В Аржентина: Ла Лига одобри плана на Барса за Меси

Вижте подробности

В Аржентина: Ла Лига одобри плана на Барса за Меси

Връзката между Лионел Меси и Пари Сен Жермен е напълно разбита. На 30 юни договорът на звездата с клуба изтича и Бълхата вече реши да не го удължава, така че бъдещето му е неизвестно.

Ясно е, че отборът на живота му е Барселона, който обаче е в деликатна финансова ситуация, но получи добри новини и е близо до възможността да си върне своя най-голям идол.

Според аржентинското издание TYCSports, Ла Лига председателствана от Хавиер Тебас, е решила да одобри днес икономическия план, представен от клуба, за да намали разходите си и да не наруши финансовия феърплей, което би им позволило да могат да затворят сделката с Лео.
Какъв е икономическият план на Барселона, за да подпише с Меси?

Барселона трябва да икономиса близо 250 милиона евро и за това представи икономически план пред Ла Лига, с който се стреми да регулира финансовата си ситуацията и да се адаптира към правилата за финансов феърплей. За да се освободят тези пари, първият етап от плана е намаляване на масата на заплатите на първия отбор.

По-конкретно, клубът възнамерява от една страна да предоговори договорите на скъпоплатените си звезди (някои медии сочат Марк-Андре Тер Щеген и Френки Де Йонг като двама от тях), а от друга - да търсят нетни ползи с изходящи трансфери (Франк Кесие например е случай, който излезе на нулева цена и може да доведе до нетна печалба за клуба, ако бъде продаден).

Има случаи на ветерани играчи, на които могат да бъдат отворени вратите, за да се освободи масата от заплати, като този на Жорди Алба. Серхио Бускетс от своя страна направи „услуга“ на клуба, като обяви, че ще напусне през юни, когато договорът му изтича.

В движение е необходимо да се изясни нещо, което изглежда очевидно, но продължава да се повтаря: Меси не може да „играе безплатно“ в Барселона. Регламентът на Ла Лига не го позволява. По-конкретно, член 105 от плана за подготовка на бюджета на Ла Лига показва, че има комисия за оценка, която трябва да анализира тези случаи. Комитетът се състои от независими експерти и те трябва да определят минималната стойност на футболист въз основа на различни параметри: възраст, пазарна ситуация, опит, спечелени титли и представяне. Те обаче едва ли ще си затворят очите за това, че световен шампион би играл за испанския шампион без заплата. Трудният път на Барса към Меси тепърва започва.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки