Застреляха президента на федерацията по карате

При стрелбата е пострадала жена, която е откарана в болница

Застреляха президента на федерацията по карате

Известният бизнесмен и президент на българската федерация по карате Алексей Петров е застрелян в София, потвърдиха от МВР.

Инцидентът е станал в столичния кв. "Драгалевци" в 12:20 часа.

При стрелбата е пострадала жена, която е откарана в болница.

Тя е контактна, съобщи БТА.

На мястото на стрелбата тече оглед, образувано е досъдебно производство.

Кой е Алексей Петров - биографична справка

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 г. в Тетевен. През 1981 г. завършва полицейската школа в Пазарджик, след което Висшия икономически институт. Осем години работи в Националната служба "Сигурност", сочи справка на отдел "Справочна" на БТА.  До 1992 г. е барета в Специализирания отряд за борба с тероризма. Напуска системата по собствено желание. През 1994 г. със свои съмишленици създава Съюз на бившите барети. Започва частния си бизнес от комплекс „Спартак“, където взима под аренда сауната на комплекса.

До 1998 г. участва във фирма "Будоинвест" ООД.  До 2000 г.  е в борда на директорите на застрахователните дружества "Аполо и Болкан" и "Спартак", сред чиито учредители е, както и на "Средец-М", а по-късно и на "Левски Спартак". До 2002 г. той вече е съдружник в над 50 фирми.

Като член на Консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива е бил в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Бил е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива.

Дълги години е бил треньор на националния отбор по карате. Защитава докторат в Академията на МВР по проблемите на фирмената сигурност. От края на 90-те години преподава в Университета за национално и световно стопанство. Той е президент на Българската национална федерация по карате.

През 2008 г. името му е свързано като агент под прикритие в специалните служби. През 2009 г. при проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е установено, че Алексей Петров е бил щатен служител на Държавна сигурност, управление VI, направление "Т". Той е бил проверен в качеството му на член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Бил е съветник на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов, а на 31 август 2009 г. напуска ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров е задържан по време на операция "Октопод”. Според МВР и прокуратурата групата, към която принадлежи и Алексей Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

На 7 февруари 2011 г. СГС изменя мярката му за неотклонение “домашен арест” на “подписка”. Според мотивите на съда няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, а доказателствата срещу него са силно разколeбани. На 15 февруари 2011 г. Софийският апелативен съд потвърждава мярката за неотклонение.

През октомври 2011 г. Алексей Петров е кандидат за президент заедно с Николай Георгиев като вицепрезидент, издигнати от инициативен комитет на 15 август 2011 г.

Срещу него има извършени няколко атентата. През март 1999 г. Алексей Петров е ранен в крака от куршум в рестопант  "Перла" в Драгалевци. Тогава официално е съобщено, че стрелбата е случайна, а той е ранен от рикоширал куршум.

Втори неуспешен атентат срещу него е извършен на 14 август 2002 г. пред плувния комплекс "Спартак". В този ден пред басейна "Спартак" Алексей Петров е пресрещнат със залп от куршуми от двама неизвестни стрелци и е тежко ранен в гърдите и в крака. Нападателите не са открити.

На 29 октомври 2015 г. отново е извършен срещу него неуспешен атентат в кв. "Кръстова вада" в София.  На 13 ноември същата година той обявява награда от 100 000 долара за информация за разкриване на поръчителите и извършителите на атентата.

ООН прие резолюция за примирие по време на Олимпиадата

Игрите в Париж са идното лято

Кой лъже за "Арена Бургас"(ВИДЕО)

ММС бе опровергано в писмо до кмета Димитър Николов

Томас Бах: Дори не мислим за отмяна на Олимпийските игри

„Не знам дали ще има световна война, но МОК няма да предаде основната идея на спорта“

Арестуваха шофьора, причинил катастрофата с Ферарио Спасов

Известен на полицията 24-годишен мъж от Лясковец е задържан

РАЗКРИТИЕ: УЕФА е изместила мача с Унгария след писмо на СДВР

Вижте какво показва кореспонденцията между институциите

Спортният министър покани на среща БФС

Във връзка с изключените от централата клубове

Кумът на Стоичков избран за председател на Общинския съвет в Пловдив

Атанас Узунов получи подкрепата от 32 общински съветници

МОК отговори на Русия

Вижте как

Луис Рубиалес ще обжалва наказанието си

„Ще се боря до последната инстанция, за да има справедливост“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки