БФС дава началото на нов пилотен проект

Той е за най-малките футболисти и започва през март в Пловдив

БФС дава началото на нов пилотен проект

БФС обмисля увеличаване на броя на смените на отборите в Елитните юношески групи. Идеята е на техническия директор на централата Георги Иванов и е продиктувана от желанието да се дават повече игрови минути на повече деца.

В момента отборите от Елитните групи до 17 и до 15 години имат право на пет смени, но обичайно в списъка за мача са включени 18 или 19 момчета. Това означава, че двама или трима състезатели няма как да вземат участие в двубоя. И докато в някои областни и зонални първенства с по-ниско ниво на футбола се разрешават повече смени, то в по-силните лиги и с по-добри играчи, не е така. Предложението ще бъде обсъдено на някое от следващите заседания на Комисията за детско-юношески футбол и ако бъде прието, ще влезе в сила от сезон 2023/2024.

Работата за подобряване на базовите футболни умения на българските деца обаче не спира до тук и БФС дава старт на нов пилотен проект, какъвто до момента не е познат у нас. Той ще бъде приложен експериментално от Зоналния съвет в Пловдив.

Става въпрос за т.нар футбол 3х3 Фониньо и ще се приложи за най-малките деца – родените през 2016-а година. Плановете на председателя на Зона "Пловдив" Огнян Златков са първенството да стартира през втората полива на март. В Пловдив се радват вече на сериозен интерес от отборите.

Идеята на проекта е децата от най-ранна възраст да играят максимално много с топката. Теренът е с размери 25/28 метра на дължина и 20/23 метра на ширина. Вратите са метър на метър и са четири, а не две. Всеки отбор защитава и отбранява по две врати. Пред всяка врата обаче има поставена линия на 6 метра, зад която не се допуска отбелязването на попадение. И тъй като задачата на този проект на БФС е да има повече игрово време за децата, според правилата след всеки гол трябва да има ротация на отборите.

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ВАС потвърди лиценза на Българска федерация по шахмат 2022

Вижте решението и какво заявиха от централата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки