един от най-добрите специалисти в тази област у нас, имат нужната подкрепа от публиката, което е много важно. Ако се стабилизират и финансово ще могат да гонят спечелването на купата, което за мен няма да е изненада.
- Ще обедини ли синята общност Станимир Стоилов?
- Мъри няма какво да го коментирам. Всеки е достатъчно да види какво е постигнал като футболист и като треньор. Резултатите му говорят повече. Факт е, че има активизиране сред феновете на Левски след неговото завръщане в клуба.
- Начело на Локомотив е друг ваш съотборник Александър Тунчев?
- Мога да му пожелая само успех. Той се възползва от шанса си и се вижда, че работи добре. Локомотив има облик, играе добре, всички се съобразяват с този отбор.
- Обиколил сте много отбори у нас, но навсякъде привържениците ви приемат добре?
- Тази оценка на хората може само да ме радва. Където и да играех, аз се раздавах на максимум. Никога не съм се пестял. Това трябва да знаят всички футболисти - феновете ценят безкрайно играчите, които не се пестят.
- Къде се чувствахте най-добре. В Славия, Левски, ЦСКА, Локомотив (Пд), чужбина?
- В Славия направих отлични мачове. На два пъти след престой при белите излязох в чужбина в Русия и Турция.
- А чия фенска подкрепа ви е направила най-много впечатление?
- Навсякъде привържениците създават атмосфера. Колкото повече са пълни стадионите, толкова по-добре съм се чувствал. В Турция, в Русия съм играл пред пълни трибуни. У нас не мога да забравя атмосферата на Лаута.
- Вие сте бивш национал. Сега България ще има ново участие в турнира лига на нациите. Ще може ли да спечелим нещо?
- Трудно ще е, много. По мое време повечето от националите бяхме в чужбина, имаше силни Левски и ЦСКА. А без тези два клуба да са силни, няма как да искаме силен национален отбор. За европейското първенство в Португалия през 2004 година имахме силни Левски и ЦСКА. Първенството бе интригуващо.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки